(interviu cu scriitorul Radu Găvan)
Ne dorim să facem cunoştinţă cu „Exorcizat”. Ce ne poți spune despre romanul tău de debut, apărut la Editura Herg Benet?
Exorcizat este un roman care vorbește despre demonii fără chip ce se ascund în noi, o carte despre singurătate și frică, despre pierderea identității, despre violență și sensibilitate în același timp. Cineva îmi reproșa că e prea „fără perdea.” Da, așa este. Intenția mea a fost să creez o persoană reală, cu bune și rele, iar protagonistul romanului asta și este – un tânăr care își pune întrebări, care se teme, suferă, greșește, speră, spune sau face lucruri teribile uneori. Eroul cărții mele respiră și te privește, e viu, nu-i vreo păpușă de cârpe cu trăsături încremenite.
Dacă nu ai fi terminat Psihologia, romanul tău ar mai fi fost unul psihologic?
Bineînțeles. Psihologia este pentru mine doar un hobby.
„A se citi cu precauție”, spunea A. R. Deleanu cu privire la romanul tău. Eu te întreb dacă acesta poate fi citit de oricine, la orice vârstă și oricând. Crezi că un tânăr de 20 de ani îl poate ingera la fel de bine ca unul de 30?
Nu cred că Exorcizat poate fi recomandat celor mai slabi de înger, indiferent de vârstă, pentru că da, este un roman dur, fără doar și poate, dar nu așa este și viața? Sunt atâția tineri care nu reușesc să se descurce în mod decent, care își caută în zadar o slujbă, tineri absorbiți prea ușor în vârtejul mass media din jurul nostru, pradă plăcerilor imediate. Societatea noastră nu se mai construiește, este direct livrată din spatele ecranelor LCD. Comoditatea noastră de azi va naște monștrii de mâine.
De ce tocmai „Exorcizat”?
Romanul înfățișează lupta continuă a protagonistului cu demonii săi, o exorcizare lungă și dureroasă. Monștrii lui sunt aici, în fața ta, a cititorului, îi poți atinge, le poți vedea chipurile. Poate că unii dintre ei îți sunt și ție cunoscuți.
De ce scrii? Care este scopul rândurilor tale?
Scriu pentru că am nevoie de asta. Scrisul reprezintă cea mai bună cale prin care mă pot cunoaște, prin care îmi pot sonda adâncimile. Cu toții suntem prăpăstii fără fund.
Radu, de ce ne simțim atât de singuri uneori? Ce înseamnă de fapt singurătatea?
Noaptea, înainte să ne culcăm, când e liniște în jur, iar cel de lângă noi doarme, avem de ales între a ne accepta solitudinea sau de a o respinge. Un om care se simte bine în pielea lui, care trăiește în armonie cu el însuși, nu e un om singur. Pe de altă parte, cineva se poate înconjura de o mie de oameni și rămâne tot o persoană singură. Cred că singurătatea este pur și simplu o stare care trebuie acceptată pentru liniștea noastră interioară. Într-un final, cu toții suntem insule în mijlocul oceanului.
Ce le transmiți cititorilor tăi și totodată, cititorilor acestui site?
Știu că nimeni nu îmi este dator cu o lectură, prin urmare nu pot fi decât extraordinar de recunoscător celor care mă citesc, care îmi oferă o parte atât de prețioasă din timpul lor. Pentru orice persoană care creează ceva, oricât de mic ar fi acel ceva, este foarte importantă atenția celor din jur. Nu criticile sunt cele care ucid creația. Indiferența o face.
(interviu realizat de Ingrid Casian)
Romanul „Exorcizat” poate fi comandat aici: http://www.hergbenet.ro/carte/exorcizat-radu-gavan
Suntem și pe