Un Shakespeare neașteptat, Marius Cisar

 
 

Suntem bucuroși să vă anunțăm că ediția „Atelierul de Idei – Shakespeare” s-a desfășurat într-o ambianță deosebită, la Turnul Artelor, în prezența marelui actor român Marius Cisar, ceea ce ne dă un sentiment de recunoaștere față de aceste meleaguri.

Marius Cisar este al doilea actor care ne onorează cu prezența la Atelierul de Idei după ce în luna aprilie Gabriel Costea ne-a ajutat să facem un prim pas spre ce înseamnă teatrul și actoria. Am putea spune că această ediție, din iunie 2013, contribuie la construcția de idei lansată la ediția din aprilie. Aici puteți găsi discuțiile de la acea dată.

Și ne-a adus frumusețea umană, „cel mai frumos lucru spus de un om în viață despre om” – Marius Cisar, „Ce minunată lucrare e omul, cât de nobilă îi este inteligența, ce fără de număr îi sunt facultățile, alcătuirile, mișcările, cât de chibzuit și de admirabil e în faptele sale, cât de asemenea unui înger în puterea sa de înțelegere, cât de asemenea unui zeu” – Shakespeare.

Întâlnirea s-a centrat pe noi, pe participanții la viață, pe oameni, prin Hamlet. Iar punctele centrale, propuse de invitatul nostru au fost: actorul, dedublarea actorului; dedublarea lui Hamlet, pluritatea lui, pluritatea de fețe, de stări pe care ne-o propune Shakespeare prin traiectoria lui Hamlet și iubirea distructivă dintre Romeo și Julieta. Și scriind aceste rânduri ne-am dat seama ce lucru neașteptat și deosebit s-a întâmplat, o parte din cei prezenți au citit din Hamlet împreună cu Marius Cisar. A fost ca și când eram participanți la o lecție de teatru, cu o persoană cu care poți doar să te gândești cum ar fi dacă ai face acel lucru. Nu vrem să credeți că ne lăudăm singuri, însă, Marius Cisar chiar a reușit să ne aducă aproape de aspirația shakespeare-ană legată de om.

În articolul de față scoatem doar două lucruri în evidență, restul rămâne să descoperiți ascultând înregistrarea întâlnirii, și anume: nebunia lui Hamlet și iubirea dintre Romea și Julieta.

În toată piesa, Hamlet reiese ca omul cu multiple fețe, cu schimbări de stări bruște, cu o stare de dualitate aproape constantă, un nebun s-ar putea spune. Însă nebunia e cât înțelegem noi care nu am răspuns cunoașterii shakespeare-ene, „răzbună sau cunoaște”. Nebunia lui e ce vedem din exterior pentru că lucrurile pe care le face Hamlet sunt efect al cunoașterii, lucruri pe care ceilalți nu le înțeleg. Așadar, Hamlet ajunge la cunoaștere, el se comportă în funcție de felul fiecărui om cu care intră în contact, el nu mai are cum să fie același cu fiecare. Nu poți să te comporți la fel cu unul care îți arată afecțiune și cu unul care îți arată ură.

Iubirea propusă de Shakespeare sau mai corect felul în care se desfășoară iubirea este una distructivă pentru că cei doi implicați nu țin cont nici de efectele asupra celor din jur și nici de efectele asupra lor. Întrebarea la care s-a ajuns e următoarea, în relația de iubire (cuplu) vrei să ai sau să fii?
Teribil cât este de contemporan este Shakespeare. Și într-un ton „optimist”, Shakespeare e contemporan cu noi sau noi suntem cu el?

Sfatul actoricesc rămâne în mintea noastră și îl transmitem mai departe, e bine să ne păstrăm curiozitatea și starea ludică până la bătrânețe.

La această ediție Asociația Visum aduce mulțumiri actorului Marius Cisar, fotografului Andreea Vintilă și participanților.

edit111-19edit111-32edit111-35

edit111-44edit111-42edit111-56

edit111-13edit111-14edit111-34

edit111-11edit111-57

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *