Bicicleşte omeneşte – Dezbatere publică

 
 

Pe data de 14 octombrie 2013 a avut loc prima dezbatere publică pe tema pistelor de biciclete din Braşov, organizată de către Centrul de Voluntariat Braşov – proiect al Asociaţiei pentru Integrare Socială și Protecția Mediului „Feed-Back” și moderată de Laura Istrate.

Dezbaterea este prima dintr-o serie mai lungă de întâlniri, după spusele organizatorilor, la care au fost invitate autorităţile locale, cu scopul de a aduce la o masă comună pe acestea și societatea civilă la un demers propus de Centru vizavi de realizarea pistelor de biciclete – „Bicicleşte Omeneşte”. Iniţiatorii propun acest demers ca necesitate din partea societății civile și ca sprijin pentru autorităţi în ceea ce priveşte realizarea pistelor de biciclete.

Dezbaterea a fost structurată în două părţi. Prima a fost de prezentare a situaţiei actuale a pistelor de biciclete – o analiză succintă realizată de Robert Lazar, președintele Asociației Brașovul Pedalează, iar a doua a fost de discuţii, fiecare parte expunându-şi viziunea. Astfel, la nivel de piste de biciclete realizate în Braşov s-a constatat existenţa a aproximativ 17 km de pistă, aceastea fiind situate după cum urmează: strada Băilor cu o lungime de 170 de metri, strada Carierei cu o lungime de aproximativ 3,2 km, strada Iuliu Maniu cu o lungime de 1,64 km, zona Parc Central – Primărie cu o lungime de 230 metri, în Tractorul – zona Coresi – cu o lungime de aproximativ 3 km şi pista de la Făget până la Saturn cu o lungime de 8,76 km. Aceste piste sunt realizate şi pe trotuar şi pe carosabil suprapunându-se practic peste traficul existent, auto şi de pietoni. Dincolo de faptul că suprapunerea arată că administrația a tratat cu superficialitate situația pistelor de biciclete, se mai pot constata și alte probleme, cum ar fi lipsa conectivităţii dintre piste, prezența diferitelor obstacole (coşuri de gunoi, stâlpi, maşini parcate pe pistă, guri de canal, borduri înalte la intrarea pe pistele de pe trotuar), dar şi spaţiile înguste, în special pe trotuare. În consecință nu se poate vorbi de o infrastructură pentru biciclete, ci mai degrabă de o încercare din partea administraţiei locale de a oferi bicicliştilor ceva în ideea de a liniști spiritele.

Este foarte important că administraţia braşoveană recunoaşte necesitatea de a avea aceste piste, prin faptul că a făcut ceea ce numește piste de biciclete și prin participarea la o dezbatere publică inițiată din sfera ONG, chiar dacă provocarea de ordin tehnic reduce cu mult demersurile de realizare, chiar depășește capacitatea administrației de rezolvare a situației. Necesitatea este de două feluri, odată din partea utilizatorilor de biciclete – care vor să facă mişcare şi în acelaşi timp ca mijloc de petrecere a timpului liber şi în al doilea rând, la nivel de societate, ca alternativă la deplasarea cu maşina, în contextul ţintelor de mediu la nivel de Uniune Europeană, de reducere a emisiilor de dioxid de carbon în spaţiul urban, oamenii putând folosi bicicleta pentru a se deplasa la locurile de muncă şi deci, de a-şi rezolva nevoia de deplasare.

La această întâlnire s-a văzut o oarecare distanţă dintre societatea civilă şi administraţie atât la nivel de comunicare, dar şi ca obiective: dacă la reprezentanții organizatorilor se regăsesc ambiții de nivel european, la reprezentanții administrației par a se regăsi ambiții de nivel local. Însă se poate observa preocuparea administraţiei locale faţă de situaţia pistelor de biciclete, din spusele viceprimarului municipiului Braşov, domnul Răzvan Popa, care preciza că administraţia are în plan realizarea de piste, iar primele două puncte pe agenda de lucru ar fi interconectarea pistelor actuale şi un studiu de prefezabilitate pentru realizarea unei piste de biciclete pe strada Lungă. Până la alte realizări, e nevoie ca administrația locală să arate, în baza transparenței și a bunei guvernări, ce studii de oportunitate are, cum au fost luate în considerare pistele de biciclete în Planul Urbanistic General și în cadrul strategiei de dezvoltare durabilă.

Deși au eșuat în a vedea cu adevărat demersul acestui proiect, acela de sprijin și inițiativă cetățenească și nu de atac la adresa vreunei instituții, organizatorii speră că instituțiile prezente la dezbatere să dea totuși curs invitației de a participa cu un reprezentant la grupul de lucru pe care Centrul de Voluntariat Brașov dorește să-l formeze în cadrul acestui proiect. Instituțiile publice care au fost prezente la dezbatere: Primăria Municipiului Brașov, Agenția Metropolitană Brașov, Garda de Mediu Brașov, Agenția pentru Protecția Mediului Brașov, Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Brașov-Centrul de Tineret.

În concluzie, organizatorii demersului nu pot accepta răspunsuri evazive, așa cum au fost date la dezbatere, și iau în considerare promisiunea viceprimarului Brașovului, Răzvan Popa, de a participa și de a sprijini în continuare demersul.

Pistele de biciclete în imagini. Prima fotografie arată cum sînt pistele de biciclete în alte țări, dar și cum cred organizatorii că ar trebui să fie pistele de biciclete, iar următoarele fotografii arată situația actuală din Brașov.

Dunsmuir Separated Bike Lane Carierei_1 web Carierei_3 webfaget saturn (2) web faget saturn (3) web faget saturn (4) webIMG_4471 web IMG_4473 web maniu iorga (1) web maniu iorga (9) web maniu iorga (14) web maniu iorga (17) web maniu iorga (21) web maniu iorga (23) 1
Credit foto: flickr.com (Paul Krueger)
Credit foto: Robert Lazăr, Asociația Brașovul Pedalează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *