Strada Traian Grozăvescu – Brașov
Un nou caz de „dezvoltare sustenabilă” la Brașov. Urbanismul la Brașov poate fi rezumat pe scurt cu: „Fac ce vreau, pentru că se poate”.
Cazul a fost deja adus în atenția publică de Nelu Corbu. Și am zis să dezvoltăm puțin, astfel încât să se înțeleagă toată povestea.
E vorba de str. Traian Grozăvescu, nr. 7, pentru care S.C. TIPOTEX S.A. solicită avizul Comisiei de Circulație pentru demolare construcţii, anexe, magazii, depozitări; construire două imobile pe etape având funcţiunile: spaţii comerciale, birouri, locuinţe colective şi locuinţe în regim hotelier, cu un regim de înălţime S1+S2+S3+P+6E – str. Traian Grozăvescu nr. 7 – faza D.T.A.C. Vezi Ordinea de zi – ședința comună a Comisiei de Circulatie și a Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism din data de 31.07.2018.
Ce reiese clar e că se demolează ceva și se construiește ceva înalt. Pe partea de demolare s-a înaintat ideea că dispare clădirea din imaginea 1.
Dar nu e vorba de asta. Această clădire este la Traian Grozăvescu, nr. 5. Dar e chiar mai grav.
Traian Grozăvescu nr. 7 cuprinde patru (4) clădiri (lucru ce se poate verifica). Vezi imaginea 2.
Întrebarea care vine, toate patru vor fi demolate? Probabil că da după cum e formulată solicitarea de avizare. Și se înlocuiește cu ce visează solicitantul, doar știm că la Brașov nu contează unitatea arhitecturală, patrimoniul și specificul locului.
Strada Traian Grozăvescu este deja umplută cu „frumuseți” arhitecturale.
Uitați-vă aici unitate arhitecturală.
Și știți de ce se poate face P+4 și P+6 pe Traian Grozăvescu? Pentru că cineva a pregătit terenul din timp și a făcut un PUZ Amenajare Zonă Centrală care permite mai mult de P+2 până la P+6. Vezi planșă și regulament de urbanism pentru acest PUZ. PUZ-ul poate fi găsit și pe site-ul Primăriei Brașov.
Mai mult, în spatele aulei se pregătește o altă construcție măreață, pe locul parcării actuale.
Vedeți in continuare ce se vrea prin solicitarea „Obţinere A.C. pentru construire spaţii cazare, spaţii multifuncţionale, spaţii alimentaţie publică, subsol, parcaje, spaţii tehnice şi bazin de înot acoperit”.
Și documentul PUD camin Aula.
Și fiindcă Brașovul este orașul mașinilor, pentru „a rezolva” aglomerația care se va crea cu toate aceste construcții, intersecția de la Ceasu Rău primește un giratoriu.
Zona asta o să fie un amestec arhitectural și o aglomerație. Nu se pune problema deloc de spații verzi, de extinderea pietonalului și de introducerea pistelor pentru biciclete. Acesta e Brașovul pe care ni-l dorim?
Mihai Tatu – sociolog, membru Asociația Visum
Suntem și pe