Cum e cu Planul de Mobilitate Urbană Durabilă la Brașov?

 
 

Cum e cu Planul de Mobilitate Urbană Durabilă la Brașov? – I-STEP

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) vine ca o necesitate care trebuie să rezolve problemele de transporturi, de calitate a mediului, de aglomerare a spațiilor urbane și să ducă la o creștere a calității vieții.

interzis-pmud
Pentru a ajunge la o calitate a vieții ridicată, PMUD-ul are câteva principii de funcționare:
1. Scopuri și Obiective (îmbunătățirea accesului în zonele urbane; mobilitate și transport sustenabile și de înaltă calitate; să răspundă nevoilor de funcționare ale localității)
2. Viziune pe termen lung și plan clar de implementare
3. Evaluarea capacităților prezente și viitoare
4. Dezvoltarea echilibrată și integrată a tuturor mijloacelor de transport
5. Integrare orizontală și verticală
6. Abordare participativă
7. Monitorizare, evaluare și raportare
8. Asigurarea calității

PMUD propune și o nouă abordare: să construim de la om spre mașină și nu invers. Astfel, ierarhia (ordinea priorității) mijloacelor de transport: a) ambulanța, smurd, pompieri și poliția; b) pietoni; c) biciclete; d) transport public; e) servicii de utilități (gunoi, poștă, electrica, gaz, apă) și transport marfă (aprovizionare); f) autoturismul (mașina personală).

Punctul cheie al PMUD-ul este dat de principiul șase (6) – abordare participativă. Este cel mai important pentru că ar trebui să conțină tot procesul de transparență, informare, consultare, dezbatere și implicare a publicului, pe toate etapele procesului de realizare și implementare și care arată cu adevărat cât de bine a înțeles administrația publică că trebuie să te adresezi nevoilor cetățenilor și nu unora particulare.

I-STEP

Probabil bănuiți deja nivelul de abordare participativă al Primăriei Municipiului Brașov în materie de PMUD. Este foarte scăzut. Tot ce se poate găsi pe site-ul Primăriei Municipiului Brașov este documentul final al PMUD-ului. Document care este de o slabă calitate.

Noi vrem mai mult, vrem să știm cum se face treaba și cu cine. Și, cel mai important, cetățenii trebuie să ia parte la realizarea și implementarea PMUD-ului. Pentru asta, Asociația Visum a înaintat o solicitare în baza Legii 544, către Primăria Municipiului Brașov, Consiliul Local Brașov, Agenția Metropolitană Brașov, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), dar și către finanțatorul PMUD-ului, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și firmei contractate pentru realizarea PMUD-ului, WSP Group.

Prin solicitare, am cerut Primăriei completarea „Grilei de verificare a conformității administrative și a admisibilităţii PMUD” și o serie de documente și informații rezultate pe parcursul realizării PMUD-ului.

Până acum am primit răspunsuri de la Primărie și MDRAP.

Răspunsul Primăriei Municipiului Brașov este cea mai mare dezamăgire, dar mă întreb dacă nu cumva se încearcă tergiversarea și în acest caz (vezi alt caz de tergiversare).

primaria-brasov-74404_2016_asociatia-visum

Răspunsul Primăriei Municipiului Brașov la solicitarea pe 544

Primăria nu răspunde la nici unul din punctele solicitării, doar face mențiunea că solicitarea a fost înaintată Asociației Metropolitane pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov. Dacă răspunsul Primăriei este adevărat, atunci situația este critică. Cum să nu ai aceste informații și documente în calitate de beneficiar final și de autoritate care urmează să implementeze PMUD-ul? Iată răspunsul: „Deoarece, în documentele gestionate de Primăria Muncipiului Brașov, nu au putut fi identificate informațiile solicitate de dumneavoastră, am transmis cererea către reprezentatntul Municipalității în procesul de elaborare a PMUD pentru Polul de Creștere Brașov, respectiv, Asociația Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov”. Pot să cred că aici e vorba de o imensă lipsă de profesionalism până la interese particulare.

I-STEP

AMB nu a răspuns încă, ceea ce la data de 23 octombrie se fac 33 de zile de la trimiterea solicitării pe 544.

De la MDRAP aflăm că au existat o serie de activități de comunicare din perioada de pregătire a PMUD.

mdrap-visum_90364-2016-10-12-001

Răspuns MDRAP la solicitarea pe 544

Deocamdată nu am aflat nimic specific și nu am primit vreun document care să descrie vreo activitate din realizarea PMUD-ului.

Detalii Program I-STEP

Vezi și alte materiale I-STEP

Material realizat de Mihai Tatu, sociolog, membru Asociația Visum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *