Oraș magnet sau Oraș șantier?

 
 

Oras-magnet-sau-oras-santier-3Oraș magnet sau Oraș șantier?

O dezbatere despre viitorul demografic și urbanistic al Brașovului, la care sunt bineveniți activiști, arhitecți, funcționari, politicieni, profesori, sociologi, studenți, urbaniști sau orice fel de persoana interesata de viitorul orașelor din Romania.

Evenimentul se va desfășura la Sala Patria, sâmbătă 16 septembrie 2017, orele 11:00 – 16:00.

În contextul în care orașul crește tot mai mult iar Primăria Municipiului Brașov a decis actualizarea PUG-ului, credem că este necesară o dezbatere serioasă despre cum vrem să arate viitorul orașului nostru!

Orașe Magnet în România – concluziile Băncii Mondiale despre potențialul de dezvoltare al Brașovului și ‘magnetismul’ principalelor orașe din România – o dezbatere cu Marcel Ionescu-Heroiu & Marius Cristea, Banca Mondială

Dezvoltare locală prin planificare urbană – rolul PUG-ului și al strategiilor conexe în transformarea orașelor din România în secolul 21 – o dezbatere cu Eugen Pănescu, Planwerk, Cluj-Napoca

Perspective pentru administrația publică locală – transformarea administrației locale din România, între tendințe europene și reformă națională – o dezbatere cu Cristian Pîrvulescu, decan Facultatea de Științe Politice SNSPA

Despre invitați

Marcel HeroiuMarcel Ionescu-Heroiu lucrează ca Expert Senior Dezvoltare Urbană în biroul Băncii Mondiale din București, România. Marcel deține o diplomă de licentă în economie de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România și un doctorat în dezvoltare regională de la Universitatea Cornell, Ithaca, New York, Statele Unite ale Americii.

Printre domeniile-cheie în care a lucrat Marcel se enumeră: politici de dezvoltare urbană și regională și competitivitate; gestionarea programelor operaționale UE; prioritizarea proiectelor; guvernare locală și regională; dezvoltare durabilă și schimbări climatice; și reamenajarea zonelor industriale dezafectate.

Marcel a contribuit la sau a condus proiecte în România, Polonia, Turcia, SUA, Serbia, Macedonia, Bosnia și Herțegovina, India, Georgia, Azerbaidjan și Croația.

Marius CristeaMarius Cristea, Expert, Grupul Banca Mondială
A absolvit studii economice și în domeniul dezvoltării regionale durabile la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, iar din 2013 este doctor în Geografie, urmând un stagiu de cercetare la Academia de Științe a Austriei din Viena. De asemenea, dispune de certificări ca manager de proiect, formator, expert în comunicare și în absorbția fondurilor nerambursabile.

A activat pentru peste 5 ani în cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, unde a derulat activități în domeniul planificării strategice, dar și al inovării, dezvoltării sectorului IMM etc.
De asemenea, colaborează cu Banca Mondială, în calitate de expert pe termen scurt, în cadrul unor proiecte de asistență tehnică pentru pregătirea perioadei de programare 2014-2020, dar și cu firme de consultanță și ONG-uri locale pentru elaborarea de strategii de dezvoltare locală și regională, planuri de mobilitate, asistență tehnică pentru ministere în sfera dezvoltării urbane.

Eugen PanescuEugen Pănescu – arhitect, Planwerk Cluj-Napoca
După revenirea din Hamburg, fondează în Cluj în 2002 împreună cu colegi germani biroul Planwerk, cu care în ultimii 15 ani a contribuit la renașterea spațiului public și la transformarea practicii profesionale în România.

A îndrumat proiectare de urbanism la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj din 2003 până în 2016. Este membru al comitetului executiv al Consiliului Arhitecților din Europa din 2015. A contribuit pentru pregatirea candidaturii Clujului ca și capitală culturală europeană și este initiator al piețelor agroalimentare volante in Cluj.

În proiecte și intervenții publice promovează conexiunile optime ale arhitecturii și urbanismului cu dezvoltarea echitabilă economic și social, reutilizarea înțeleaptă a patrimoniului și a zonelor urbane abandonate, eficiența energetică și a resurselor în construcții și cartiere, mobilitatea urbană durabilă, cultura design-ului, susține acțiunea civică. Ideile urmărite oferă răspunsuri pozitive și responsabile problemelor urbane, în cooperare culturală și interdisciplinară.

Cristian PirvulescuCristian Pîrvulescu, decan Facultatea de Ştiinţe Politice, SNSPA
Este Preşedinte de Onoare al Asociaţiei Pro Democraţia și Decan, Facultatea de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. În 1989 a absolvit Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti și este Doctor în ştiinţe politice cu teza Tendinţe şi evoluţii în dinamica partidelor politice (vest)europene la sfârşitul secolului XX, SNSPA, din 2003.

Reprezintă România in cadrul Comitetului Economic şi Social European din 2007, membru fondator al Asociaţiei Române de Ştiinţe Politice și al Societăţii Române de Ştiinţe Politice.
A fost ales recent vicepresedinte al Asociației Europene pentru Drepturile Omului AEDH.

FB event

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *