Lecturi Urbane Brașov 2010 – 2012

 
 

„Lecturi Urbane” a fost inițiat de civika.ro și este un proiect de implicare socială care are ca scop promovarea lecturii.

Proiectul a pornit din București și a reușit să se extindă în foarte multe orașe din țară. Inițial, acesta s-a desfășurat în spațiile publice (metrou, autobuz, parcuri și aer liber), însă cu timpul, o parte din organizatori au optat și pentru variantele indoor, cum este și cazul orașului Brașov.

În Brașov, am pornit la drum un grup de 6 persoane, coordonând câteva ediții în centrul orașului. Am reușit să atragem în acest timp în jur de 30 de oameni, iubitori de lectură, care ne-au fost alături și care au citit împreună cu noi în jurul cunoscutei fântâni din Piața Sfatului. Ce am făcut mai exact? Am făcut campanii de promovare a proiectului, am reușit să strângem prin donații peste 100 de cărți, am citit împreună, după care am oferit cadou fiecărei persoane aflate la fața locului câte o carte. Librăriile Cărturești și St.O.Iosif, precum și anticariatul Aldus și Biblioteca Județeană „George Barițiu” ne-au sprijinit în strângerea de cărți, lăsându-ne să amplasăm în spațiile lor cutii speciale.

Fiecare ediție a fost un succes, care ne-a adus din ce în ce mai aproape de scopul acestui proiect: promovarea lecturii și reamintirea oamenilor despre importanța acesteia.

Începând cu ediția a patra, grupul de inițiativă s-a micșorat, dar cu toate acestea, am dorit să continuăm manifestările.

Astfel, am realizat, împreună cu voluntarii proiectului, ediții de teatru pe care le-am susținut cu sprijinul Bibliotecii Județene și a doamnei Ruxandra Nazare, la mansarda Casei Baiulescu. „Lecturi Urbane” la Brașov deja luase o notă proprie și a reprezentat pentru toți cei implicați o experiență unică, în care am învățat, ne-am împrietenit și am putut oferi și celorlalți o bucățică din plăcerea noastră de a citi.

Nu putem să nu menționăm măcar o parte din cei implicați, deși numărul lor este mult mai mare, pe Dan, Antonia, Daiana, trupa Utopia (Colegiul Național „Unirea”), Elena, Alexandru, Cristina, Florina, Mircea, Mădălina, Alexandra, care au venit săptămânal la repetiții și au reprezentat un punct decisiv pentru proiectul
„Lecturi Urbane” Brașov.

De curând, în 2012, împreună cu voluntarii de la Centrul pentru Voluntariat Brașov, am realizat două ediții noi – flash-mob pe autobuze. Am citit împreună pe autobuze, iar la coborâre, am oferit cadou cărți, pe care fie le-am lăsat pe scaune pentru următorii călători, fie le-am oferit direct lor.

În 2012 a luat ființă asociația Visum pentru Educație și Cultură, care a luat sub tutela sa proiectul „Lecturi Urbane” Brașov, un proiect frumos, care merită toată atenția noastră.

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *