Cine sunt eu?

 
 

cine suntInterpretările pe care le dăm diferitelor situații, modul în care percepem lucrurile sunt proprii fiecărui om. Experiențele prin care am trecut ne fac să citim diferit lucrurile. Cuvintele pe care le auzim în diverse conversații pot da naștere la diverse înțelesuri pentru fiecare dintre noi și ne pot trezi fel și fel de stări – de plăcere sau dezgust, rușine sau indiferență, simpatie sau antipatie. Interpretările pe care le dăm lucrurilor pot crea conflicte dacă nu înțelegem aspectele de mai sus, conflicte care pot degenera dacă nu învățăm să ne citim pe noi înșine întâi, dacă nu dăm curs unei examinări mai subtile și mai îndelungi asupra sinelui. Avem nevoie de o analiză mai profundă asupra dedesubturilor noastre, iar înțelegerea propriei persoane ar trebui să fie o prioritate și să înceapă cu întrebarea „de ce văd lucrurile așa, ori nu altfel?”

De câte ori v-ați întrebat de ce credeți un anumit lucru și de unde a apărut el acolo, în loc să urmați orbește, ca niște instrucțiuni de exercițiu militar, tot ceea ce v-a fost inoculat de mici, din copilărie? Concepția după care mulți își conduc zilnic viața le spune că trebuie să trăiască într-un anumit fel, după anumite reguli și norme, pentru că așa ar fi „corect”, „drept”, iar simpla idee că alții trăiesc altfel devine de neînțeles și indignează, chiar ofensează pe mulți. Acest lucru ar trebui să ne îndemne și mai mult spre o căutare de sine, spre o cugetare atentă asupra a cine suntem.

Multe din evenimentele tragice prin care a trecut omenirea au fost cauza unei lipse de analiză personală, lipsa unei autocunoașteri și a cunoașterii și înțelegerii celuilalt într-un final, a diferențelor dintre indivizi și a problemei interpretării, creându-se astfel persecutori imaginari, atacuri la persoană de fapt inexistente și o comunicare deficitară între lumi: lumea unui individ, cu realitatea pe care și-a atribuit-o, și cealaltă lume, care mereu parcă nu-l înțelege pe primul, dar despre care niciodată individul nu afirmă că n-o înțelege nici el.

Multe conflicte va mai crea omul din neputința sau dezinteresul de a privi lucrurile nu doar la exterior, ci în forma lor cea mai intimă, cea mai lăuntrică, dincolo de zidurile pe care interpretările și normele, de orice tip ar fi ele, le ridică zi de zi între noi.

Material realizat de Adriana Hurjui, membru Asociația Visum pentru Educație și Cultură.

(foto credit: flickr(.)com –  byronv2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *