Siguranța în intersecții, partea II

 
 

Întotdeauna când vorbim de infrastructură rutieră și de modurile de deplasare, vorbim despre siguranța participanților la trafic. Un design pentru pietoni va facilita accesul în siguranță pentru toate modurile de deplasare. În acest articol ne concentrăm pe siguranța în intersecții.

Când vorbim de siguranță, vorbim de două lucruri:
1. Frecvența accidentelor este direct legată de volumul traficului;
2. Severitatea accidentelor este direct legată de viteză.

Mai departe vorbim de intersecții fără giratoriu. Prima parte a analizei poate fi citită AICI.

Cazuri din Brașov:
1. Intersecția Lungă – Nicolae Iorga

intersectie-Lunga----Nicolae-Iorga1 – Curbă cu rază mare ce duce la viteze mari de circulație;
2 – Trecerea de pietoni este amplasată într-un loc în care vechiculele accelerează şi unde atenţia şoferilor poate fi îndreptată către altă direcţie;
3 și 4 – Treceri de pietoni foarte lungi datorate razei mari a curbei, ceea ce duce la un timp de expunere mare pentru pietoni.

2. Intersecție 15 Noiembrie – Castanilor

intersectie-15-Noiembrie---Castanilor1 și 2 – Treceri de pietoni mai scurte datorită prezenței insulei refugiu. Insula scurtează distanța de traversare și îmbunătățește unghiul de traversare și vizibilitatea;
3 – Insulă refugiu pietonal. Oferă protecție și plasează pietonul într-o poziție cu vizibilitate crescută pentru ceilalți participanți la trafic;
4 – Bandă la dreapta cu rază mare, pentru evitarea intrării în intersecție, care duce la reducerea vitezei și care oferă vizibilitate ridicată pentru conducătorul auto.

Lessons-from-US-design-practrices-and--mistakes-Final-with-illustrative-examples_ACH_07-06-2015-24Stânga sus avem rază mică pe curbă, ce duce la realizare de treceri de pietoni cu distanțe mici și viteze mici de intrare în curbă.

Dreapta jos avem rază mare pe curbă ce duce duce la realizarea de treceri de pietoni cu distanțe mai mari și la viteze mai mari de intrare în curbă.

Caz din SUA:

Lessons-from-US-design-practrices-and--mistakes-Final-with-illustrative-examples_ACH_07-06-2015-25Prezența insulelor refugiu pentru pietoni duce la realizarea de treceri de pietoni scurte, cu vizibilitate bună.

Elemente de semnalizare rutieră:

Banda de cedare prioritate și banda de oprire la trecerile de pietoni

Lessons-from-US-design-practrices-and--mistakes-Final-with-illustrative-examples_ACH_07-06-2015-34Linia de cedare prioritate pentru pietoni duce la reducerea numărului de accidente. Această linie este eficientă și în cazul șoselelor cu mai multe benzi. Aceste linii sunt eficiente doar dacă sunt acompaniate de indicatoare plasate pe marginea șoselei și dacă distanța dintre trecerea de pietoni și linie este cuprinsă între 6 și 15 metri. Această distanță oferă o mai bună vizibilitate pentru conducătorii auto aflați pe banda a doua în cazuri în care pe prima bandă există deja o mașină oprită.

Lessons-from-US-design-practrices-and--mistakes-Final-with-illustrative-examples_ACH_07-06-2015-36Cazul ideal în care avem o insulă refugiu pentru pietoni (pe care o folosesc și bicicliștii) cu unghi de trecere pentru creșterea vizibilității, linie de stop avansată pentru mașini și o bună marcare rutieră.

Caz din Brașov

Intersecția Eroilor – Nicolae Bălcescu

intersectie-Eroilor---Nicolae-BalcescuLinia de oprire mașini este foarte aproape de trecerea de pietoni (poziția 1). Se recomandă deplasarea liniei de oprire la o distanță care asigură o vizibilitate mai bună pentru conducătorii auto și oferă o distanță suficientă de oprire pentru evitarea accidentelor (poziția 2).

Mai multe informații găsiți aici – Lessons from US design practices and mistakes

Credit: Tony Hull – Civil Streets, Minneapollis, USA
Credit foto: 1, 2 și 7 – Google
Credit foto: 3, 4, 5 și 6 – Tony Hull

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *