După cum știm Brașovul are un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). Numai că nu știm în ce stadiu se află implementarea acestuia. Drept urmare am făcut o solicitare în baza Legii 544/2001 că să vedem în ce stadiu stăm cu proiectele pe mobilitate urbană.
Astfel, am solicitat Primăriei Municipiului Brașov, Agenției Metropolitane Brașov și Asociației Metropolitane pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov următoarele:
1. Stadiul de implementare al PMUD Brașov,
2. Să ne oferiți informații despre managementul întregului proces de implementare a PMUD Brașov. Astfel, vă rugăm:
2.1. Să ne detaliați care este lista proiectelor/măsurilor/activităților în implementare sau care urmează să înceapă pentru implementarea PMUD în perioada 2016 – 2030. Vă rugăm ca lista să conțină detalii de priorități, calendar de implementare, buget estimat și surse de finanțare.
2.2. Să ne informați dacă s-au înregistrat întârzieri în implementarea proiectelor/măsurilor/activităților pe termen scurt prevăzute în PMUD Brașov și care sunt motivele acestora.
2.3. Să ne comunicați alte detalii referitoare la implementarea PMUD Brașov.
3. Să ne puneți la dispoziție și calendarul dezbaterilor și consultărilor programate pentru proiectele/măsurile/activitățile cuprinse în PMUD Brașov.
Răspunsul a venit de la Agenția Metropolitană Brașov.
1. Stadiul de implementare al PMUD Brasov – În prezent, o serie de proiecte identificate ca prioritare se află în etapa de pregătire în vederea implementării.
O situație a acestor proiecte este prezentată mai jos:
IB1 Activarea completă a structurii organizaționale și de planificare ADI-T
IB 2 Transformarea RATBV în societate comercială/operator regional și revizuirea contractului de servicii publice pentru serviciile de transport public de persoane
IT1 Introducerea unui sistem de informare în timp real cu privire la serviciile de transport cu autobuzul în punctele mari de transfer și echiparea tuturor autobuzelor/troleibuzelor cu sisteme GPS/de monitorizare. Introducerea sistemului eTicketing pentru toate vehiculele de transport public în zona metropolitana și integrarea sistemului eTicketing cu sistemul de informare în timp real în stații și autobuze pentru a oferi informații înaintea și în timpul deplasării
IT2 Instalarea de camere de supraveghere în intersecțiile care nu sunt acoperite în prezent de sistemul CCTV
IN1 Dezvoltarea unei serii de politici de planificare a transporturilor care să integreze utilizarea terenurilor (PUG)
IN2 Program de colectare a datelor referitoare la fluxurile de trafic în Zona Metropolitană Brașov
IB3 Introducerea de noi Politici și proceduri de planificare în domeniul transporturilor
RS4 Vopsirea trecerilor pentru pietoni cu material antiderapant și amenajarea de treceri pentru pietoni cu acces facil și o bună vizibilitate.
PT1 Analiza nivelului curent al serviciilor de transport public și al acoperirii acestora în Brașov și Zona Metropolitană. Reorganizarea transportului public între zonele imediate ale Polului de Creștere și Brașov pentru a crea o rețea integrată.
CP3 Sistem de orientare pentru parcare și sistem de afișare mesaje variabile (VMS) în Municipiul Brașov și Poiana Brașov.
CP4 Taxe de parcare în zona centrală
RT1 Măsuri de acordare a priorității pentru benzile de autobuz
MB1 Reabilitarea / dezvoltarea zonelor pietonale la nivelul Municipiului Brașov
MB2 Realizare rețea de piste de biciclete în Municipiul Brașov
MB3 Dezvoltarea sistemului de închiriere de biciclete din Municipiul Brașov
TM6 Realizarea unui centru de monitorizare și management trafic. Centrul ar urma să dispună de sistem de control al traficului centralizat, detectarea vehiculelor, sistem UTC (Universal Trafic Control) adaptiv, sistem de prioritate pentru autobuze, sistem CCTV pentru monitorizare, controlul și invocarea planurilor strategice și tactice de gestionare a traficului
PT1a Achiziţia de mijloace de transport moderne şi infrastructura de garaj aferentă operării acestui tip de vehicule
IM2 Construcția de parcări pentru biciclete în Municipiul Brașov
IM1 Construcție structuri de tip „Park & Ride” pentru Poiana Brașov
IM3 Construcție structuri Park & Ride în trei locatii în municipiul Brasov (în zona Gării CFR, Zona Stadion Municipal, Zona stație capăt de linie Rulmentul)
2.1. Lista proiectelor/măsurilor/activităților în implementare sau care urmează să înceapă pentru implementarea PMUD în perioada 2016 – 2030
În prezent, eforturile echipei Asociației Metropolitane pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov alături de Primăria Municipiului Brașov și Agenția Metropolitană Brașov se concentrează pe atragerea valorificarea oportunităților de finanțare disponibile prin intermediul Programului Operațional Regional, axa 4, prioritatea de investiții 4.1.
În cadrul acestei priorități de investiții a fost realizată deja de către Autoritatea Urbană Brașov o prioritizare a propunerilor de proiecte. Acesta este prezentată în continuare:
– Construire Park&Ride Bartolomeu
– Amenajare benzi dedicate transportului public în Municipiul Brașov și trotuare adiacente
– Realizare infrastructură integrată pentru trafic pietonal și ciclism cu facilități complementare – Traseu 1
– Realizare infrastructură integrată pentru trafic pietonal și ciclism cu facilități complementare – Traseu 1
– Achiziția de mijloace de transport moderne
– Sistem centralizat de monitorizare și control al traficului în Municipiului Brașov
– Terminal transport urban Gara Brasov
– Extindere sistem de management informatizat al sistemului de transport public
– Infrastructură de garaj pentru transportul public
În afara acestor proiecte, Municipiul Brasov în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice intenționează să deruleze următorul proiect
– Achiziția de mijloace de transport public – troleibuze
2.2. Întârzieri în implementarea proiectelor/măsurilor/activităților pe termen scurt prevăzute în PMUD Brașov
Există o serie de întârzieri în implementarea proiectelor incluse în PMUD Brașov și care urmează să fie finanțate prin intermediul axei 4 a Programului Operațional Regional 2014-2020. Principala cauză a întârzierilor înregistrate în prezent o reprezintă procedura de avizare de mediu a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) pentru Polul de Creștere Brașov. Astfel, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2014 – 2020 a impus, prin procedurile proprii, ca finanțarea proiectelor de mobilitate urbană să se facă în condițiile în care proiectul propus spre finanțare este inclus în PMUD precum și în SIDU. Ambele documente de planificare au necesitat evaluare din partea autorităților de protecție a mediului. În cazul SIDU, Agenția pentru Protecția Mediului Brașov a impus derularea unei proceduri care a durat aproximativ 10 luni pentru emiterea avizului de mediu solicitat de AM POR. La această perioadă s-au adăugat alte perioade de întârziere generate de factori precum:
– Derularea procedurilor administrative pentru constituirea Autorității Urbane Brașov și derularea apelului de proiecte pentru prioritizarea proiectelor ce urmau să fie finanțate prin POR 2014 – 2020, axa 4
– Derularea procedurilor de achiziție publică pentru serviciile de elaborare a documentațiilor tehnice necesare precum și lipsa ofertelor/ofertanților pentru aceste servicii.
3. Calendarul dezbaterilor și consultărilor programate pentru proiectele/măsurile/activitățile cuprinse în PMUD Brașov.
Asociația Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov organizează dezbateri și consultări publice ori de câte ori este nevoie pentru proiectele pe care le derulează în calitate de coordonator / lider de proiect.
O mare parte din proiectele incluse în PMUD Brașov sunt / urmează să fie implementate de unitățile administrativ teritoriale din aria de acoperire a PMUD Brașov iar responsabilitatea organizării consultărilor publice aferente este sarcina acestor instituții.
În prezent nu avem informații despre astfel de consultări / dezbateri publice pentru următoarea perioadă organizate de instituții / organizații din aria de acoperire a PMUD Brașov referitoare la proiecte privind tema mobilității urbane durabile.
Mai multe detalii despre proiectele amintite mai sus se pot găsi în răspunsul AMB.
Mihai Tatu – sociolog, membru Asociația Visum
Suntem și pe