Atelierul de Idei – Socializarea

 
 

DSC_0015Ediția despre socializare l-a avut ca invitat pe Mircea Apostol, trainer și psiholog. El a pornit de la ideea că oamenii interacționează puțin, sunt mai degrabă spectatori ai evenimentelor care îi înconjoară decât actori activi, care pun idei în comun, în ultimul caz având numai de câștigat. Scopul unei întâlniri este de a adăuga plus-valoare, de a face schimburi de idei.

Făcând referire chiar la Atelierul de Idei, Mircea spunea că a observat o reticiență din partea participanților în ceea ce privește exprimarea părerilor, întărind mai departe necesitatea de a comunica prin punctarea beneficiilor socializării: „la baza interacțiunilor oamenilor cu invitații stă comunicarea, care, de asemenea, stă și ea la baza socializării”. Mircea a pornit de la tehnologie: „mașinile – și când spun mașini mă refer la tablete, iphone și alte mijloace de comunicare, au câștigat un teren fantastic în fața socializării față în față”, oamenii devenind astfel comozi: dăm mesaje, ne întâlnim rar, nu mai cunoaștem oameni noi sau devenim oarecum anxioși când ne gândim că trebuie să ne întâlnim cu anumiți oameni, neștiind ce să mai comunicăm cu ei.

După o prezentare a ideii de la care a plecat Atelierul de tura aceasta, Mircea a lansat un set de activități interactive, de cunoaștere și, de ce nu, de auto-cunoaștere printre cei prezenți, prilejuind astfel o socializare față în față. Întâlnirea, care a durat 3 ore, a reușit să-i facă pe oameni să râdă, dar și să cunoască lucruri despre ceilalți, să observe și alte perspective și să dea naștere la curiozități.

De la diferențierea între „socializare” și „interacțiune” adusă în discuție, la temeri și așteptări, autoperfecționare și „cosmetizare a propriului spirit”, Mircea a propus o serie de jocuri care i-a făcut pe cei prezenți să plece cu ceva acasă: cu idei, voie bună sau informații noi; toate aspectele au făcut din Atelierul de Idei o ediție reușită, un experiment nou care ne-a îmbogățit seria de întâlniri.

Ca o concluzie, înainte de a vă invita să urmăriți întreaga înregistrare, Mircea a punctat foarte bine, prin propunerea lui de a ieși cu toții puțin din zona de confort, că este important să punem ideile pe masă, astfel încât integrarea în grup să fie mai ușor de realizat, iar grupul să funcționeze așa cum ne-ar plăcea fiecăruia să o facă.

Mulțumim Mircea pentru acest exercițiu, precum și celor prezenți și nu în ultimul rând, gazdei acestei ediții – Cafe Bar La Fifi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *