O încercare politică de „a educa” arta
Arta nu ar trebui supusă, ci îmbrățișată!
Libertatea de exprimare nu ar trebui îngrădită, ci lăsată liber!
Cu toții știm că la Brașov cultura este subfinanțată și, deci, neglijată. Administrația brașoveană alocă foarte puțini bani pentru cultură. Și totuși, această administrație a participat anul acesta cu un proiect la concursul pentru Capitală Europeană a Culturii 2021. Desigur că nu a ieșit nimic, sper că vă aduceți aminte ce s-a făcut. Teatrul Sică Alexandrescu este unul din pilonii culturii brașovene și este azi în pericol tocmai din cauza acestei administrații. Cum poate o administrație care voia să facă Brașovul Capitală Europeană a Culturii acum câteva luni, să aducă azi Teatrul și echipa teatrului într-o stare de batjocură? De ce vor niște oameni străini de artă să dicteze cum se face arta și cum ar trebui să se comporte artiștii?
De mai bine de un an asistăm la politizarea culturii brașovene. Povestea începe odată cu decizia Primăriei de a închiria sala Teatrului Sică Alexandrescu din Brașov către alte persoane/entități care doreau închirierea unui spațiu pentru diverse activități (cu sau fără legătură cu domeniul de activitate al teatrului). Până aici nu este o situație problematică. Însă problema apare în momentul în care închirierea sălii împiedică desfășurarea în condiții normale a activității celor care sunt îndreptățiți să facă acest lucru. Cu alte cuvinte, din acel moment, sub diverse presiuni, actorii teatrului sunt nevoiți să anuleze repetiții sau chiar spectacole, astfel încât cei care au închiriat spațiul să-și desfășoare ei, conform înțelegerii cu Primăria, activitatea. Banii nici măcar nu rămân la teatru, ci intră în alte „bugete”. Ca să ne facem înțeleși, sala care se închiria era sala mare a teatrului, unde cu siguranță mulți dintre voi ați asistat la spectacolele realizate cu multă pasiune de actorii Teatrului Sică Alexandrescu, iar această sală se închiria, împiedicându-i, după cum am spus, pe actori să repete sau chiar să țină spectacole. Ce este grav este faptul că Primăria trece peste managementul Teatrului și decide singură.
Din acel moment, o parte din angajații teatrului au hotărât să spună „nu este ok ce se întâmplă”, iar curajul lor de a se exprima liber și de a semnala niște nereguli a deranjat. În semn de protest față de ceea ce se întâmpla la momentul respectiv, Claudiu Goga a demisionat de pe postul de director al teatrului (a revenit pe funcția de regizor), iar actorii au continuat să protesteze împotriva neregulilor.
În primăvara lui 2016 a avut loc un concurs care trebuia să ducă la ocuparea postului de director, rămas liber, iar lucrurile au decurs în felul următor: dosarele au fost depuse, Primăria (care are o direcție de cultură, însă oamenii care fac parte din ea sunt slab pregătiți sau fără pregătire în domeniu; un exemplu este Cecilia Doiciu, care la bază este de fapt chimist) a făcut selecția, astfel că la interviu a rămas să se prezinte o singură persoană și anume Marius Dan Zarafescu, pe care comisia de atunci (formată din diferiți directori de teatru) l-a picat.
În luna septembrie, concursul se reia, fiind nevoie (și cu toții suntem de acord) de un director pentru Teatrul din Brașov. În urma concursului de dosare, în competiția pentru ocuparea unei funcții de conducere a unei instituții de cultură a rămas o singură persoană și anume tot Marius Dan Zarafescu. Comisia, diferită de prima, a hotărât că Dan Zarafescu este potrivit pentru funcție, promovându-l cu nota 9,21. Actorii prezenți în sala de interviu susțin că Marius Dan Zarafescu nu a fost întrebat nimic de către o parte din membrii comisiei și solicită Primăriei înregistrarea video a interviului, din care reiese faptul că o parte din cei din comisie au ținut ei un monolog, ori nu au pus întrebări la care candidatul să trebuiască să răspundă. Actorii au început protestele, au refuzat să mai joace pe scenă și au început mediatizarea lucrurilor care se petrec în teatru și care clar nu sunt în regulă. La conducerea unei instituții de cultură venise un om slab pregătit, care urma să decidă cine ce piese joacă, ce spectacole se fac, el este cel care urma să dezvolte echipa și să o închege cât de puternic poate. Cum faci asta cu un om care nu are pregătirea necesară și care a fost selectat pentru post fără o evaluare reală?
Directorul Zarafescu a demisionat la scurt timp, iar interimar ajunge Viorica Geantă Chelbea, una dintre actrițele care de altfel se opune protestelor, fiind și președinte de sindicat. Odată cu numirea ei ca interimar, au apărut și primele concedieri. Aici deja ne confruntăm cu o problemă de dreptul muncii, iar cel mai probabil situația se va lămuri în instanță. Totuși, este important ca toată lumea să știe cum au avut loc concedierile.
Cei trei angajați care au trecut prin „cercetare disciplinară” sunt actorii Maria Gârbovan, Marius Cordoș și contabila șefă, Mariana Hudișteanu. În mod normal, o cercetare disciplinară are loc în momentul în care un angajat are abateri de la contractul de muncă, iar comisia trebuie să fie formată din oameni avizați, cu studii de specialitate, care pot analiza și decide gravitatea unei situații. Cei doi actori au fost cercetați pe motivul neparticipării la unul dintre spectacole, iar contabila șefă pentru că a plecat înainte de terminarea programului, fără învoire, la Primărie, că nu a răspuns la două adrese ale directorului și că a emis o dispoziție abuziv.
Ce ar fi de menționat este că:
1. Oamenii aceștia protestau față de niște nereguli, iar dreptul la liberă exprimare și la protest/grevă nu pot fi condiționate și nici nu pot conduce la concediere;
2. Spectacolul despre care spuneam mai sus nu putea oricum să aibă loc în ziua respectivă, dat fiind că unul dintre actori demisionase și nu exista înlocuitor pentru el.
3. Niciunul dintre actorii în cauză nu mai refuzaseră roluri și au fost mereu prezenți în spectacole, astfel că acest caz ar fi fost unul izolat, care putea fi rezolvat printr-un avertisment sau o altă sancțiune, alta în afară de o concediere (măsură disproporționată), fără un temei puternic.
4. Comisia de disciplină a fost formată din cinci persoane, toți membri ai sindicatului condus de Viorica Geantă Chelbea, care erau deja implicați, opunându-se protestului: Ovidiu Grădinar sunetist, Adriana Neag casieră, Viorel Ifrim controlor bilete, Gabriel Costea actor, Ligia Stan actriță. Ce trebuie menționat este faptul că această comisie era formată din oameni deja implicați în conflict, care se opuneau protestului și care acceptau abuzul Primăriei. Ori în acest caz este clar că decizia comisiei este una subiectivă și nu se poate vorbi de o analiză corectă a situației. De aici și măsura concedierii.
5. Din informațiile pe care le-am primit de la actrița Maria Gârbovan, nu numai că a fost concediată, dar i s-a reținut și din salariu, ori Codul Muncii spune clar că: „Art. 249 (2) Pentru aceeaşi abatere disciplinară se poate aplica numai o singură sancţiune”.
6. Sancțiunile disciplinare se stabilesc în funcție de gravitatea abaterii, ținându-se cont de mai multe aspecte: de împrejurările în care a avut loc abaterea, de comportamentul general al angajatului, dacă a mai avut sau nu alte abateri disciplinare și de consecințele generate de abatere.
7. Gândiți-vă, colectivul Teatrului este acum rupt în două. Și oamenii aceștia trebuie să joace împreună. Cum mai poate exista respect față de cineva, coleg de breaslă, care dă afară doar pentru a face jocurile murdare ale altcuiva? Ce conștiintă poate avea o astfel de persoană, o persoană dispusă să facă astfel de jocuri?
Mai departe, cu puțin timp în urmă, în cadrul Festivalului de Dramaturgie de la Brașov, pe scena teatrului a urcat și trupa din Sfântu Gheorghe de la Teatru Andrei Mureșanu, care, în semn de solidaritate pentru colegii lor din Brașov, discutau dacă să poarte o banderolă albă. Înainte de spectacol, actorii sunt invitați să semneze un act adițional la contractul dintre cele două instituții, dat de interimara Chelbea, prin care se stipula că dacă vor protesta în vreun fel, nu vor fi plătiți pentru spectacol – actorii doreau să poarte în semn de solidaritate o banderolă albă. Mai mult decât atât, directoarea de la Sfântu este sunată de primarul Brașovului, George Scripcaru, care a amenințat-o și a intimidat-o. Puteți urmări aici declarația lui Bogdan Nechifor, actor al Teatrului Sică Alexandrescu, colaborator cu teatrul din Sfântu Gheorghe – „Abuz de putere din partea Primarului din Brașov GEORGE SCRIPCARU. Un live despre FRICĂ, CENZURĂ și jocuri politice pe scena teatrului”.
Iar umilințele nu se opresc aici, căci actorii din Sfântu au fost cercetați la propriu de sunetistul teatrului din Brașov, care de altfel, ocupă și funcție în sindicat pentru gândurile profane pe care le-au avut înainte de spectacol (a se citi sarcasmul vă rog). Bogdan Nechifor, care a avut curajul de a vorbi despre cele întâmplate pe scenă, după spectacol, este acum cercetat disciplinar, alături de alți colegi de-ai lui care au avut curajul să se exprime liber și să semnaleze abuzurile prin care trece teatrul din Brașov.
Asociația Visum pentru Educație și Cultură își manifestă susținerea față de actorii protestatari din Sică Alexandrescu și solicită Primăriei o poziționare corectă față de situația actuală, o depolitizare a actului și a instituțiilor culturale. De asemenea, solicităm Primărie să accepte medierea de către UNITER.
#nevremactoriiinapoi, #SicafaraFrica, #liberaexprimare, #faraculturacupumnulingura
Scris de Adriana Hurjui și Mihai Tatu, sociologi – membri în Asociația Visum
Suntem și pe