Imobil strada Zarand, nr. 3, Brașov – prima parte

 
 
Zarand vechea cladire

Clădirea veche – demolată. Credit foto: Google Maps

Imobil strada Zarand, nr. 3, Brașov – prima parte

Zarand cu „z” de la „zadarnic”

După cum știți, am început să ne uităm la modul în care se construiește în Brașov și la modul în care instutuțiile publice își fac treaba pe partea de urbanism.

Știm deja două cazuri în care lucrurile se desfășoară cu încălcări ale prevederilor legale și cu tergiversări, imobilul Ioan Bogdan și imobilul Bobâlna.

Vă prezentăm un al treilea caz ca urmare a implicării noastre în investigarea situațiilor ilegale care au loc în Brașov în spațiul urban. Am cunoscut familia Tănase, care ne-a relatat povestea sa și ne-a pus la dispoziție mai multe documente care dovedesc încă o situație de încălcare a legii.

Astăzi vom discuta despre situația Zarand, din Șchei, care începe în ianuarie 2014 cu un certificat de urbanism prin care Văduva Anca, proprietara imobilului de pe strada Zarand, nr. 3, Brașov, dorește obținerea autorizației de construire pentru extindere și mansardare locuință. În mai 2014, Ministerul Culturii îi acordă un aviz favorabil, „cu condiția ca la începutul lucrărilor și la alegerea culorilor aferente fațadei să fie consultați obligatoriu specialiștii Direcției pentru Cultură – Brașov.”


În septembrie 2014, Primăria Municipiului Brașov autorizează lucrările de construire pentru extindere și mansardare locuință, cu mențiunea că nerespectarea întocmirii documentației constituie infracțiune sau contravenție.

Începând cu iulie 2015 și până în prezent, situația Zarand a luat multe turnuri, proprietarii nerespectând legea și autorizația, demolând o clădire istorică, aflată într-o zonă protejată (L1b conform PUG), deși autorizația nu a fost eliberată în acest scop. Clădirea care s-a reconstruit nu mai este locuință (la singular), ci devine un imobil de locuințe (găzduind nici mai mult, nici mai puțin de 10 locuințe).

Zarand 3

Clădirea nouă

Pe 13 iulie 2015, Asociația Șcheii Brașovului, care are ca scop protejarea patrimoniului cultural din Brașov (implicit și a străzii Zarand, care face parte din Patrimoniul Național) aduce la cunoștință Inspectoratului de Stat în Construcții faptul că demolarea și construcția cu etaj, necorespunzătoare stării de proporții ale celorlalte clădiri, reprezintă o încălcare gravă a legii, care poate conduce la o consecință majoră: dispariția stilului și a tradiției zonei. Asociația solicită să se ia măsurile legale necesare în vederea păstrării acestui sit istoric. În aceeași lună, familia Tănase face o sesizare către Primăria Brașov, prin care se aduc la cunoștință problema identificată: demolarea construcției vechi, fără autorizație de demolare și construcția unei noi clădiri. Afișajul arată extindere și mansardare, însă este clar că acest afișaj este fals. De asemenea, familia Tănase scoate în evidență și nerespectarea regimului de înălțime și nerespectarea normelor de protejare a zonei. De asemenea, reclamantul afirmă că i-a fost afectată inclusiv structura propriei case și solicită sistarea lucrării până la consolidarea fațadei.

Ca urmare a sesizărilor, vin și câteva răspunsuri. Astfel, Ministerul Afacerilor Interne transmite o adresă către Inspectoratul Regional în Construcții Centru, prin care i se aduce la cunoștință adresa întocmită de Asociația Șcheii Brașovului, prin care se reclamă încălcările legale privind autorizația executării lucrărilor de construcții. Un alt răspuns vine de la Consiliul Local, prin care se confirmă că Văduva Anca nu a respectat prevederile autorizației de construire pentru „Extindere și mansardare locuință” și că vor fi sesizate organele de urmările penală. Un răspuns vine de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice către Asociația Șcheii Brașovului, dar care nu oferă nicio soluție, ci spune doar că lucrarea „Extindere și mansardare” din strada Zarand, nr. 3 are autorizație de construire, iar în conformitate cu legea, „responsabilitatea emiterii autorizației de construire revine primarului municipiului Brașov și instituțiilor avizatoare”. Mai departe, în august 2015 se primește un răspuns și de la Consiliul Local al Municipiului Brașov, care afirmă că întrucât prevederile Autorizației de construire nu au fost respectate, „au fost sesizate organele de urmărire penală” și că s-a solicitat ca lucrările să fie sistate până la soluționarea dosarului penal care a fost întcmit.

Astfel, după multe sesizări care scot în evidență niște nereguli grosolane, se primesc răspunsuri din partea unor instituții, am putea spune, asemănătoare: că vor sesiza organele de urmărire penală sau că responsabilitatea se află de fapt în altă instituție sau că lucrările trebuie sistate până la soluționarea dosarului penal.

Deși, în mod normal, lucrările ar fi trebuit sistate până la soluționarea dosarului penal, acest lucru nu se întâmplă, iar familia Tănase întocmește noi sesizări, printre care unele în septembrie 2015, către Poliția Locală și Compania Apa prin care îi informează că proprietarul imobilului a efectuat lucrări de conectare la rețeaua de canalizare a orașului, decopertând și domeniul stradal, în mod ilegal. De asemenea, se depune plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov.

Ca răspuns, Consiliul Local al Municipiului Brașov transmite o adresă prin care aduce la cunoștință că a fost formulată o plângere penală împotriva Ancăi Văduva, dosar înaintat Parchetului și că s-a solicitat oprirea lucrărilor.

În octombrie și noiembrie 2015, reclamanții se văd nevoiți să transmită noi sesizări către Poliția Locală, prin care se semnalează că lucrările au loc în continuare, deși acestea trebuiau oprite, existând și plângere penală. Văduva Anca afirmă că nu i s-a făcut niciun proces verbal de oprire a lucrărilor, astfel că reclamantul solicită să vadă dacă există astfel de procese verbale. Statusul lucrărilor de la această dată: o firmă din județul Covasna izolează fațada, ocupând domeniul stradal. Poliția Municipiului Brașov afirmă că în urma controalelor efectuate în vederea constatării existenței autorizației de construire și respectarea cuprinsului acesteia, Văduva Anca nu a respectat prevederile autorizației și nici nu a oprit lucrările, deși acesteia i s-a pus în vedere să procedeze în acest sens. Poliția afirmă și că nu a fost întocmit niciun proces verbal de constatare a contravenției.

Ajungem în ianuarie 2016, după o situație destul de încâlcită, când nu avem o soluție concretă din partea autorităților, ci mai degrabă un schimb de sesizări și răspunsuri, răspunsuri asemănătoare, fără nimic nou sau schimbat, lucru care ne arată că lucrurile parcă stau pe loc, că birocrația românească în continuare nu face nimic altceva decât să tărăgăneze situația, în timp ce proprietarii își văd în continuare de interesele inițiale.

Astfel, pe 29 ianuarie 2016, o sesizare către Parchet aduce la cunoștință că există o serie de adrese trimise. Reclamantul este nemulțumit – și pe bună dreptate – de faptul că lucrările nu sunt oprite, deși acest lucru trebuia să se întâmple. Întrebarea pe care ne-o punem acum este cum vom putea reuși să formăm instituții funcționale, care nu rămân blocate și care produc soluții benefice în timp util?

În perioada martie – iunie 2016, se primesc noi răspunsuri de la diverse instituții. Astfel, Consiliul Local al Municipiului Brașov afirmă că Văduva Anca nu a respectat prevederile autorizației și că organele de urmărire penală au fost sesizate, Inspectoratul de Stat în Construcții spune că „nu se poate pronunța asupra aspectelor sesizate” și că pentru a afla cauzele infiltrațiilor despre care reclamantul spune că i-a afectat casa, este necesară expertiza tehnică întocmită de către un expert atestat MDRAP, cheltuielile fiind suportate de către „factorii interesați”, existând posibilitatea de a merge în instanță. Secția de Poliție nr. 1 din Brașov confirmă înregistrarea dosarului penal, făcându-se cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de executare a lucrărilor fără respectarea autorizației, dar afirmă și că infracțiunea prezentată de reclamant – cea de distrugere – nu corespunde infracțiunii din dosarul penal. Proprietarii de pe Zarand au continuat inclusiv cu executarea instalației de gaze naturale, Secția de poliție nr. 1 spunând că a fost sesizat Serviciul Inspecție, Control și Disciplină în Construcții  în vederea luării măsurilor necesare. Și Serviciul Inspecție, Control și Disciplină în Construcții confirmă că fapta Ancăi Văduva constituie infracțiune, iar organele de urmărire penală au fost sesizate și s-a solicitat oprirea temporară a executării lucrărilor, pe parcursul procesului penal.

Ce putem observa din situația Zarand este că există foarte multe sesizări din 2015 până în 2016 cu privire la câteva aspecte importante:
– Nerespectarea autorizației de construcție;
– Nesistarea lucrărilor în ciuda faptului că, existând un dosar penal pe rol, acestea ar fi trebuit oprire pe parcursul procesului penal;
– Se sapă pe domeniul public pentru a se lega la canalizarea orașului, fără autorizație de săpătură de la Primărie;
– Se solicită avize pentru branșamente, în baza vechiului imobil, care a fost demolat fără autorizație;
– Firme autorizate de Distri Gaz efectuează lucrări de instalații de gaz la imobil, deși există un pericol la care sunt expuși locuitorii zonei.

Răspunsurile care vin din partea autorităților parcă se învârt în cerc, nu există un control asupra a ceea ce se întâmplă. Familia Tănase trimite sesizări pe la diverse instituții, în speranța că cineva va oferi o soluție concretă.

În perioada octombrie – noiembrie 2016 se primesc două răspunsuri interesante:
– Unul vine din partea Ministerului Culturii, Direcția Județeană pentru Cultură Brașov, care consultă documentațiile din arhiva DJC Brașov. Imobilul a primit pe 14 mai 2014 aviz favorabil de către DJC Brașov pentru extindere și mansardare, însă, în urma a două inspecții pe care Direcția Județeană pentru Cultură Brașov le-a făcut la fața locului, s-au constatat următoarele:
• Modificări ale fațadei principale față de situația avizată;
• Deși avizul a fost emis pentru „extindere și mansardare locuință”, în realitate s-a executat o demolare a construcției vechi și realizarea unei construcții noi, rezultând că avizul nu a fost respectat.
– Celălalt răspuns vine din partea Primăriei municipiului Brașov, Serviciul Amenajare drumuri publice și siguranța circulației, cu privire la lucrările de branșament apă. Astfel, aflăm că lucrările de branșament apă se fac în baza A.C. 769/05/10/2016 pentru care s-a eliberat aprobarea de săpătură nr. 221/2016: „Oprirea temporară a lucrărilor, așa cum cereți în sesizare, se poate face în cazul în care s-a dat o sentință judecătorească definitivă care în momentul de față nu există”.

Lucrurile nu sunt soluționate nici în acest moment, iar pe măsură ce mai aflăm informații noi revenim. Până atunci facem un apel la autorități să-și facă treaba astfel încât acest caz să fie rezolvat în cel mai scurt timp.

Lista de documente cu demersuri și răspunsuri de la autorități:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18.1 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39

Materialele (documente și fotografii) ne-au fost puse la dispoziție de familia Tănase
Redactare articol – Adriana Hurjui și Mihai Tatu, Asociația Visum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *