Povestiri românești – energie cu Ion Creangă

 
 

DSC04417 1Odată cu încheierea lunii ianuarie dar și a primului semestru școlar, am încheiat și primele două activități din cadrul proiectului „Povestiri românești” pe care îl desfășurăm în colaborare cu Liceul Teortic din Codlea. Alături de 52 de copii de clasele I și a III-a, sub îndrumarea doamnelor învățătoare Iulia Rusu și Cristina Chihaia, am pătruns în lumea jocului și a poveștilor românești.

 

 

DSC04435 1Pentru cei mai mici, din clasa I, am pregătit „Punguța cu doi bani”, de Ion Creangă. Copiii au putut viziona desene animate, amuzându-se de năzbâtiile făcute de cocoș, dar fiind atenți la fiecare mișcare pe care personajul lor preferat a făcut-o pe parcursul poveștii. Întrebați ce le-a plăcut cel mai mult, copiii au amintit momentul „când cocoșul a fost aruncat în fântână și a băut toată apa”.

 

 

DSC04411 1Pentru clasa a III-a am pregătit o călătorie prin lumea copilăriei, vizionând cu toții o parte din scenele din „Amintiri din copilărie”, tot de Ion Creangă. Copiii înșiși ne-au povestit câte ceva despre autor și despre opera sa și au urmărit cu voie bună scenele amuzante din film. Momentul care a stârnit cele mai multe râsete a fost fuga lui Nică la scăldat.

 

 

 

 

colaje clasa I

colaje clasa I

colaje clasa a III-a

A urmat apoi o etapă a educației prin joc, folosită la ambele clase, de discuții libere cu privire la povestirile urmărite și exerciții de creativitate. Și pentru că am vrut să aflăm cât mai multe de la copii și despre modul în care au înțeles și au văzut ei poveștile urmărite, i-am provocat la un exercițiu de imaginație – să ne povestească prin imagine scenele urmărite, scenele preferate, prin realizarea unor colaje.

 

Atât pentru copii, cât și pentru noi și profesorii prezenți, această experiență a fost una plăcută, de destindere, dar și de învățare, o activitate care ne-a arătat încă o dată necesitatea îmbinării educației formale, din școală, cu activități nonformale. Ne bucură faptul că elevii au participat activ și s-au simțit bine, că și-au folosit energia în scop de învățare.

Mai multe fotografii de la activitate puteți vedea aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *