Atelierul de Idei, Prezentarea Asociației Visum, 13 decembrie 2012

 
 

Întâlnirea din această seară se vrea să fie prima dintr-un set de evenimente pe care le va desfășura Asociația Visum pentru Educație și Cultură, evenimente care au ca scop promovarea educației și culturii, a unor artiști, evenimente care doresc să adune în aceeași încăpere un grup de oameni care să discute despre lectură, despre poezie, proză, despre artă, care să adune idei și să gândească anumite direcții de acțiune.

În 2010 am pornit ca grup de inițiativă pentru proiectul Lecturi Urbane Brașov, care a urmărit promovarea lecturii, un proiect inițiat de civika.ro. Lecturi Urbane a însemnat pentru noi un început de drum, a fost și este o experiență minunată, în care ne-am dezvoltat și care ne-a dat încredere că putem face mai mult. Proiectul a avut parte de modificări pe parcursul acestor doi ani, plecând de la ideea de bază, inițiată de cei din București, și anume de citit în spații publice și ajungând să primească o amprentă proprie în Brașov, prin organizarea unor seri de teatru sau flash-moburi pe autobuze. Am fost – nu știu dacă singurii, dar primii cu siguranță, care am inițiat serile de teatru – practic, am lucrat cu voluntarii acestui proiect în realizarea unor piese de teatru, urmărind să promovăm lectura, dar și ideea de educație prin teatru. După mai multe dezbateri, am hotărât în 2012 să deschidem un ONG și astfel a luat naștere Asociația Visum pentru Educație și Cultură.

Ne dorim foarte mult ca asociația să reușească să implementeze diferite proiecte prin care să promovăm și să ajutăm la dezvoltarea educației, să promovăm cultura și sperăm să reușim să atragem un număr cât mai mare de persoane care să ne fie alături în demararea acestui plan. De asemenea, așa cum spuneam și mai devreme, Lecturi Urbane a însemnat pentru noi un punct de plecare și reprezintă un proiect drag nouă și astfel ne-am hotărât să-l luăm sub tutela asociației și să ne ocupăm în continuare de el.

Noi am pornit în această călătorie de la premisa că de la educație pleacă tot. Un prim motiv pentru care am dorit de altfel înființarea acestei asociații este că noi considerăm educația și cultura ca fiind baza unei societăți dezvoltate armonios, în care relațiile dintre oameni funcționează pe principii de reciprocitate și recunoaștere. Consider că azi, societatea este departe de armonie și prin urmare cred că trebuie să acționăm pentru a se putea ajunge la dezideratul armoniei. În contextul societății românești contemporane, în care aș spune că implicarea și cooperarea pentru realizarea unei societăți oneste și deschise, cu valori autentice, sînt noțiuni străine pentru mulți dintre noi, se conturează cel de-al doilea motiv. Este imperativ să ne implicăm în demersul pentru dezvoltare al societății și să nu mai stăm să așteptăm să ni se spună ce și cum trebuie să fie educația, ce și cum trebuie să fie cultura și cum s-o manifestăm. Considerăm că noi putem să ne facem educația și să construim cultura printr-un demers activ și prin manifestare continuă. Cu siguranță motivele pentru a lucra în proiectul asociației se vor transforma și rafina în timp, însă pentru început cred că ne așezăm pe o motivație puternică pentru a susține demersul acesteia.

Desigur, a fi educat înseamnă multe lucruri, plecând de la cele mai vizibile și simple și ajungând la chestiuni complexe. Putem spune că a fi educat înseamnă a fi informat, înseamnă nu doar a ști să vorbești, ci și a ști să asculți și să înțelegi, să fii tolerant și deschis. Practic,  educația, în toate formele ei, te ajută să devii un om complet.

Am vedea două dimensiuni ale educației: una rațională și una interioară, proprie. Prima perspectivă, cea rațională, cred că afirmă că omul are nevoie și trebuie să se educe și să participe la actul cultural. De ce? Păi ne educăm pentru că este bine să fim informați; cu cât deținem mai multe informații, cu atât suntem mai greu de manipulat de cei din jur. Citim și ne educăm pentru că este bine să cunoaștem cât mai multe lucruri – de exemplu, citim cărți de specialitate – astfel învățăm tehnici, metode, învățăm lucruri care ne sunt utile în viața de zi cu zi și de care ne folosim pentru a crește și a ne asigura un trai mai bun. Aici cred că educația formală își spune clar  cuvântul.

Dar avem și o altă perspectivă asupra educației, una interioară, lăuntrică, iar această dimensiune cred că nu afirmă neapărat că este nevoie să fim educați, cât că este o modalitate de a deveni oameni în adevăratul sens al cuvântului, de a înțelege lumea în care trăim, de a ne dezvolta ca indivizi, fiecare cu propriile abilități, talente, lucruri care de altfel, pe parcursul vieții se dovedesc a fi utile la nivelul întregii societăți. Prin urmare, educația, prin toate formele ei, este un proces care durează toată viața și de care avem nevoie toată viața, este un proces prin care descoperi mai multe lumi, le privești din mai multe unghiuri, le înțelegi sau cel puțin încerci. Și aici cred că iese în evidență educația neconvențională, non-formală și cea informală, prin socializare.

De ce avem nevoie în viață ca oameni? De a ne găsi drumul propriu, de a ne cunoaște pe noi și pe ceilalți, de a dezvolta și de a ne atinge potențialul creativ. Și nimic nu poate face mai bine acest lucru decât educația. De fapt acesta este rolul ei: de a-ți oferi capacitatea de a alege o direcție și de a lua decizii în cunoștință de cauză, de a învăța cum să gândești și nu ce să gândești, de a te descoperi la adevăratul tău potențial. Educația este definitorie pentru dezvoltarea individului și acest lucru dorește și asociația noastră să aducă în prim plan printr-o serie de proiecte și evenimente. Munca noastră începe aici și urmărește promovarea valorilor umane pe principii de educație și cultură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *