Conferința EURO VELO în România la final

 
 
Biking_lovers

credit foto: all-free-downloads.com

Conferința EURO VELO în România la final

In 22 februarie 2016 s-a desfasurat la Sinaia conferinta nationala EuroVelo in Romania 2016, organizata de Clubul de Cicloturism “Napoca” (CCN), Outhentic Cycling Romania si Asociatia Adevaratii Veloprieteni, sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR).

Alaturi de organizatii din intreaga tara, membre ale FBR, au participat la conferinta si alte ONG active in domeniul promovarii si practicarii turismului pe bicicleta, precum si autoritati publice centrale si locale, operatori economici din turism si au asistat jurnalisti si persoane fizice interesate de cicloturism.

Agenda conferintei a cuprins o serie de prezentari si dezbateri pe teme generale legate de turismul pe bicicleta in Europa si in Romania, cum ar fi situatia generala actuala, problemele si perspectivele, marcarea traseelor cicloturistice si proiectul de Retea Nationala de Trasee Cicloturistice Marcate din Romania (RNTCMR), urmate de o prezentare generala a Retelei Europene de Trasee Cicloturistice de Lung Parcurs EUROVELO inclusiv a istoricului, principiilor, administrarii si cerintelor retelei, starii actuale in diverse zone ale continentului si perspectivelor de revizuire in 2017-2019.

A urmat prezentarea situatiei EuroVelo in Romania – evolutie, stare actuala, itinerar si stadiu de documentare si proiectare pentru magistrala EuroVelo 6 (“Atlantic – Marea Neagra”, care este totodata si Traseul Cicloturistic al Dunarii – DCR, intrand in tara la Bazias si finalizandu-se la Constanta) si EuroVelo 13 (Traseul Cicloturistic al Fostei Cortine de Fier – ICT, care evolueaza paralel cu frontiera dintre Romania si Serbia).

S-a prezentat si analizat inventarul problemelor nespecifice ce stau in calea implementarii proiectului EuroVelo in Romania – actuala legislatie rutiera nefavorabila biciclistilor, dificultatile de luare a bicicletelor in trenurile internationale, lipsa de bacuri, feriboturi si transport naval pe Dunare in zonele de interes pentru cicloturisti, deficitul de surse actuale si detaliate de informare pentru cicloturisti – ghiduri, harti, site-uri, centre de informare, lipsa de ghizi specializati de cicloturism si de certificare specifica a unitatilor de cazare privind adecvarea pentru cicloturisti.

In materie de probleme specifice, s-a analizat in primul rand conectarea doar tangenta / periferica a Romaniei la reteaua EuroVelo (numai in zona granitei cu Serbia, Bulgaria si Ucraina si a litoralului) si necesitatea actualizarii in unele zone a rutei propuse pentru cele doua magistrale EuroVelo in Romania – EV6 si EV13 – in lumina evolutiilor din ultimii ani (deschidere de noi puncte de trecere a frontierei, modernizari de drumuri secundare, evolutiile din tarile vecine si noile cerinte ECF).

In al doilea rand, s-a analizat stadiul adoptarii legislatiei specifice necesare privind marcarea traseelor cicloturistice, exprimandu-se usurarea ca, dupa aproape doua decenii de demersuri, a fost modificata in 2015 legea turismului, pentru a autoriza Guvernul sa reglementeze prin Hotarare de Guvern, problema marcajelor cicloturistice, dar si nemultumirea ca adoptarea proiectului de Hotarare de Guvern, aflat in avizare interministeriala de peste un deceniu, nu a fost inca adoptat, existand in continuare retineri nejustificate din partea unor ministere.

S-a analizat in al treilea rand problema managementului implementarii si mentenantei EuroVelo in Romania – si anume lipsa unui centru national de coordonare, cerut imperativ si de Federatia Europeana a Biciclistilor (ECF) si de organismele de profil UE, asemenea centre existand deja in majoritatea celorlalte tari europene si fiind esentiale pentru dezvoltarea EuroVelo.

In al patrulea rand s-a analizat problema finantarii implementarii rutelor EuroVelo, constatand ca in principiu exista surse potentiale si ca este in acest domeniu un foarte bun raport intre investitie si beneficii, astfel ca problema resurselor este secundara celei a cadrului legislativ si centrului national de coordonare.

In a doua parte a conferintei s-au formulat, verificat sau amendat solutii propuse de Federatia Biciclistilor din Romania. Astfel, s-a conturat necesitatea si oportunitatea infiintarii Centrului National de Coordonare EuroVelo in Romania (CNCEVR), care va gestiona la nivelul Romaniei sistemul european de trasee cicloturistice de lung parcurs EUROVELO, parte a Retelei Europene de Transport (TEN-Transport European Network), si anume traseele EuroVelo 6 si EuroVelo 13, ce strabat teritoriul tarii noastre si se integreaza in viitoarea Retea Nationala de Trasee Cicloturistice Marcate din Romania (RNTCMR).

Principalele atributii ale centrului urmeaza sa fie coordonarea, promovarea, semnalizarea, monitorizarea si raportarea dezvoltarii traseelor EUROVELO si disponibilitatea serviciilor pentru turisti catre Federatia Europeana a Biciclistilor si structurile de profil ale UE. Centrul ar putea asigura coordonare si pentru Reteau Nationala de Trasee Cicloturistice Marcate din Romania (RNTCMR) in care se integreaza cele doua magistrale EuroVelo.

In conformitate cu cerintele institutiilor europene, centrul va functiona ca un consortiu fara personalitate juridica, bazat pe un parteneriat intre organizatii neguvernamentale, autoritati publice si structuri din industria de turism, deschis tuturor factorilor interesati.

Asociatia Adevaratii Velo Prieteni si-a asumat implicarea in infiintarea si operarea Centrului, beneficiind de sprijinul Clubului de Cicloturism Napoca si Outhentic Cycling Romania, sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania, si se solicita Autoritatii Nationale pentru Turism sa se alature ca partener guvernamental principal in acest demers, alaturi de Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor ca parteneri guvernamentali secundari, si sa fie invitate ANAT, ANTREC, organizatiile de turism la nivel judetean sau regional din zonele strabatute de trasee EuroVelo.

Dupa aproape doua decenii de la lansarea Retelei EUROVELO, se constata ca majoritatea tarilor europene sunt in stadii avansate cu marcarea si promovarea acestor rute, unele devenind produse turistice de succes. Participantii la conferinta considera ca este esentiala neratarea termenului din 2018 pana la care Romania trebuie sa recupereze decalajul, in caz contrar riscand sa fie eliminata din retea, prin relocarea traseelor EUROVELO 6 SI EUROVELO 13 in tarile vecine.

Pe linie de itinerar pentru rutele cicloturistice europene in Romania s-a stabilit necesitatea mutarii punctului de intrare in Romania a EuroVelo6 la Socol, odata cu deschiderea acestui punct de control trecere frontiera, renuntand la ocolul prin Naidas. De asemenea s-a reiterat importanta urmarii Dunarii pana in Delta si finalizarea la Constanta, si a gasirii de solutii pe termen scurt pentru portiunile cu trafic motorizat intens, precum Orsova – Drobeta Turnu Severin sau Braila – Galati, de exemplu prin asigurarea posibilitatii luarii bicicletei in mijloace de transport public pe acele portiuni, pana la realizarea unor alternative.

Cu privire la EuroVelo 13 s-a stabilit ca oportuna relocarea trecerii frontierei la Stamora-Moravita intr-unul din noile puncte de trecere a frontierei deschise pe baza hotararilor de guvern din 2014, pentru a evita utilizarea drumului european. De asemenea se impune reanalizarea parcursului prin Romania a EV13/ICT aval de Portile de Fier 1. Decizii
finale cu privire la aceste aspecte se recomanda a fi adoptate dupa consultarea partenerilor sarbi.

Pe linie de legislatie rutiera s-a constatat ca trebuie inlaturate prevederile extrem de restrictive din actuala legislatie rutiera, un exemplu fiind interdictia totala a circulatiei copiilor sub 14 ani cu bicicleta pe drumurile publice de orice categorie – chiar si in cazul in care sunt necirculate de masini sau copiii sunt insotiti de adulti. S-a manifestat ingrijorare fata de continutul proiectului de nou Cod Rutier depus la Senat in decembrie 2015 si care are prevederi si mai
restrictive, de exemplu interdictia circulatiei cu bicicleta pe drumurile nationale deschise traficului international (E), care ar insemna aproape o interzicere a cicloturismului in multe regiuni turistice din Romania, fapt fara precedent in Europa.

Ca solutie pe termen lung pentru situarea doar periferica si tangenta a Romaniei in reteaua EuroVelo, s-a preconizat propunerea relocarii spre est a magistralei EuroVelo 11 sau crearea, cu ocazia revizuirii retelei din urmatorii ani, a unei noi rute, cu desfasurare pe directia nord-sud, care sa treaca prin Romania intrand dinspre Ucraina prin Maramures, si
sa treaca prin Bucuresti si apoi spre sud spre Bulgaria. De asemenea ar fi dezirabila si o alta magistrala care sa strabata Romania de la vest la est, venind dinspre Ungaria, prin Crisana, Transilvania si Moldova, trecand prin Iasi si continuand spre Chisinau in Republica Moldova, tara care la ora actuala este complet in afara retelei EuroVelo, dar a carei integrare europeana Romania declara ca o sprijina.

De asemenea pe termen lung ar fi dezirabila o ruta EuroVelo cu caracter montan, care sa urmeze linia masivelor muntoase din nord-vestul Spaniei si Pirineii, apoi linia Alpilor si a Carpatilor pana spre Balcani, valorificand brandul turistic de tara al Romaniei(“Explore the Carpatian Garden”). O a patra propunere de noua ruta EuroVelo care sa treaca si prin Romania ar fi un circuit al Marii Negre, realizabil odata cu normalizarea situatiei politice in regiune.

Pe linie de legislatie cicloturistica, participantii isi exprima speranta ca hotararea de guvern privind marcarea traseelor
cicloturistice si instituirea RNTCMR va fi adoptata in urmatoarele luni si sunt gata sa sprijine demersurile necesare, intarzieri mai mari marind mult riscul ratarii termenului limita din 2018, care ar duce nu doar la pierderea sanselor de noi rute EuroVelo prin Romania ci si la excluderea Romaniei din EuroVelo 6 si 13.

S-a convenit continuarea dezbaterilor prin corespondenta, in urmatoarele saptamani, pentru finalizarea si semnarea protocolului de colaborare pentru functionarea Centrului National de Coordonare EuroVelo pentru Romania si pentru coordonarea demersurilor legislative convenite, precum si pentru plasarea temei “EuroVelo in Romania” pe agenda conferintei de profil biciclistic PRO VELO XII preconizata a avea loc in noiembrie 2016 la Bucuresti in organizarea FBR cu colaborarea CCN si altor asociatii membre.

* * *

Conferinta EuroVelo in Romania 2016 s-a putut desfasura si gratie cofinantarii din partea DCC (Danube Competence Center, cu sediul la Belgrad, ce promoveaza si cooperarea cicloturistica regionala in sudestul Europei – www.danubecc.org ) si a unei sponsorizari pentru CCN din partea Verbau Romania www.verbau.ro carora le multumim pentru sprijinul acordat.

Clubul de Cicloturism “Napoca” (CCN) este o asociatie turistica, sportiva, civica si ecologista care militeaza de peste doua decenii pentru un om sanatos intr-un mediu sanatos, rezultand o dezvoltare durabila a societatii. In acest sens, CCN activeaza in principal in domeniul promovarii utilizarii bicicletei, si secundar si pe linie de turism activ si sport montan nemotorizat, protectia mediului si dezvoltarea sectorului ONG.

Federatia Biciclistilor din Romania (FBR) promoveaza utilizarea bicicletei ca mijloc de transport cu rol utilitar şi recreativ (cicloturism), apara si promoveaza interesele biciclistilor, promoveaza transportul si mobilitatea durabila si un stil de viata activ si sanatos prin utilizarea bicicletei. FBR reuneste organizatii neguvernamentale de profil din toate zonele tarii si este afiliata la Federatia Europeana a Biciclistilor (ECF).

Radu Mititean
director executiv – Clubul de Cicloturism “Napoca” (CCN)
presedinte – Federatia Biciclistilor din Romania (FBR)
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro

Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM “NAPOCA” (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 3561 / A / 1992

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *