Blog Archives

IMG_20180805_171453-webRâșnov, stațiune turistică de interes național

Prin 2012 Râșnovul devenea stațiune turistică de interes național. Lucru care ar trebui să fie în avantajul Râșnovului. Dar ca să fii stațiune turistică de interes național nu ar trebui să se respecte niște criterii și să oferi condiții la standard de interes național? Nu știu, întreb.

Administrația locală din Râșnov a gândit un proiect de reorganizare urbană, prin care s-a intervenit pe strada Republicii și piața Unirii. Modificările sunt mari, dar din păcate intervenția este de slabă calitate și pe Piața Unirii, complet inutilă. Vorbim aici de parcarea subterană de sub Centru Istoric al Râșnovului.
Vedeți acestă înregistrare făcută pe 5 august 2018.

(more…)

No Comments

saptamana mobilitatii BrasovSăptămâna Mobilității Brașov – I-STEP, proiect pilot

Mobilitatea urbană este politica schimbării sociale

După mai multe luni de lucru am conturat un draft pentru un proiect pilot pe partea de mobilitate urbană. Acest proiect are două dimensiuni, care timp de o săptămână vizează schimbare de funcțiune din auto în pietonal și îmbunătățirea siguranței la elemente de infrastructură rutieră. Practic, timp de o săptămână câteva locuri din Brașov vor fi redate oamenilor. O săptămână în care să mergem mai mult pe jos, cu bicicleta și cu transportul public. O săptămână în care punem accentul pe coeziune socială și interacțiune.

Proiectul a fost înaintat deja Primăriei Municipiului Brașov, Consiliului Local Brașov, Agenției Metropolitane Brașov, Direcției Județene pentru Cultură Brașov, Ordinului Arhitecților filiala Brașov-Covasna-Harghita și RATBV SA. Așteptăm răspunsul și interesul acestor instituții.

În cadrul proiectului Săptămâna Mobilității Brașov – I-STEP ne-am setat următoarele obiective:

– promovarea mobilității urbane: creșterea calității vieții – siguranță, acces, accesibilitate, durabilitate, viabilitate economică, echitate și coeziune socială, sănătate şi calitatea mediului; dezvoltare echilibrată a tuturor tipurilor de transport şi schimbare spre modalităţi de transport mai curate şi mai durabile;
– oferirea de exemple de mobilitate urbană durabilă (testare de soluții punctuale);
– informarea publicului despre mobilitatea urbană durabilă;
– organizarea de evenimente, activități și ateliere, sociale și artistice.

În continuare, redăm lista de intervenții pe care le propunem:

Categoria VERDE – pot fi realizate direct în săptămâna mobilității

(more…)

No Comments

protejeaza-viata-2Protejează viața! – o cercetare făcută de Visum

Ai fost implicat într-un accident la trecerea de pietoni sau cineva apropiat ție a trecut printr-o astfel de experiență?
Cunoști persoane care au fost implicate în astfel de accidente sau aparținători ai acestor persoane?
Scrie-ne la office@visumbrasov.org sau pe pagina de Facebook.

Asociația Visum pentru Educație și Cultură desfășoară programul I-STEP (International Sustainable Transportation Engagement Program) și are ca scop realizarea de analize, studii/cercetări și producerea de soluții cu privire la Mobilitate Urbană Durabilă pentru a crea un spațiu urban prietenos, sigur, curat, dezvoltat economic.

În cadrul programului I-STEP desfășurăm o cercetare în municipiul Brașov ce vizează în prima etapă accidentele la trecerile de pietoni. Prin această cercetare dorim să vedem impactul și efectele asupra persoanelor trecute printr-un accident. Cercetarea are ca scop culegerea de date prin intermediul cărora să creăm o campanie complexă de informare și conștientizare asupra riscurilor de accidente existente la trecerile de pietoni, dorind să sporim atenția șoferilor la trecerile de pietoni, pe cea a pietonilor la traversarea pe trecerile de pietoni și a administrației locale la realizarea infrastructurii rutiere. Cercetarea va fi una calitativă și va utiliza ca instrument interviul semi-structurat. Pentru ca impactul să fie mult mai puternic, dorim ca aceste interviuri să fie filmate, astfel având posibilitatea de a crea o serie de montaje video.

Protejează viața!

Echipa de proiect: Mihai Tatu, Paul Ciocan, Adriana Hurjui.

Pentru detalii despre programul I-STEP click AICI

Situaţia accidentelor în Municipiul Braşov pe 2013 – 2016: 38 de morți, 302 răniți grav și 480 răniți ușor.

#istep #visum #protejeazaviata

No Comments

Brașovul istoric sub asediul banului

Brașovul istoric este compus din patru zone: Brașovul Vechi, Blumăna, Cetate și Șchei. Din cele patru, zona Cetate își păstrează cel mai bine aspectul istoric. Țesutul urban, arhitectura și accesul seamănă cu cele de la 1887. În celelalte trei zone au avut loc modificări masive, astfel încât nu se mai poate vorbi de zone istorice. Dar încă se mai pot salva.

harta-Brasov-1887-3

sursa foto: Arhivele Naționale Brașov

Chiar și așa, nucleul istoric și de imagine al Brașovului este dat de zona Cetate și dacă vrem să vorbim în continuare de Brașov, este important să ne raportăm la istorie, arhitectură, țesut urban, iar viziunea este de a restaura în totalitate și de a oferi funcțiuni acestui spațiu urban pentru oameni.

Mașinile nu au ce să caute în acest spațiu pentru că Brașovul istoric este burg, deci, istoric vorbind este pentru oameni. Acest lucru înseamnă că omul merge pe jos, locuiește și participă la evenimente sau intră în locuri dedicate lui în tot acest spațiu.

Asta trebuie să fie viziunea pentru Brașovul istoric. Acest țesut urban, istoric-arhitectural dedicat omului, este într-o relație cu mediul natural, adică în relație cu Tâmpa și Dealurile Warthe și Melcilor. Orice interes particular care nu înțelege menirea Brașovului și nu vede că istoria face parte din viitorul orașului vine ca o agresiune la viitorul Brașovului și a locuitorilor săi. (more…)

2 Comments

IMG_20180109_151230-1Parcarea din Poiana Mică și linia 60

Pe 9 ianuarie 2018 am fost să vedem parcarea din Poiana Mică și linia 60. Nu mai reiau discuția cum că parcarea nu-și avea rostul să fie construită acolo (că variantele necesare erau jos în oraș astfel încât lumea să urce cu autobuzul 20, în felul acesta decongestionând și Drumul Poienii și o parcare în Poiană pentru cei care ajung totuși cu mașina). Nu mai zic nici de linia 60 că nu-și avea rostul pentru că se putea prelungi traseul liniei 20.

Așadar, ne-am dus cu mașina și am parcat la parcarea din Poiana Mică. Odată ajunși, ne-am apucat să facem câteva măsurători și câteva observații. (more…)

No Comments

colaj-Olanda-web-2Călătorind în Viitor, din Brașov în Olanda

Știam de Olanda de pe net, că e faină, că este prietenoasă cu pietonii și cu bicicliștii, că au servicii bune etc. Dar una e când te uiți pe net și alta e când îți povestesc prietenii, cu detalii pe care nu ai cum să le vezi pe net.

Acest an e al treilea de când prietenii noștri Billy și Tony din proiectul I-STEP (International Sustainable Transportation Engagement Program) ne povestesc despre Olanda și despre realizările ei în materie de mobilitate urbană, accesibilitate, siguranță și multe altele. Nu putem decât să le mulțumim pentru sprijinul și know-how-ul pe care ni-l acordă. Și ca să nu uit să menționez, ei desfășoară de trei ani un program de study abroad în Olanda.

Bineînțeles că nu am putut rezista tentanției și anul acesta am făcut o vizită în Olanda. Și, desigur, o să vă povestim cum a fost experiența și ce am descoperit. (more…)

No Comments

Drum surpat pe strada General Traian Moșoiu

IMG_20170925_180108-mPe 25 septembrie 2017 am aflat de o surpare de drum în Șchei pe strada General Traian Moșoiu, în dreptul casei verzi din imaginea 2. Spuneam pe 25 septembrie, pe la ora 13:00 că nu știm încă gravitatea surpării și cauzele. O casă de pe strada Piatra Mare, la numărul 34, este afectată de această surpare, întrucât pământul se pare că se lasă peste această casă.

surpare drum Traian Mosoiu

imaginea 2

Ce știm sigur este că strada General Traian Moșoiu este o stradă reabilitată (rămâne să vedem când au fost încheiate lucrările de reabilitare) și că recent am avut o ploaie puternică la Brașov.
Atenție, accesul auto pe General Traian Moșoiu este restricționat, acum e închis de la intersecția cu strada Măcin în sus.
Revenim cu informații mai târziu.

Update:
Am fost la fața locului și am mai făcut câteva poze și am aflat următoarele lucruri:
– surparea a survenit vineri, 22 septembrie, în jurul orei 10:30;
– pe o lungime de aproximativ 10 metri, peretele de sprijin al străzii General Traian Moșoiu a cedat și s-a surpat peste două case;
– la o casă a fost afectată o magazie, dar pământul și piatra de la zidul de sprijin a ajuns și la zidul casei;
– la a doua casă pământul și piatra au căzut pe acoperiș, provocând daune;
– se lucrează la scoaterea pământului și a pietrei căzute pentru a se putea face o estimare exactă a daunelor de la cele două case;
– s-a cerut o expertiză pentru remedierea drumului;
– zidul de sprijinire este din piatră zidită și, din ce spun cei care locuiesc din zonă, a fost făcut prin anii ’70; (more…)

No Comments

Gara_foto 2Update: Pe 29 august 2017 a apărut în presa locală și vestea că o parte din pavajul de la Gara Brașov va fi refăcut. E vorba de porțiunea cu dale roz, de la rigolă până la zona de staționare a autobuzelor RATBV, care aparține Primăriei Brașov. Dar nu e clar când se va întâmpla. În schimb, de la CFR nicio veste.

Pavajul de la Gara Brașov nu dă semne să se facă bine

Pe 31 iulie 2017 depuneam la Primăria Brașov o adresă prin care atrăgeam atenția asupra stării avansate de degradare a pavajului de la Gara Brașov. Am și scris la momentul respectiv, cu foto de la fața locului desigur.

De atunci până în prezent nu am văzut nicio modificare și nicio intenție la fața locului de a începe lucrări de reparații.

Și este grav, imaginea Brașovului are de suferit masiv din cauza acestui pavaj degradat. Chiar mă uitam pe un articol de la Ziarul Financiar, care are o hartă de pe care putem vedea că Județul Brașov a avut în semestrul unu un număr de 64.499 de turiști străini. Cu siguranță nu toți au venit cu trenul sau să fi trecut pe la Gară, dar e suficient ca 10% din ei să treacă pe la Gară și să rămână cu o impresie neplăcută. Numai că Gara are un flux destul de mare de călători, pe de o parte oameni care folosesc trenul ca mijloc de deplasare (și nu mai vorbin de străini), pe de altă parte avem Autogara 1, lipită de Gară, care are și ea un volum destul de ridicat de călători.

De la momentul depunerii adresei ni s-a spus că spațiul din fața Gării s-ar putea să fie în administrarea CFR. Și cum am solicitat un răspuns, acesta a venit. Și nu e tocmai încurajant, dar măcar știm cine e administratorul zonei pavate din fața Gării.

Așadar Primăria Brașov ne comunică pe data de 8 august 2017, în răspunsul său, următoarele: (more…)

No Comments

Gara_foto 5Eterna problemă de la Gara Brașov

În ultimele două săptămâni ale lunii iulie 2017 am observat situația pavajului de la Gara Brașov. Nu este o noutate, ci chiar mai grav, o stare de fapt care se propagă de la an la an. Pavajul se află într-o stare avansată de degradare. Oricine are treabă la Gară poate observa că există locuri în care pavajul lipsește și este într-o stare avansată de degradare, conducând totodată și la acumularea de apă în cazul ploilor.

Pe lângă faptul că Gara Brașov arată urât din punct de vedere arhitectural, mai avem și problema eternă a unui pavaj degradat de la an la an. În acest caz, există chiar riscul accidentării. Persoanele cu bagaj întâmpină dificultăți în deplasare, la fel și persoanele cu dizabilități sau în scaun rulant. (more…)

No Comments

ND Cocea_foto 4Parcarea pe trotuare pe strada ND Cocea Brașov

Așa e, când nu te încurcă și nu te afectează direct nu e treaba ta. Este o atitudine cu care operăm zilnic, altfel nu-mi explic cum am putea avea situații ca cea de pe strada ND Cocea. Probabil știți și, cei mai mulți, chiar ați avut nevoie să mergeți pe strada respectivă, pentru că acolo se află și sediul RDS & RCS.

Situația este în felul următor, pe toată lungimea străzii ND Cocea, de la intersecția cu 15 Noiembrie și până la intersecția cu Nicolae Titulescu, mașinile sunt parcate pe trotuar, pe ambele părți ale drumului, existând porțiuni unde pietonii efectiv un pot circula pe trotuar, lucru care îi forțează să circule pe carosabil. Cea mai gravă situație este în fața sediului RDS & RCS, unde mașinile blochează întotdeauna trotuarul, uneori acestea urcându-se și pe treptele de la intrarea în clădire.

În efecte, situația aceasta se traduce astfel: accesibilitate și siguranță scăzute pentru pietoni. De aici putem să ne imaginăm ce s-ar putea întâmpla. (more…)

No Comments

Aleea de sub Tampa_Foto 2Iluminatul public pe Aleea Tiberiu Brediceanu

Am depus pe 31 iulie 2017 o adresă la Primăria Brașov cu privire la situația iluminatului public de pe Aleea Tiberiu Brediceanu.

La finalul lunii iunie a anului 2017 am realizat o numărătoare privind iluminatul public existent pe Aleea Tiberiu Brediceanu (Aleea de sub Tâmpa, de la intersecția cu strada Constantin Dobrogeanu Gherea până la Arenele Olimpia, la intersecția cu strada Castelului, pe toate ramurile sale), observând existența unui număr de aproximativ 134 de stâlpi de iluminat, din care doar aproximativ 63 erau funcționali la momentul respectiv. Am constatat că mai bine de jumătate din stâlpii de iluminat existenți nu funcționau din diverse motive: lipsă lămpi, stâlpi deteriorați, lipsă becuri, stâlpi care se sting și se aprind cu regularitate (timpul de iluminat este foarte mic).

(more…)

No Comments

Pietonal pe strada Sf. Ioan #2

Scriam într-un articol pe 6 noiembrie 2016 de situația de pe strada Sf. Ioan. Este vorba de lucrări de schimbare funcțiune, transformare din parcare auto în pietonal.

Așa cum spuneam și atunci, ne încântă ideea de a avea spații dedicate oamenilor, spații de calitate. Problema este modul total netransparent și ieșit din prevederile legale prin care se face acest proiect.

Identificasem faptul că autorizația de la Primăria Municipiului Brașov este de fapt pentru reabilitarea rețelei de iluminat public și nicidecum pentru schimbare de destinație din parcare în pietonal.

(more…)

No Comments
123