Noapte bună și noroc

 
 

„Good Night, and Good Luck” este filmul vizionat în cadrul celei de-a doua ediții a Serii de Film Brașov. Fac o precizare în legătură cu data întâlnirii, adusă în discuție de una din doamnele prezente, 25 octombrie. Este aceeași cu data din film la care personajul principal Ed Murrow, interpretat magistral de actorul David Strathairn, primește un premiu pentru reușita sa jurnalistică.

În calitatea sa de om de televiziune, Ed Murrow se luptă împotriva unui senator american, McCarthy, care începuse o campanie împotriva cetățenilor, campanie ce atenta la libertățile și drepturile fiecărui cetățean, campanie în urma căreia, Senatul American începe o anchetă în ceea ce privește actele senatorului McCarthy.

De altfel, filmul este o „declarație” de luptă împotriva celor care atentează la libertatea cetățenilor și de asemenea față de ce ar putea reprezenta televiziunea și desigur, integritatea oamenilor de presă.

Filmul dezbate libertatea de exprimare și cenzura, cea din urmă făcându-și apariția în finalul filmului și ridicându-ne câteva întrebări: până unde se poate merge atunci când ești dependent financiar tocmai de cei pe care îi critici? Și cum poate fi schimbat un sistem care a fost creat până la urmă, tot de noi? Deși filmul nu oferă un răspuns exact la această întrebare, îi alătură o ipoteză: „Destinul nostru nu este scris în stele, ci în noi înșine.”

Proiecția filmului a fost urmată de o dezbatere pe subiectele amintite mai sus. În plus participanții au primit o listă cu filme pentru a începe procesul de alegere al filmelor pentru următoarele ediții. În acest sens, pentru cei care nu au reușit să ajungă fizic pe 25 octombrie, am făcut aceeași listă și în format electronic și aveți posbilitatea să vă exprimați alegerile AICI. Fiecare persoană alege 12 filme din listă. Vă rugăm marcați alegerile dumneavoastră cu note de la 1 la 12, 1 fiind prima alegere, 12 ultima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *