Blog Archives

3 iron

credit foto: all-free-download.com

Un film: 3 – IRON (Titlul original: Bin-jip)

A privi o poezie

Cum ar fi dacă într-o zi am afla că viața noastră nu ne aparține în totalitate? Că este trăită și de altcineva? Că acel cineva ne îmbracă pijamalele, că ne spală hainele, că ne lipsește din mâncarea lăsată în frigider, că în casă s-a făcut curățenie, că florile sunt udate, că lucrurile pe care le-am crezut stricate nu mai au nimic? Vorbesc aici de senzația pe care o avem uneori când simțim prezența a ceva ce nu putem numi. Este ceea ce ar caracteriza personajul principal al filmului. Un băiat care în fiecare dimineață agață afișe și flyere pe uși și clanțe, se întoarce seara pentru a ști la care uși nu s-a umblat. Următorul pas, pe care probabil că îl intiuți, este de a intra prin efracție în casă. De aici urmează spălatul, mâncatul, reparatul și curățenia. Atunci când gazadele se întorc acasă, tânărului nu-i rămâne decât să caute o altă locație unde să-și reia obieceiurile.

(more…)

No Comments

10806286444_aaa829b7ea_n

(credit foto: aici)

Regizor: Steven Spielberg
Scriitor: Philip K. Dick
Scenariști: Scott Frank și Jon Cohen
Actori: Tom Cruise, Collin Farrell, Samantha Morton, Max von Sydow

Subiecte:

1. Există liber arbitru sau oamenii au o viață predestinată, un viitor care nu poate fi schimbat?

2. Este moral să închidem un om înainte de comiterea unei infracțiuni? Când mai exact putem vorbi despre prezumția de vinovăție?

3. Putem lua decizii cu privire la viața unui om în urma unor rapoarte ale unui computer, pornite de la predicții întocmite subiectiv?

4. Până unde putem merge pentru păstrarea ordinii?

Acțiunea are loc în viitor, când, în urma unor experimente, trei indivizi deprind abilitatea de a vedea viitorul – „precogi”. Indivizii devin piatra de căpătâi a unei campanii de prevenire a infracțiunilor grave, ei proiectând, prin intermediul tehnologiei, imaginile cu crimele care urmează să aibă loc. (more…)

No Comments

Tree of life male starsTree of life female starsSau „Copacul vieții”, oricum The Tree of Life a fost filmul văzut la Seara de Film Brașov, în data de 10 octombrie 2015. Un film care ne propunea o călătorie introspectivă, impresionantă, asupra a ce ar fi viața. Nu este o pilulă sau un verdict, ci te lasă sau chiar te provoacă să pui întrebări sau cel puțin să spui că nu ai înțeles ce este viața.

Este un film care merge pe cadre prelungite, dar bine realizate tehnic, care nu este foarte dinamic, fără acțiunea marilor creații hollywood-iene, deși este un film american, cu text puțin. Un film în care îi regăsim pe Brad Pitt și pe Jessica Chastain, doi actori care îți lasă impresia unui film foarte bine făcut.

Filmul se poate spune că arată cele două tipologii, masculin și feminin. Dacă masculinul este autoritar atât în relațiile de societate cât și în cea de familie, femininul este iubirea necondiționată pe care o mamă o acordă copiilor săi și care în final ar putea fi soluția pentru o societate foarte faină.

Este o călătorie despre viață de la macro spre micro și înapoi la macro, pe care regizorul Terrence Malick o pune foarte bine ca fir narativ. Pe partea de macro abordează formarea vieții pe pământ, soarele ca sursă de viață, la fel ca și apa. (more…)

No Comments

Nervi este volumul de poezie al sociologului Laurențiu-Ciprian Tudor. Un sociolog nedeclarat în poezie, dar regăsit prin felul de a trata și de a aduce în lumină aspecte ale socialului prin poezie. Și un poet declarat în poezie. Două dimensiuni umane care reușesc să se îmbine și să creeze poezie apropiată, spun eu, de cititori. Este un volum care prinde teme precum viața cotidiană-urbană, femeia, condiția poetului, comportamentul uman, dar și trăiri ale autorului. Prezentarea este centrată pe volumul Nervi și este modul de a-l cunoaște pe Laurențiu-Ciprian Tudor.

DSC_8445-web

Laurențiu-Ciprian Tudor la Seara de Carte Brașov

Femeia văzută de Laurențiu-Ciprian Tudor pare a fi abordată mai degrabă dintr-o perspectivă religioasă prin „Ierbarul de nervi”, „Poem machist I și II”, „Iubita mea”, „Sinceritate”. (more…)

No Comments

afis-SFBv-The-Tree-of-LifeIată-ne din nou la o ediție Seara de Film Brașov, ediție din seria de filme propuse și votate de către partcipanți. Lista poate fi consultată acesând linkul Listă filme. Suntem cu proiecțiile cam pe la jumătatea listei și este momentul întâlnirii cu The Tree of Life, pe data de 10 octombrie, ora 17:00, la Librăria Okian, din strada Mureșenilor, nr. 1.

Filmul este în regia lui Terrence Malick și îi are ca protagoniști pe Brad Pitt, Sean Penn și Jessica Chastain.

Filmul ca ficțiune, fabulație, ca o oscilație între „a face să (se) știe” și „a se face că știe”, adică între cunoaștere și simulare/disimulare.

Seara de Film Brașov este un proiect pe termen lung și este rezultatul colaborării dintre Asociația Visum pentru Educație și Cultură, Seara de Carte Brașov (ITMR) și Librăria Okian Brașov.

Accesul se face în limita a 40 de locuri. Înscrierea și confirmarea participării se fac la Florin Ifrim – florin.ifrim@okian.ro, 0728.728.315 și la Mihai Tatu – mihai.tatu@visumbrasov.org, 0742.143.766. Intrarea este liberă.

No Comments

afis-SFBv-Alive-Inside webSeara de Film Brașov revine după o vacanță călduroasă cu o primă ediție pe data de 12 septembrie 2015. Și ca să nu începem direct, în forță, ne-am gândit la o ediție specială, pentru un început de toamnă frumoasă.

V-am pregătit documentarul „Alive Inside” (2014), în regia lui Michael Rossato-Bennett.

Documentarul este o explorare cinematografică a minții și a muzicii. Este, în fapt, documentarea muncii lui Dan Cohen care luptă împotriva unui sistem medical stricat pentru a demonstra capacitatea muzicii de a îmbunătății condiția mentală și pierderile de memorie pentru rezidenții din sanatorii.

Vă așteptăm, sâmbătă, 12 septembrie, ora 17:00, la Librăria Okian din strada Mureșenilor, nr. 1, într-o călătorie de redescoperire a sinelui.

No Comments

afis-SFBv-SynecdocheSâmbătă, 30 mai 2015, ora 17:00, la Librăria Okian Brașov din strada Mureșenilor, nr. 1.

Pentru această ediție avem în discuție Synecdoche, New York (2008), regia Charlie Kaufman. Din distribuție amintim pe Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener.

Seara de Film Brașov este un proiect pe termen lung și este rezultatul colaborării dintre Asociația Visum pentru Educație și Cultură, Seara de Carte Brașov (ITMR) și Librăria Okian Brașov.

Accesul se face în limita a 40 de locuri. Înscrierea și confirmarea participării se fac la Florin Ifrim – florin.ifrim@okian.ro, 0728.728.315 și la Mihai Tatu – mihai.tatu@visumbrasov.org, 0742.143.766. Intrarea este liberă.

No Comments

TruddyTermenul „persona” provine din limba etruscã și inseamnă „om cu mască”. „Persona” în teoria lui Jung reprezintă „masca” pe care omul o arată celorlalți, și care îi permite să se adapteze lumii înconjuratoare, aflată adeseori în conflict cu adevărata lui personalitate. În teatru, „persona” este personajul care reprezintă vocea autorului.

„Persona” este numele filmului văzut pe 16 mai 2015 la Seara de Film Brașov. Este un film care ne-a pus la încercare, fiind o puternică provocare de a desface înțelesurile pe care Ingmar Bergman le așează cu măiestrie artistică. Este un film cu un decor minimal și cu numai cinci personaje, din care două țin primul cadru. O paranteză pe care o văd necesară, regizorul și actorii, cu excepția unei actrițe (Liv Ullmann, care este din Norvegia – în rolul Elisabet Vogler) sunt suedezi. (more…)

No Comments

afis-SFBv-PersonaSEARA DE FILM – CINEMA 12
SIMBATA, 16 MAI – ORA 17.00
Filmul: PERSONA (1966)
Regia: Ingmar Bergman
Distributia: Liv Ullmann, Bibi Andersson.

Bergman a considerat mereu acest film ca fiind unul dintre cele mai importante ale sale. Astfel, in cartea sa “Imagini”, regizorul suedez scrie, “Astazi cred ca in [filmul] Persona – si apoi mai tirziu în [filmul] “Plinsete si soapte”  – am mers atit de departe cit am putut merge. In aceste doua cazuri de totala libertate [artistica], am atins secrete care nu pot fi spuse in cuvinte, si pe care doar cinematografia le poate descoperi.” Tot atunci, Bergman a adaugat: “Cu diferite ocazii, am spus ca Persona mi-a salvat viata – si aceasta nu este o exagerare. Dacă nu as fi avut curajul de a face acest film, as fi fost probabil total devastat. Un lucru semnificativ, pentru prima data nu mi-a pasat daca rezultatul va fi un succes comercial [sau nu]…”.

Filmul trateaza relatia dintre doua femei, Elisabet, o actrita care inregistrase numeroase succese anterioare unui spectacol al piesei Electra, in timpul careia devine muta, si Alma (care semnifica suflet in spaniola si portugheza), sora medicala desemnata ingrijirii conditiei sale. Unii critici au interpretat filmul ca fiind inspirat de piesa Cel [mai] puternic, a dramaturgului suedez August Strindberg.

Persona este considerat, de catre numerosi critici si realizatori de filme, ca fiind unul dintre cele mai importante filme realizate vreodata. Eseista si scriitoarea Susan Sontag este unul din criticii de film care a scris extensiv despre acest film, numindu-l “capodopera lui Berman”. Un alt critic a caracterizat Persona ca fiind “una dintre cele mai mari opere de arta ale secolului [20]”. . Publicatia de specialitate Sight and Sound  a cotat filmul, intr-unul din sondajele sale de opinie, ca fiind al cincilea dintr-o lista scurta desemnind primele zece filme ale tuturor timpurilor.

Seara de film este rezultatul colaborarii dintre Asociatia Visum pentru Educatie si Cultura, Seara de carte Brasov (ITMR Brașov) si Libraria Okian Brasov.

Participarea se face in limita a 40 de locuri. Cei interesati se pot inscrie la adresele de e-mail: florin.ifrim@okian.ro, mihai.tatu@visumbrasov.org sau la numerele de telefon: 0728.728.315, 0742.143.766.

No Comments

masina-dorintei„Un tramvai numit dorință”, scenariul lui Tennessee Williams, după care a fost făcut filmul cu același nume a fost subiectul discuției de la Seara de Film Brașov, Cinema 12, din data de 18 aprilie 2015.

Deși piesa lui Tennessee Williams vroia să vorbească aproape exclusiv despre eroismul poetic și disperat a lui Blanche DuBois, ecranizarea este dominată de contrastul dintre magnetismul animalic, corporal și grosolan al lui Marlon Brando și frumusețea fragilă și palidă a lui Vivien Leigh.

Filmul, a fost unul premiat la vremea sa, luând patru premii Oscar. Dintre cele patru Oscaruri primite de versiunea cinematografică a lui Elia Kazan, cu un scenariu semnat tot de Tennessee Williams, dar cenzurat în câteva scene prea „explicite”, trei au fost pentru interpretare: Vivien Leigh în rol principal; Kim Hunter și Karl Malden în roluri secundare. (more…)

No Comments

afis-SFBv-The-ReaderSuntem în program cu proiecția de filme. Am ajuns la un nou film votat de public, The Reader. (Vezi lista).

Așadar, vă invităm sâmbătă, 25 aprilie, de la ora 17:00, la Librăria Okian Brașov, din strada Mureșenilor, nr. 1, la întâlnirea cu filmul și la ceea ce noi credem că este „Un ecran pe care spectatorul își vede proiectate imaginarul, dezirantul, inconștientul și pe care are posibilitatea de a le recunoaște, accepta, pune în dialog sau de a le refula, nega și inhiba”.

The Reader, în regia lui Stephen Daldry, este făcut în 2008 și îi are în distribuție pe Kate Winslet și Ralph Fiennes.

Seara de Film Brașov este un proiect pe termen lung și este rezultatul colaborării dintre Asociația Visum pentru Educație și Cultură, Seara de Carte Brașov (ITMR) și Librăria Okian Brașov.

Accesul se face în limita a 40 de locuri. Înscrierea și confirmarea participării se fac la Florin Ifrim – florin.ifrim@okian.ro, 0728.728.315 și la Mihai Tatu – mihai.tatu@visumbrasov.org, 0742.143.766. Intrarea este liberă.

No Comments

afis-SFBv-A-Streetcar-named-desireIată-ne la al patrulea episod din seria Cinema12, ajunși în perioada anilor ’50, cu filmul A Streetcare Named Desire. Filmul, în regia lui Elia Kazan, este făcut după scenariul scris de Tennessee Williams (A Streetcar Named Desire 1, A Streetcar Named Desire 2). Acesta, în prefața scenariului, spunea „The sort of life which I had had previous to this popular succes was one that required endurance, a life of clawing and scratching along a sheer surface and holding tight with raw fingers to every inch of rock higher than the one caught hold of before, but it was a good life because it was the sort of life for which the human organism is created”.

Ne reîntâlnim sâmbătă, 18 aprilie, ora 17:00, la Librăria Okian, strada Mureșenilor, nr. 1, cu A Streetcar Named Desire (1951), regia Elia Kazan. Din distribuție îi amintim pe Vivien Leigh și Marlon Brando.

Seara de Film Brașov este un proiect pe termen lung și este rezultatul colaborării dintre Asociația Visum pentru Educație și Cultură, Seara de Carte Brașov (ITMR) și Librăria Okian Brașov.

Accesul se face în limita a 40 de locuri. Înscrierea și confirmarea participării se fac la Florin Ifrim – florin.ifrim@okian.ro, 0728.728.315 și la Mihai Tatu – mihai.tatu@visumbrasov.org, 0742.143.766. Intrarea este liberă.

No Comments
123