Troleibuzul în pericol la Brașov

 
 
finalIntitulatNumerotat-1

credit foto: Andrei Pintea

Troleibuzul în pericol la Brașov

În PMUD avem la capitolul 6 – Direcții de acțiune și proiecte de dezvoltare a mobilității urbane, punctul 6.2 – Direcții de acțiune și proiecte operaționale, MĂSURI ce pot fi implementate la nivel local/metropolitan, iar la Transprotul public avem PT5 – Pregătirea și implementarea unui plan de revigorare a rețelei de troleibuze din municipiul Brașov printr-un program de reproiectare a rețelei, de înlocuire a flotei și de modernizare a infrastructurii. (pag. 192)

Tot în PMUD se spune „În cazul parcului de troleibuze, cele mai noi vehicule datează din 1989, cel mai vechi având, în mod remarcabil, 41 de ani. Deşi troleibuzele sunt recunoscute pentru durata de viaţa mai lungă decât autobuzele cu motoare diesel, un program de înlocuire a acestor vehicule la mâna a doua, robuste, dar foarte vechi este esenţial, program care ar trebui să înceapă cu achiziţia propusă a 10 troleibuze noi printr-un împrumut.” (pag. 58)

În realitate lucrurile nu stau așa.

La sfârșitul lunii mai 2017, Consiliul Local Brașov, în ședință ordinară, a votat pentru începerea demersurilor de contractare a unui împrumut de către RATBV SA, de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în sumă de maximum 25 milioane euro sau echivalentul în RON, în vederea achiziționării de autobuze noi destinate transportului public local de călători.
În aceeași ședință s-a aprobat și Pre-acordul de finanțare care urmează a se încheia între Municipiul Brașov, RATBV SA și BERD.

În Pre-acord se menționează suma de 29,75 milioane euro pentru achiziția autobuzelor EURO-6. Din câte am aflat e vorba de 105 autobuze.

În expunerea de motive înaintată de RATBV SA pentru împrumutul BERD se propune scoaterea din funcțiune a întregii flote de troleibuze, datorită vechimii acestora. Și din nefericire nu se propune înlocuirea acestora cu alte noi.
„Având în vedere costurile operaționale considerabil mai mari înregistrate cu troleibuze (peste dublul celui efectuat cu autobuze) și prețul mare de achiziție al troleibuzelor noi (aproape dublu), pe termen scurt și mediu nu se prevede dezvoltarea rețelei de transport cu troleibuze, fiind în schimb necesară eliminarea pierderilor înregistrate în exploatarea acestui sistem de transport.”

În expunerea de motive se face referire la achiziționarea a 25 de autobuze mici, 45 autobuze medii și 35 articulate, în timp ce la capitolul troleibuze nu se propun achiziții.
Între timp, prin programul P.O.R., axa 4.1, Brașov poate beneficia de finanțare nerambursabilă pentru 10 troleibuze noi de mare capacitate din bani europeni.

Iată deci iminența sfârșitului transportului cu troleibuze la Brașov, în condițiile în care sistemul are o capacitate să ducă 170 de troleibuze.

Însă noi nu ne mulțumim cu această decizie și cerem ca troleibuzul să nu fie desființat. Cerem ca punctul PT5 din PMUD să fie respectat și pus în practică.

Și vă invităm alături de noi să ne facem vocile auzite și să cerem administrației locale păstrarea și dezvoltarea transportului electric în Brașov. Primul pas, haideți alături de noi la Conferința cu dezbatere „Transportul Electric din Brașov – Trecut, Prezent și Viitor”.

Join us today for a better tomorrow!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *