Propunere parcare biciclete I-STEP

 
 

Propunere parcare biciclete I-STEP

Cel mai important lucru pentru a putea folosi bicicleta în oraș este existența unor piste de biciclete. Este deja cunoscut că pentru a putea fi folosite trebuie să fie construite în așa fel încât să asigure siguranța și accesul facil bicicliștilor pe întreaga rețea de piste. Însă acest lucru nu este suficient. Pentru a încuraja mersul pe bicicletă trebuie să existe și o facilitate importantă pentru utilizatorii de biciclete – parcări pentru biciclete. O rețea sau o infrastructură de piste pentru biciclete trebuie să fie prevăzută cu parcări pentru biciclete, pe toată lungimea ei.

12546219_897865560329257_392902695_o

img. 1 / Credit machetă parcare: Lia Arnăuţ

Și o să discut în acest material despre ce consider că este cea mai importantă parcare pentru biciclete, cea pe care o numesc parcarea rezidențială (vezi img. 1 şi 2). Aceasta este cea mai importantă, cea de la care pornește orice călătorie cu bicicleta, indiferent că mergem la muncă, la școală, la cumpărături, la întâlnire cu prietenii sau la făcut mișcare.

I-STEP

Fiecare dintre cei care au o bicicletă, indiferent cât de mult sau de puțin o folosesc, se lovesc de problema „unde îmi pun bicicleta” sau „unde o țin”. Problema este valabilă, în special, pentru cei care locuiesc la bloc. Știm că la bloc ai trei locuri unde parchezi bicicleta, în beci – dacă ai, pe hol legată de balustradă sau în apartament. În beci nu e bine că dispare și te chinui să te strecori cu bicicleta până la boxă. Pe hol iar dispare și, în plus, încurcă vecinii, că doar holul este de fel îngust. În apartament nu prea ai loc, dar cu puțină inventivitate și tavanul este o soluție. Pe hol și în apartament mai este o problemă, care este și cea mai importantă, trebuie să cobori și apoi să urci scările. Cine stă mai sus de parter știe cât este de dificil să cobori și apoi să urci bicicleta doar ca să faci un drum pe bicicletă. Dacă ai nevoie să te miști de două ori pe zi atunci renunți la bicicletă sau îți iei inima în dinți, o legi de un stâlp afară și speri să nu dispară. Știu oameni care se plâng că urcă la etajul trei sau patru, fără niciun bagaj, dar să le mai dai o bicicletă.

Este, deci, nevoie de o soluție practică și comodă pentru ca utilizatorii de biciclete să-și poată parca biciclete și care să încurajeze oamenii să folosească bicicleta cât mai mult sau să înceapă să folosească bicicletă.

Pentru parcarea rezidențială de biciclete am făcut o machetă virtuală (vezi img. 1 şi 2), pe care vrem s-o propunem ca soluție. Parcarea are ca dimensiuni, cu aproximație, 4,5-5/7,5 metri și 3 metri înălțime. Altfel spus ar ocupa trei locuri de parcare pentru mașini. Parcarea este acoperită, închisă. Pentru că este nevoie ca parcarea să fie sigură, în ea se poate intra fie cu cheie, fie în baza unui card. De asemenea, este transparentă, astfel încât să se poată vedea ușor înăuntru. Ca materiale pentru pereţi şi tavan am ales metal şi sticlă. (vezi exemplul din img. 4)

12620347_897865536995926_1894146911_o

img. 2 / Credit machetă parcare: Lia Arnăuţ

La interior parcarea este prevăzută cu două rafturi și un culoar de acces între rafturi. Rafturile sunt după modelul din img. 3. (credit img. 3 – aici)

parking

img. 3

Raftul este făcut pentru a se parcara pe două niveluri. Pentru a se putea parca pe nivelul superior este prevăzut cu un sistem de aşezare a bicicletei ca cel din clip.

Dacă ne orientăm după dimensiunile raftului (vezi specificatii tehnice raft) se pot parca aproximativ 12 biciclete pe un nivel, în total 48 de biciclete într-o parcare de felul acesta.

În afară de intrarea care se face cu cheie sau card, fiecare loc este prevăzut cu o încuietoare în formă de U, care constituie al doilea element de securitate pentru biciclete.

Practic, tehnica şi informaţia există. Este doar o chestiune de voinţă pentru a putea realiza astfel de parcări. Un exemplu este parcarea din img. 4. (credit img. 4 – aici)

parcare biciclete 1

img. 4

scris de Mihai Tatu – sociolog, membru Asociația Visum pentru Educație și Cultură

4 Comments
  • Bună , nu am experiență în domeniul proiectării , dar vreau foarte mult o parcare pentru biciclete la școala unde lucrez , copii vin cu bicicletele și le lasă lângă ușă , fiind din Republica Moldova , aș putea cumva beneficia de un suport? , ceea ce ține de proiectare am colegi cu experiență și au zis că mă vor susține , vă rog dacă e posibil ajutați-mă

  • pentru obtinerea unei parcari de bicilete:
    -se scoate cerificat de urbanism de la primarie
    -se indica un loc care e in CF-ul blocului -pentru locatarii unui singur bloc – ce isi doresc o parcare
    -daca nu are curte- blocul respectiv – atunci se poate cere teren de la primarie
    -in acest caz – se poate realiza o parcare mai mare – pentru mai multi locuitori din cartier
    -se face proiect pentru intabulare – parcare de bicilete –
    -aceasta nu poate fi realizata ca o boxa inchisa – fiind de folos si vizitatorilor
    -structura fiind una semi-publica/semi-privata – posibil finantata din bugetul local al primariei
    -daca ea este finantata de asociatii -atunci poate ca se gaseste o solutie de inchidere
    (din punctul meu de vedere as opta pentru o plasa groasa de gard- care de exemplu se poate lega la o tensiune si la randul ei la o alarma- in caz de efractie)
    -se poate aloca un buget pentru camere de supraveghere din fondurile asociatiilor de bloc

    -dar ca proiectul sa fie cu adevarat puternic si curajos – as opta pentru o suma de locuri – prin mai multe cartiere – cautand mai multe puncte pentru astfel de parcari si as incerca sa fac un buget pentru un proiect tip de parcare – pretabil ca solutie si multiplicat de 20 de ori (scad costurile- daaar implica managemant de proiect)
    -se face un dosar complet – cu cerere pentru mai multe spatii de parcare si cu numar de semnaturi cat si cu sponsori sau voluntari recomandati (sudori, dulgheri, fierari) care sa puna in opera materia prima- alocata de primarie (beton-pentru sapa de panta slab armata, structura metalica, imprejmuire si copertina)
    -se face un memoriu de arhitectura – dar ar fi bine sa contina si o descriere (call to action – din partea locuitorilor)
    -se cere o expertiza de la biroul de circulatii – mini studiu de impact – care sa demonstreze de ce prin aceasta actiune am genera un impact pozitiv in randul soferilor auto
    -se cere ajutorul canalelor media pentru mediatizarea proiectului
    -se cere sprijinul ratbv pentru sustinerea acestor mijloace alternative

    Nu uitati!
    -intr-un oras sanatos au prioritate in felul urmator 1.pietonii 2.biciletele 3.mijloacele de transport in comun 4.masinile personale
    ma incanta acest proiect – mihai! hai sa il realizam!
    -ofer consultanta si pregatesc schite de concept pro bono
    sanatate!

  • În acest moment nu avem o estimare. Dar este următorul pas pe care vrem să-l facem, să vedem cât ar costa o parcare de acest fel. Şi am vrea să vedem dacă găsim firme în Braşov care pot face astfel de lucrări, în ideea susţinerii economiei locale.

  • Diaconu Florin |

    Mi se pare interesanta propunerea. Care ar fi estimarea de cost pentru aceasta solutie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *