Despre viață cu scriitorul Vasile Baghiu

 
 

Vasile Baghiu 2La cea de-a V-a ediție Seara de Carte Piatra-Neamț, l-am avut invitat pe scriitorul Vasile Baghiu, fiind prima ediție din seria întâlnirilor cu autor. Într-o atmosferă extrem de confortabilă, domnul Baghiu ne-a vorbit despre scrierile sale, accentul căzând pe cele două romane ale sale, „Planuri de Viață” și „Fericire sub Limite”.

Născut la Borlești, în anul 1965, Vasile Baghiu a debutat în presă cu poeme, în 1983, simultan în revista Ateneu și în revista Liceului Sanitar din Bacău, pe care l-a absolvit în 1984. Este cunoscut în mediile literare ca inventator al himerismului, concept și manifest care propune o direcție nouă în poezie și despărțirea de paradigma postmodernistă.
Câștigător a numeroase premii, din care amintim Premiul pentru poezie „Aurel Dumitrașcu” (1994), Premii ale revistei Poesis: pentru poezie (1995) și pentru critică literară (1998), Premiul pentru proză (pentru romanul „Ospiciul”) al Uniunii Scriitorilor, filiala Iași (2007), Premiul „Liviu Rebreanu” (pentru romanul „Planuri de viață”), în cadrul „Colocviilor Liviu Rebreanu”, Bistrița, 2012, Premiul pentru poezie „Mihai Ursachi” (pentru volumul „Depresie”) al Uniunii Scriitorilor, filiala Iași (2013), Vasile Baghiu, contribuie din plin la dezvoltarea culturală a orașului nostru. (sursa Wikipedia)

Pe tot parcursul întâlnirii, Vasile Baghiu ne-a reamintit despre fericirea pe care o găsim în lucrurile simple, despre importanţa disciplinei din viaţa fiecăruia, despre determinarea pe care e necesar să o avem pentru realizarea planurilor fiecăruia dintre noi.

Despre Planuri de viață, un roman apărut în anul 2012, la editura Polirom, pentru care a obţinut și Premiul „Liviu Rebreanu” , scriitorul ne-a mărturisit că într-o proporție relativ mare, acesta este un roman autobiografic, în linii mari, în paginile romanului, regăsindu-se povestea de viață a autorului.

În Fericire sub limite, un roman apărut în 2014, autorul ne îndeamnă la o analiză a gradului de fericire al fiecăruia, vorbindu-ne despre importanţa celor apropiați în viaţa noastră.

Vasile Baghiu 1

credit foto: Ceainăria Teaz

A fost o reală încântare să-l avem în debutul Serilor de autor pe scriitorul Vasile Baghiu. Îi mulțumim și pe această cale pentru uşurinţa cu care a răspuns invitației noastre și îl așteptăm și la o ediție viitoare, să povestim despre viață, trăiri, emoții… prin intermediul poeziei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *