Brașov frumos, din aer nu pe jos

 
 
De Mijloc la iesirea din Lunga 3

trecere de pietoni pe De Mijloc la iesirea din Lunga / credit foto: I-STEP

Brașov frumos, din aer nu pe jos

În campania electorală cineva zicea, hai bă că Brașovul arată frumos, uită-te de sus, mai ales giratoriile… Nu pot să contrazic asta, Brașovul arată fain privit de sus. Problema este că noi nu zburăm, ci mergem la nivelul solului, adică, pe străzi, trotuare, giratorii etc. Și când te apuci să mergi pe jos sau cu bicicleta îți dai seama că Brașovul nu mai e frumos pentru că de fapt, Brașovul este periculos (vezi situații accidente Brașov perioada 2013-2015), este zgomotos (testul pentru zgomot se face foarte simplu. Vorbește la telefon când mergi pe Eroilor, pe Mureșenilor sau orice stradă principală) și nu este funcțional în ceea ce privește trotuarele, trecerile de pietoni și pistele pentru biciclete (de-astea nici măcar nu avem).

Vreau să vă arăt în câteva fotografii că infrastructura este prost gândită (vezi și analizele I-STEP). Cel mai bun test este ploaia. Acum înțeleg de ce alegem să folosim mașinile personale, pentru că sunt pe post de bărci și de umbrele (sunt puțin ironic, dar e un motiv valid).

În acest grupaj avem străzile 15 Noiembrie și Bălcescu. Se poate observa că marea problemă este captarea apelor pluviale. Și vedem că pe banda întâi la marginea trotuarului apa se adună și curge în funcție de înclinația șoselei sau staționează. Vedem că gurile de scurgere captează foarte puțină apă. În mare parte apa curge pe lângă aceste guri.

În situația în care apa nu este captată, ea se adună tot mai multă, în funcție de cantitatea de precipitații. De aici e limpede de înțeles că mersul pe trotuar este o aventură, nu numai că pietonul trebuie să ocolească bălțile care se formează pe trotuar (vezi imaginea „15 Noiembrie 11”), dar trebuie să aibă grijă să nu fie stropit de mașinile care merg pe banda întâi. De asemenea, la trecerile de pietoni, asfaltul este făcut neglijent pentru că apa se adună și stă chiar și după trecerea ploii.

În acest grupaj avem străzile Nicolae Iorga, Gării, Eroilor, De Mijloc, Bisericii Române. Într-o analiză separată se poate vedea și o porțiune de 1 km a străzii 13 Decembrie. Și pe aceste străzi probleme sunt aceleași ca la cele descrise mai sus.

În plus, în acest grupaj se poate vedea situația de pe Nicolae Iorga, unde biciclistul este nevoit să ocolească gura de scurgere care este foarte prost făcută, punând biciclistul într-o situație riscantă pentru siguranța sa. Mai vedem în imaginea „Garii 4”, refugiul stației RATBv este inundat, situație în care pietonii care așteaptă autobuzele pot fi stropiți.

O altă situație urâtă regăsim la trecerea de pietoni pe De Mijloc la ieșirea din Lungă, unde trecerea este inundată la un capăt al său și la același capăt, mașini parcate foarte aproape de trecere. Pe capătul celălalt vedem un lucru nou. S-au instalat bolarzi pentru a nu se mai parca lângă trecere pentru a crește vizibilitatea. Din păcate, mașinile personale sunt acum parcate pe trecere, obstrucționând accesul pe trecere, pe trotuar, cât și vizibilitatea.

scris de Mihai Tatu – sociolog, membru Asociația Visum pentru Educație și Cultură

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *