P+R Brașov – I-STEP

 
 

P+R Brașov – I-STEP

P+R Brașov nu este nici o problemă de matematică și nici una de marketing, ci este o soluție Park and Ride pentru Brașov. Dar o să avem nevoie și de matematică și de marketing când vine vremea realizării primului Park and Ride.

pr-bartolomeu

Park and Ride Bartolomeu / credit foto: I-STEP

Ce este un Park and Ride?

Conform Dicționarului Oxford, Park and Ride este un sistem pentru decongestionarea traficului urban, prin care conducătorii auto lasă autoturismele (mașinile personale) în parcări situate la periferiile orașelor și își continuă călătoria în interiorul orașului cu transportul public.

Park and Ride este soluția smart și ieftină pentru deținătorii de autoturisme (mașini personale) de a parca și călători în interiorul orașului.

I-STEP

Park and Ride nu merge pe varianta hai să facem parcări pentru că ne trebuie. Este de fapt o soluție pentru decongestionarea orașelor de autoturisme. Vorbim de o soluție integrată, o zonă în care sunt conectate mijloacele de transport și căile de deplasare. Un punct în care converg și sunt lăsate autoturismele (mașinile personale), unde sunt stații de transport public, de cale ferată (în funcție de amplasament), bike and ride hub și căi pietonale.

De ce este ieftin?

Când ai un oraș congestionat vei vrea să-l eliberezi de mașini ca să-l faci atractiv, să reduci poluarea aerului și pe cea fonică. O măsură în acest sens este scumpirea parcărilor. Pornind din centru, tariful cel mai mare, până spre periferii, tariful cel mai mic. Apoi, se pot institui taxe de congestie, care presupun plata unui tarif pentru intrarea în anumite zone, de obicei în centrul vechi (sau istoric cum îl mai numim). În paralel cu creșterea taxării vine și măsura de reducere a numărului de locuri de parcări pe zona Centrului Vechi. Iar tarifele de parcare în P+R și de călătorie cu transport public vor fi cumulate mai mici decât cele de parcare și intrare în interiorul orașului. Este o chestiune de deschidere și voință administrativ-politică. Iar aceste măsuri nu sunt populiste și nu aduc voturi, de aceea mă aștept fie să nu fie făcute în curând, fie să fie făcute foarte prost (vezi parcarea de la Spitalul Militar).

Centrul Vechi trebuie să fie o zonă clar delimitată, fiind o zonă cu patrimoniu și caracter rezidențial, turistic și de recreere. Vezi propunerea de delimitare.

Să luăm un exemplu, P+R Bartolomeu

zona-park-and-ride-1

img. 1 zona amplasare P+R Bartolomeu / credit foto: Google Maps

Intrarea în Brașov dispre Ghimbav și Cristian, zona din chenarul roșu în img. 1. Este o zonă foarte bună pentru un P+R. Voi numi acest Park and Ride P+R Bartolomeu. El deservește tot traficul care vine din două direcții importante: una Ghimbav – Codlea – Sibiu, DN 1 și a doua Cristian – Râșnov cu bifurcații Zărnești și Bran – Pitești, DN 73.

P+R Bartolomeu ar fi conectat la cele două direcții, DN 1 și DN 73 în trei puncte, două giratorii, G1 și G2, dar și N3, (vezi img. 1) care poate fi organizat ca un nod rutier important. Mai rămâne de făcut conectarea la calea ferată pe aceleași două direcții.

Conectarea la calea ferată

Se vorbește de creșterea conectivității între Bartolomeu Nord și Bartolomeu. Problema aici este prezența a doar câtorva treceri la nivel cu calea ferată, treceri care sunt impropii făcute și deja aglomerate. Propunerea care circulă este de a introduce o porțiune din calea ferată în subteran, dar nu știu exact pe ce lungime s-au gândit.

introducere-in-subteran-cale-ferata-bartolomeu-directia-sibiu

img. 2 introducere în subteran cale ferată Bartolomeu direcția Sibiu / credit foto: Google Maps

Dacă gândim integrat, ar trebui ca gara, care este conexiunea la calea ferată, să fie la P+R Bartolomeu. Așadar, ar trebui să fie o trecere în subteran pe o distanță de minimum 4 km pe direcția Brașov – Sibiu (vezi img. 2) și o distanță minimă de 2 km pe direcția Brașov – Zărnești (vezi img. 3). Odată cu trecerea în subteran ar trebui să existe o relocare a liniei, astfel încât cele două căi ferate să se unească în noua gară care va fi în subteran la P+R Bartolomeu.

introducere-in-subteran-cale-ferata-bartolomeu-directia-zarnesti

img. 3 introducere în subteran cale ferată Bartolomeu direcția Zărnești / credit foto: Google Maps

Acest lucru ar fi folositor și din perspectiva realizării transportului metropolitan. În afară de variantă de a extinde serviciile RATBv la nivel metropolitan, mai este și varianta de transport metropolitan pe cale ferată. Aici preiau propunerea lui Paul Ciocan de a avea o rețea de cale ferată electrificată care să lege toate localitățile zonei metropolitane, pe care să avem un tren ușor. Pentru asta este nevoie și de înființarea de noi stații de cale ferată, pentru creșterea accesibilității la acest sistem. Personal, cred că trenurile trebuie să fie prevăzute la fiecare vagon cu locuri pentru bagaje și pentru biciclete.

I-STEP

Gara va fi un punct de conectare atât pentru sistemul de transport metropolitan pe cale ferată, cât și pentru sistemul național pe cale ferată.

Conectarea pentru transportul public și privat de persoane

gara-autogari-statii

img. 4 / credit foto: Google Maps

Într-o zonă foarte mică avem trei autogări, dintre care una are și transport internațional și este și capăt de linie pentru transportul public (RATBv). În img. 4 vedem punctul 1 care este stația Municipal. Aceasta este capăt de linie pentru RATBv (deși nu toate liniile au capăt aici); autogară pentru transport privat de persoane pe ruta Brașov – Codlea și retur; autogară internațională. Mai vedem punctul 3 care este autogară pentru transport privat de persoane pe ruta Brașov – Ghimbav și retur (ceea ce este ciudat în condițiile în care Ghimbavul se află pe ruta Brașov – Codlea) și Brașov – Lunca Câlnicului – Prejmer și retur. Și punctul 4 care este Autogara 2, cu mai multe curse de transport privat de persoane.

Toate cele trei puncte ar trebui mutate în P+R Bartolomeu și, astfel, conectate cu gara. Din img. 4 se vede foarte bine că nu avem un sistem de transport integrat, schimbarea mijloacelor de transport sau a rutelor neputându-se face de cele mai multe ori în același loc, fiind nevoie să parcurgi o anumită distanță pentru a face transfer. În plus, oricare din cele patru puncte nu conține informații de călătorie și pentru celelalte puncte

Facilități P+R Bartolomeu

P+R Bartolomeu ar trebui să aibă un număr suficient de locuri de parcare (cel mai probabil o structură subterană) care să poată acomoda cât mai multe autoturisme. Parcarea ar trebui să fie împărțită pe tipuri de vehicule motorizate.

Va trebui să aibă suficiente locuri de parcare pentru biciclete și un sistem bike and ride, adică posibilitatea de a închiria o bicicletă.

Transportul de persoane, public și privat, va trebui să fie bine organizat pe categorii: metropolitan; interjudețean și național; internațional.

Trebuie să aibă un foarte bun acces pietonal (pentru transferuri) între peroanele gării, peroanele de transport pe carosabil, zona de biciclete.

P+R Bartolomeu trebuie să fie conectat la centura Brașovului care este la o distanță de aproximativ 1,5 km. De asemenea, ar trebui ținut cont de conectarea lui cu viitorul aeroport.

P+R Bartolomeu, având toate aceste conexiuni, va trebui să satisfacă și alte nevoi, nu doar cele legate de transport. Vor trebui să existe grupuri sanitare, magazine, restaurante, cafenele etc.

Trebuie să existe un număr suficient (ca să nu se facă cozi) de căi intrare/ieșire în P+R și de case și automate de taxare. În ceea ce privește taxarea pot exista două variante: una în care utilizatorii plătesc un singur tarif care acoperă durata de staționare pentru autoturism și transportul cu alte mijloace și una în care utilizatorii plătesc tarife pentru fiecare serviciu în parte.

În orice punct și în orice moment un călător poate accesa informațiile de călătorie privind durata de călătorie, mijloacele de transport, plus direcții și rute disponibile.

I-STEP

Notă despre poluarea aerului

Toate vehiculele motorizate sunt surse de poluare. Se înțelege că, cu cât avem mai multe vehicule motorizate, cu atât avem un nivel mai mare de poluare a aerului, deci o calitate scăzută a aerului.

Agenția pentru Protecția Mediului a Statelor Unite vorbește de două tipuri de particule prezente în aer, PM2.5 și PM10. Ambele sunt invizibile pentru ochiul liber pentru că sunt de dimensiunea micrometrilor.

PM10 descrie gama de particule de la 2.5 până la 10 micrometri. Surse de generare: operațiuni de măcinare; praful ridicat de vehicule în timpul rulării pe carosabil; activități agricole.

PM 2.5 descrie gama de particule de până la 2.5 micrometri. Surse de generare: toate tipurile de motoare pe combustie; centrale electrice; consum rezidențial de lemn de foc; incendii forestiere; focurile folosite în agricultură; procese industriale.

Vedem că ambele game de particule sunt generate în cazul vehiculelor motorizate. Și cum numărul de autoturisme (mașini personale) este cel mai mare, atunci soluția logică este de a acționa în acest sens.

De aceea este important să decongestionăm orașele de autoturisme și să le scoatem cât mai mult în afara lor.

Detalii Program I-STEP

Vezi și alte materiale I-STEP

scris de Mihai Tatu – sociolog, membru Asociația Visum pentru Educație și Cultură

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *