Societatea civilă (companii, ONG-uri și cetățeni) a fost invitată să susțină și să contribuie la candidatura Brașovului pentru câștigarea titlului de „Capitală Europeană a Culturii”. Candidatura pentru acest titlu este o decizie unilaterală a Primăriei Brașov. De la bun început ar trebui spus că acest titlu nu este o medalie sau o disticție ce se dă la finalul unui concurs.
De fapt trebuie să ne lămurim ce înseamnă această candidatură pentru Brașov. Întrebare, candidează Primăria Brașov sau Brașovul. Și după cum arată site-ul campaniei mi se pare că Primăria Brașov candidează. Argumentele în acest sens sunt faptul că întâi s-a depus candidatura și apoi este întrebată societatea civilă ce părere are și plus axa de acțiune stabilită într-o strategie făcută în grabă care sună în felul următor „dezvoltarea și întreținerea infrastructurii culturale prin acțiuni proprii ale administrației publice”.
Această perspectivă înseamnă că Primăria Brașov decide cum ar trebui să arate cultura, arta și poate chiar artiștii. Însă, ei ne cer nouă, societății civile, să venim cu propuneri de proiecte culturale. Păi dacă vă uitați bine mediul ONG are o mulțime de evenimente, activități și proiecte, mai mici și mai mari. Dacă ar fi să scoatem mediul ONG din discuție Brașovul ar rămâne cu Dramaticul, Filarmonica și câteva muzee cu program de funcționari publici și în pericolul de a fi închise sau mutate din actualele locații.
Aici e necesară o schimbare de perspectivă pentru că mediul ONG nu are nevoie să i se spună că trebuie să facă evenimente de o anume anvergură sau de un anume fel și că trebuie să susțină Brașovul. Dacă ceri asta e clar că nu ai înțeles ce face și ce reprezintă mediul ONG. Păi ONG-urile fac deja activități, evenimente și proiecte pentru Brașov. Oamenii care sunt în ONG-uri au deja capacitatea și înțelegerea de a lucra pentru binele unei societăți și o fac deja.
Schimbarea de perspectivă este în felul următor, nu Primăria decide modul și strategia în care se face cultura, ea poate doar s-o susțină și s-o finanțeze. Societatea civilă decide cum arată cultura, prin ONG-uri, artiști și orice cetățean.
Și da, am face la Brașov un proiect de tipul „Capitală Europeană a Culturii”. O facem pentru ca toate proiectele, evenimentele și activitățile care se desfășoară în Brașov să poată crește până la un nivel din care să se autofinanțeze. O facem pentru că ne luăm cu toții un angajament pe termen lung față de Brașov și față de noi înșine pentru a crește Brașovul din punct de vedere cultural, turistic, economic, educațional, civic etc. O facem pentru că vrem ca artiștii să poată trăi în acest oraș. O facem pentru a avea mai multe motive de bucurie și nu de nemulțumire pentru că suntem cetățeni ai Brașovului. Deci nu ne întrebați dacă susținem și dacă propunem evenimente. Noi le facem deja. Întrebarea este tocmai invers, când are de gând administrația locală să susțină, să promoveze și să finanțeze evenimentele, activitățile și proiectele societății civile?
De Primărie este nevoie să-și facă partea și să rezolve ceea ce are nevoia acum Brașovul pentru a mai putea intra în vreo competiție internațională și pentru a avea șanse reale. E nevoie să pună mâna la realizarea aeroportului. Și insist pe aeroport pentru că fără el nu mai pupă nimic Brașovul, nici un titlu de nimic sau posibilitatea de a fi gazda vreunui joc sau vreunui festival de mare dimensiune.
Aici propun o altă schimbare de perspectivă, în care societatea civilă, cea care cere aeroportul sau măcar este de acord cu necesitatea aeroportului, să contribuie efectiv.
Dacă la cultură Primăria susține și dă bani, iar societatea civilă face, în cazul aeroportului Primăria și Consiliul Județean fac și societatea susține și dă bani.
Efectiv, haideți să-l facem noi posibil. Uite, în Brașov sunt vreo 250.000 de oameni, iar în Zona Metropolitană vreo 400.000 de oameni. Dacă fiecare am pune 10 Euro pe lună, adică vreo 45 de lei, s-ar putea aduna măcar o sumă cuprinsă între 2.000.000 și 3.000.000 de Euro fără ca cineva să resimtă suma cu care a contribuit. Dacă facem acest lucru timp de șase luni se pot strânge banii cu care să se finalizeze aeroportul. Și în 2016 am avea aeroport.
Credit foto: Brașov 2021 aici
Material propus de Mihai Tatu
Suntem și pe