Eterna problemă de la Gara Brașov
În ultimele două săptămâni ale lunii iulie 2017 am observat situația pavajului de la Gara Brașov. Nu este o noutate, ci chiar mai grav, o stare de fapt care se propagă de la an la an. Pavajul se află într-o stare avansată de degradare. Oricine are treabă la Gară poate observa că există locuri în care pavajul lipsește și este într-o stare avansată de degradare, conducând totodată și la acumularea de apă în cazul ploilor.
Pe lângă faptul că Gara Brașov arată urât din punct de vedere arhitectural, mai avem și problema eternă a unui pavaj degradat de la an la an. În acest caz, există chiar riscul accidentării. Persoanele cu bagaj întâmpină dificultăți în deplasare, la fel și persoanele cu dizabilități sau în scaun rulant.
Gara Brașov este una dintre principalele porți de acces în oraș, un loc care îți oferă o imagine asupra a ce poate fi orașul în care tocmai intri. Tot aici regăsim și un capăt de linie al RATBV SA, care practic îți oferă conexiuni cu alte părți ale orașului și care arată la fel de neplăcut ca Gara.
Toată combinația asta de combinație de pavaj stricat, apă băltind și multă mizerie are un efect negativ asupra imaginii orașului.
Situația are impact negativ atât asupra siguranței celor care trec pe la Gară (oricând cineva se poate împiedica și accidenta), cât și asupra imaginii orașului (gândiți-vă la toți cei care vin din afara Brașovului, dar în special la cei care vin din afara țării ce impresie vor avea), lucru care ne mulțumește. Ca urmare am făcut o adresă către Primăria Brașov, prin care cerem remedierea situației.
Astfel, am cerut Primăriei refacerea pavajului cu unul de calitate și să ia în calcul folosirea unui pavaj estetic plăcut (nu doar simpli „biscuiți” gri sau roz), poate chiar reprezentativ pentru Brașov.
La înregistrarea adresei la Primărie ni s-a spus că spațiul vizat s-ar putea să fie de fapt în administrarea CFR. Aici suntem puțin confuzi, nu știm cine este administratorul zonei, în condițiile în care din societatea civilă brașoveană s-a mai făcut un demers similar (care conținea și reabilitarea Gării) anii trecuți. E surprinzătoare această atitudine de a plasa responsabilitatea de la o instituție la alta, iar problemă rămâne nerezolvată. Chiar dacă CFR administrează zona în discuție, este totuși responsabilitatea Primăriei Brașov de a face demersuri pentru soluționare.
Față de problema identificată, am cerut Primăriei să ne comunice măsurile pe care intenționează să le aplice pentru remedierea situației.
Suntem și pe