Parma alege troleibuzul și diesel, nu autobuzul electric

 
 
autobuz-electric-1

credit foto: all-free-download.com

Parma alege troleibuzul și diesel, nu autobuzul electric

Am ajuns la al cincilea episod cu autobuzele electrice. Până acum am arătat situații din Bonn, Brest, Geneva și Cantonul Luzern. Acum vedem decizia societății de transport public din Parma, care alege în continuare troleibuzul și autobuzul diesel și nu se înfige la autobuze electrice.

Toate aceste articole arată că autobuzul electric nu este soluția salvatoare pentru transportul public și pentru orașele noastre.

Societatea de transport public din Parma, TEP, spune cu subiect și predicat că transportul public trebuie să fie sustenabil. Iar pentru ei acest lucru înseamnă „asigurarea unui număr cât mai mare de autobuze noi, fiabile și confortabile cu scopul de a oferi un serviciu mereu atractiv și de calitate; cu un nivel scăzut de poluare asupra mediului înconjurător dar și posibil de susținut din punct de vedere economic, evitând ca alegerile noastre să ajungă să fie plătite de generațiile viitoare”.

La Brașov avem toate premizele pentru a investi în troleibuz, avem în PMUD cadru deja stabilit, avem disponibilă finanțare europeană pe axa POR 4.1.

Semnează PETIȚIA pentru susținerea troleibuzului în Brașov.

Redăm mai jos și un articol cu situația din Parma.

Transportul public, TEP se axează pe diesel: autobuzele electrice costă prea mult și nu oferă garanție

Piața electrică pe bază de baterie nu este încă matură, nefiind încă adaptată serviciului de transport suburban. TEP (Tranvie Elettriche Parmensi) se axează pe troleibuz și experimentează noi vehicule.

Profităm de observațiile care circulă în presă cu privire la alegerile strategice ale TEP referitor la planul de dezvoltare a parcului de autobuze pentru a explica cetățenilor, cu precizie și transparență maximă, motivele obiective și cantitative care au stat la baza alegerilor investițiilor făcute.

Trebuie înainte de toate să menționăm faptul că cele 82 de vehicule care vor urma să fie achiziționate sunt doar parțial dedicate orașului. Un procent semnificativ va fi alocat reînnoirii parcului de autobuze dedicat serviciului suburban pentru teritoriul provincial. Pentru acest tip de deplasări, bineînțeles autobuzele electrice nu sunt potrivite (distanțe mari de parcurs, slabă posibilitate de realimentare, autonomie scăzută a autobuzelor care funcționează pe bază de baterie).

Din perspectiva achizițiilor, pe de o parte s-a preferat maximizarea oportunității oferite de către finanțările la nivel regional eșalonate în ultimul an – egală cu 3.750.000 euro – reprezentând circa 38 vehicule – buget dedicat achiziționării de autobuze electrice.

Obiectivul principal al acestei alocări era acela de a determina societatea de transport public a regiunii să înlocuiască vehiculele de tip Euro 0, 1 și 2 cu alte vehicule din noua generație mai puțin poluante. Alternativa de a trece la diesel s-ar fi soldat cu epuizarea plafonului de finanțare regională, oportunitate pe care societatea a ales să o exploateze cât mai bine.

Cu privire la autobuzele de achiziționat prin autofinanțare (circa 37), înainte de la renunța la ideea de electric, TEP a recurs la o analiză preliminară de sustenabilitate, evaluând această investiție atât din perspectiva mediului, cât și din cea economică.

Nu se poate trece cu vederea faptul că acest concept de sustenabilitate – al cărui impact se referă la faptul că alegerile făcute azi pentru a ne satisface nevoile curente se vor răsfrânge și mâine – trebuie analizat din ambele direcții.

În urma verificărilor făcute cu privire la achiziționarea autobuzelor electrice rezultatele sunt următoarele:

-din punct de vedere economic, costul unui vehicul electric este mai mult decât dublu comparativ cu achiziționarea unui vehicul diesel, așa cum sunt și aproape duble costurile de fiabilitate și mentenanță. Cu aceeași investiție se pot achiziționa mai puțin de jumătate de autobuze, comparativ cu opțiunea pentru diesel. Dacă pentru cumpărarea celor 37 de vehicule, parte din planul de achiziție pentru următorii 2 ani, s-ar fi optat pentru electric, ar fi fost necesare încă 10 milioane de euro pentru plata furnizorilor, trebuind de asemenea să se ia în considereare eventuale creșteri ale taxelor pe venit în valoare de 1,5 milioane de euro pe an. Este vorba despre o investiție imposibil de susținut pentru societate dacă nu chiar o povară care poate provoca datorii foarte mari generațiilor următoare și tuturor locuitorilor orașului Parma. Astfel de alegeri au mai fost făcute și în trecut în alte conjuncturi în urma cărora, astăzi se nasc deseori polemici din cauza împovărării comunității care încă suportă consecințele.

-din punct de vedere tehnic și al mediului, autobuzul electric cu baterie are o tehnologie în spate care nu e în totalitate sigură. Ca și industrie a autobuzelor, producția industrială se află încă la un nivel experimental, cantitativ limitată și mai puțin dezvoltată față de cea a automobilelor, de altfel nici piața nu este îndeajuns de matură pentru a permite o producție pe scară largă. Autobuzele de acest tip sunt subiectul unor probleme și anomalii mult mai frecvente decât cele de tip diesel și, pentru moment, nu pot garanta în totalitate calitatea și fiabilitatea serviciului de transport.

Avantajul oferit de către autobuzele electrice cu baterie este oricum limitat datorită nevoii de înlocuire periodică și eliminare a componentelor bateriilor, ajungând cel puțin la câteva tone și influențând negativ mai ales mediul. În plus, până în prezent, autobuzele electrice nu sunt utilizate constant, nici măcar în alte orașe, ci doar pe rute scurte și cu valoare de natură experimentală.

Cu toate acestea, nu înseamnă că TEP nu acordă credibilitate aceastei tehnologii și că nu dorește să aleagă în viitor varianta electrică.

Pentru moment, totuși, singura tehnologie electrică de încredere este cea a troleibuzului, în care TEP a crezut mereu. Spre deosebire de multe alte orașe în care rețeaua de troleibuze a fost desființată începând cu perioada postbelică, în Parma rețeaua a fost în mod progresiv menținută și dezvoltată. Sigur este vorba despre un tip de alimentare care nu se adaptează la toate tipurile de transport, dar unde este posibil, TEP intenționează fără ezitare să o mențină și să o dezvolte pentru a proteja mediul (emisii zero, fără baterii aruncate, vehicule care nu cad practic sub incidența uzurii). Pornind de la această premiză, am optat spre înlocuirea troleibuzelor care se află în circulație pe linia urbană numărul 1 cu 7 troleibuze electrice de ultimă generație.

De asemenea, societatea este membru activ al proiectului european LOW CARB, studiind posibilitatea de eficientizare a utilizării autobuzelor electrice pe rute scurte precum cea pe linia numărul 8 prin instalarea unor stații de reîncărcare multimodale conectate la capătul de linie.

TEP și-a arătat interesul și față de industria producătoare de autobuze cu scopul de a efectua experimente pe plan local și de a testa prototipurile în fază de dezvoltare, în vederea integrării ulterioare a acestor tipuri de vehicule în parcul de autobuze de îndată ce acestea vor întruni toate exigențele cerute de serviciul de transport urban.

Concluzionând, ar mai fi încă o mențiune de ordin general de făcut.

Conform celor mai recente studii efectuate de către Comunitatea Europeană se estimează că o persoană care circulă cu mașina privată polueza de la 4 la 8 ori mai mult mediul față de un locuitor care se deplasează cu autobuzul, indiferent de tipul de alimentare folosit de către serviciul de transport public.

Cercetările făcute de către universitatea Bocconi estimează, în plus, faptul că impactul transportului public asupra poluării mediului din perimetrul ariei urbane este egal cu 2%, pe când modul de deplasare privat afectează într-un procent de peste 30%. Restul procentelor fiind datorate industriei, încălzirii locuințelor și altele.

Așadar, este evident că orice modificare adusă compoziției parcului de autobuze al societății TEP, impacteaza per ansamblu într-o mică măsură nivelul de poluare a aerului pe care îl respiră comunitatea din zonă. Pentru binele orașului și a sănătății locuitorilor săi, în concluzie, este extrem de important să acționăm asupra procentului de 30% generat de către transportul privat.

Acest lucru este posibil doar prin încurajarea unui număr tot mai mare de persoane să circule cu autobuzul, renunțând la mașina privată.

Noi, ca TEP, ce putem face în acest sens? Există o singură rețetă: asigurarea unui număr cât mai mare de autobuze noi, fiabile și confortabile cu scopul de a oferi un serviciu mereu atractiv și de calitate; cu un nivel scăzut de poluare asupra mediului înconjurător dar și posibil de susținut din punct de vedere economic, evitând ca alegerile noastre să ajungă să fie plătite de generațiile viitoare.

Sursă articol

Traducere: Bianca Pătran

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *