Seara de Carte Brașov. Stoner – John Williams

 
 

StonerJoi, 5 februarie 2015 la Seara de Carte.

Mica Recenzie
Stoner – John Williams

America putin prezentata in roman, o regasim doar in nationalitatea personajelor ca fiind americane si in spatiu geografic impletit cu evenimentele extraordinare ale vremii ce ii influenteaza destinul: Primul razboi mondial, insa asa cum am spus este doar o America a personajelor, care isi traiesc viata in America. Evenimetele ce se abat asupra Americii ca tara le vedem doar prin personaje, si se pare ca doar personajele influenteaza starea natiei, si nu invers, dar desigur, este doar o viziune, caci autorul nu doreste sa scoata in evidenta decat personajele sale, fara sa le faca insa extraordinare la interventia evenimentelor vremii. Personajele sunt atat de normale in firescul actiunii, incat daca nu reusesti sa te identifici cu ele, ceea ce este aproape imposibil de intamplat, te intrebi de ce citesti totusi romanul?

Raspunsul vine de la insasi personajele romanului, care au o aura a banalului si care ne atrage atentia, caci noi cititorii, suntem ca flututii care sunt atrasi de orice licar de lumina in intunericul permanent.

In hatisului nu foarte incurcat al romanului, redescoperi prin personaje libertatea de a decide in hotararile tale, insa facand acest lucru cu justete te poti regasi in postura ca societatea sa nu iti respecte nici dreptul de a decide si nici decizia, instrucat nu urmezi o vointa si o decizie colectiva, acest lucru i se intampla si lui Stoner care nu se inroleaza in armata in primul razboi mondial. Dar el trece peste acest episod cu inconstienta, dar in lumina propriei constiinte, lumina ce o urmeaza sincer pana la capatul vietii!

Viata personajului nostru este atipica tocmai prin prisma ideii in care viata se agata de el, si il scoate din mediul sau, atat geografic, plecarea de acasa, dintr-un tinut sarac si banal,il scoate din sfera sa educationala, pleaca de la facultatea de agricultura si se muta la facultatea de engleza, ii aduce in viata o femeie care ii devine sotie fara sa il lasa sa o detina,ii aduce si iubirea, pentru care nu lupta tocmai ca sa nu schimbe si sa transforme in altceva acea iubire, etc. Zbuciumurile vietii il trezesc, insa tot acestea sunt responsabile de incapacitatea lui de a se folosi de ele, fiind prea bruste pentru el.

Stoner, decopera viata doar dupa ce este absorbit de ea, niciodata nu ajunge in mijlocul intamplarilor vietii, decat condus sau trimis, si este consumat de aceasta imediat, el nemaigasind apoi puterea de a iesi dar nici de a se folosi de ea, de viata, cu sete in interes peronal. Dar asta nu il afecteaza, ci il intareste ca si personaj in ochii nostri, vedem in el puterea de a face lucruri marete, dar in acelasi timp suntem martorii, favorabili ai lui, in refuzul lui de a folosi acea putere: iubirea lui pentru Katherine, iubire pe care o abandoneaza intrucat ar fi trebuit sa renunte la lumina constiintei care il ajuta sa se defineasca si sa se identifice. Ii stimam tocmai lipsa sa de vointa, deoarece lasandu-ne impresia ca il cunoastem, autorul lsi lasa de fapt personajul in neputinta, si acesta este motivul pentru care la final, Stoner este un personaj indragit!

Stoner este continuitatea profesorul lui sau de literatura engleza, atat prin “asemenarea” numelui la inceput, Stoner – Sloane, cat si prin destin si finalitate, deosebirea fiind intre cei doi, fiind particularitatile pe care autorul ni le arata la Stoner ca si personal principal, povestea vietii lui, pe cand Sloane ramane in umbra, cu diferenta ca tezaurul preluat de Stoner de la profesorul lui, va fi pus in evidenta prin munca lui ca profesor.
By Cicerone BSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *