Parcarea din Poiana Mică și linia 60

 
 

IMG_20180109_151230-1Parcarea din Poiana Mică și linia 60

Pe 9 ianuarie 2018 am fost să vedem parcarea din Poiana Mică și linia 60. Nu mai reiau discuția cum că parcarea nu-și avea rostul să fie construită acolo (că variantele necesare erau jos în oraș astfel încât lumea să urce cu autobuzul 20, în felul acesta decongestionând și Drumul Poienii și o parcare în Poiană pentru cei care ajung totuși cu mașina). Nu mai zic nici de linia 60 că nu-și avea rostul pentru că se putea prelungi traseul liniei 20.

Așadar, ne-am dus cu mașina și am parcat la parcarea din Poiana Mică. Odată ajunși, ne-am apucat să facem câteva măsurători și câteva observații.

La interior, locurile de parcare sunt amenajate în serii de câte trei. Acestea au 2,20 – 2,30 metri lățime. Mai este și o terasă unde lățimea locului de parcare este de 2,40 metri. Locurile de parcare nu sunt prevăzute cu opritori pentru roți, deci grijă să nu vă opriți în perete când parcați.

Înălțimea la interior este undeva la 2,60 metri, din podea până în tavan, din care mai scădem conducte și alte rețele. Dar degeaba este înălțimea la interior mai bună, dacă la intrare înălțimea maximă este de 2,10 metri.
În schimb, avem căile de acces suficient de late, atât pe nivel, cât și la trecerea dintre niveluri.

Dacă facem un calcul simplu, între două mașini cu o lățime de 2 metri, rămâne un spațiu de 40-60 cm pentru deschis portiere și manevrat bagaje. Iar pentru mașinile parcate la margine, adică la perete, rămâne un spațiu de 20-30 cm de manevră. Asta în condițiile în care toate mașinile ar fi parcate perfect. Numai că de multe ori asta nu se întâmplă.

Am mai constatat și că plata cu card nu funcționează la automat, și nici liftul nu funcționează. Și cred că este doar un singur lift. Ceea ce nu este chiar bine, pentru că dacă vin mulți oameni cu bagaje, vor trebui să coboare pe scări câteva etaje pentru a ajunge la stația autobuzului 60.

Am descoperit că pe trotuarul de lângă parcare sunt amplasate rasteluri pentru bicicletă. Aici ar fi de spus că nu vine nimeni să-și lase bicicleta acolo. Fiindcă pe parcare apare trecut Park and Ride, trebuie menționat faptul că rastelurile ar fi trebuit să fie populate deja cu biciclete, pentru ca cei care vin și își lasă mașina să aibă opțiunea de a închiria o bicicletă și să facă plimbări prin Poiană. Și aceste rasteluri ar fi trebuit să fie la interior.

Linia 60 RATBV

În interiorul parcării există casă de bilete cu operator.
O cursă de la Poiana Mică – Poiana Mare – Telecabină durează undeva la 7 minute și ceva, în condițiile unui trafic auto lejer. La fel și la întoarcere.

Am făcut această călătorie și vedeți din înregistrări cum decurge.
Vă spun din start, autobuzele BMC luate de Primăria Brașov printr-un leasing operațional sunt improprii pentru ce este nevoie acolo.
Se poate vedea din înregistrarea pe retur că autobuzul a devenit neîncăpător cu 10 călători cu echipament de schi. Nu mai spun de rastelul pentru schiuri care este o improvizație, schiurile căzând la curbe.


Se mai poate vedea din înregistrări faptul că un număr de locuri de parcări au fost scoase din Poiană, pe traseul liniei 60. Ceea ce este foarte ok. Dar lărgiți și trotuarele pentru că rămâne un spațiu mai mult nefolosit. De altfel, ar trebui scoase mult mai multe locuri de parcare pentru că Poiana nu ar trebui să fie loc de pus mașina, ci spațiu pentru oameni și activități dedicate oamenilor.

Iar pentru linia 60 mai merge introdusă o stație, între Parcarea Mare și Telegondolă. Și ar mai trebui finalizat trotuarul/peronul de la stația Telegondolă, adică pus asfalt sau pavaj.

Iar pentru cei care nu sunt din Brașov, să știți că linia 100 (Gara Brașov – Poiana Brașov) nu mai circulă de ceva vreme, chiar dacă apare pe afișul din stația de la Poiana Mică.

IMG_20180109_151633-1

Uite așa s-au cheltuit niște bani din bugetul public.

Team effort: Mihai Tatu, Adriana Hurjui și Paul Ciocan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *