Pietonal pe strada Sf. Ioan, fără autorizație și fără consultare

 
 

Pietonal pe strada Sf. Ioan, fără autorizație și fără consultare

Cu siguranță cunoașteți faptul că pe strada Sf. Ioan din Brașov se fac lucrări de „reconstrucție a zonei”, mai exact, se afirmase că zona din spatele hotelului Aro Palace (care era până nu demult parcare), se va transforma în pietonal. Ei bine, între timp aflăm că nu va fi tocmai pietonal pentru că totuși o parte din zonă va fi păstrată ca parcare. Zona ar urma să fie împărțită în două: o zonă pentru parcarea de mașini, una pentru pietoni (de pe care s-au scos copacii).

sfantul-ioan

Strada Sf. Ioan și zona din spatele hotelului Aro / credit foto: Google Maps

Problema nu este faptul că o parte din zonă va fi transformată din parcare auto în pietonal, ci modul în care se face, transparența și consultarea publică fiind complet absente. Chiar ne bucură proiectele care redau oamenilor spațiul urban.

În acest sens, Cristian Macedonschi, în calitatea sa de consilier local, face o interpelare pentru a afla ce se întâmplă, în condițiile în care în presa locală, la momentul iulie 2016, se vorbește de transformarea străzii Sf. Ioan în pietonal pe toată lungimea dintre Republicii și Mureșenilor. Este de menționat că pe perioada lucrărilor panoul de identificare a șantierului nu prea a fost prezent.

Acesta cere în interpelare dovada informării și consultării publicului, conform anexei la OM 2701/2010 privind aprobarea metodologiei de informare și consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului și de urbanism. Mai cere copii după certificatul de urbanism și autorizația de construire, împreună cu avizele legale aferente.

Partea interesantă începe acum, când autorizația de la Primăria Municipiului Brașov este de fapt pentru reabilitarea rețelei de iluminat public și nicidecum pentru schimbare de destinație din parcare în pietonal. Alături de această stradă, pe autorizație mai sunt enumerate și altele, valoarea lucrărilor ridicându-se la 6.901.896,60 de lei. Toată documetația tehnică, avize, referate, planuri la care se face referire în autorizația de construire (AC) 953/25.11.2015 ar fi trebuit făcute publice și supuse consultării. La fel și costurile pentru fiecare stradă în parte.

Așadar, în AC 953/25.11.2015 (prelungită de altfel până pe 25.11.2017) se face referire doar la reabilitarea sistemului de iluminat public, în timp ce pe teren lucrările sunt de schimbare de destinație, din parcare auto în pietonal. Adică au loc lucrări care nu au niciun fel de autorizație, aviz etc.

Ideea de a avea pietonal și de a pune pietonul pe primul este o idee foarte bună, însă problemele apar în ceea ce privește modul de comunicare între instituții și cetățean și în ceea ce privește autorizația și răspunsul Primăriei la interprelarea efectuată de Cristian Macedonschi. Răspunsul celor de la Primărie este că „destinația de deservire carosabilă a str. Sf Ioan nu se va schimba, respectând prevederile documentului de urbanism – PUZ – zona istorică Brașovul vechi – aprobat prin HCL 797/2009”. Și că de fapt pavarea cu piatră naturală recuperată este doar pentru a reface straturile rutiere și înlocuirea stratului de uzură.

Deci cum e până la urmă?

Materiale puse la dispoziție de Cristian Macedonschi
Redactare articol Adriana Hurjui și Mihai Tatu, Asociația Visum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *