Trecerile de pietoni zona SIF – Primărie – Modarom, I-STEP
Acum câțiva ani, când am venit la facultate la Brașov, exista o stradă pe care făceam tot posibilul să o evit. Este vorba despre Iuliu Maniu (zona SIF Transilvania), iar motivul pentru care încercam să o evit ținea strict de siguranță.
Strada mai era cunoscută (cel puțin printre unii studenți veniți din alte orașe) drept „strada-liniuță”, întrucât pe acolo mulți șoferi obișnuiau, mai ales noaptea (după ora 22.00), să facă „liniuțe”, adică să calce accelerația și să se ia la întrecere între ei. Strada încă este una periculoasă, căreia și atunci și acum, geometria îi permite accelerarea și viteza. De nivelul de zgomot și poluarea fonică nici nu mai vorbesc! Tot pe această stradă este cunoscută și o porțiune ca fiind „curba lui Tartagă” din cauza unui urât accident care a avut loc, unde un șofer cu o alcoolemie destul de mare și o viteză tot la fel de mare a pierdut controlul mașinii pe care o conducea, intrând pe trotuar și lăsând în urma sa victime.
Revenind, pe atunci, trecerea de pietoni de pe această stradă era foarte aproape de cimitir (vezi img. 1), o trecere utilizată puțin de persoane tocmai din cauza lipsei de siguranță. Trotuarele au rămas și astăzi, la fel ca atunci, foarte înguste și nesigure (oricând un vitezoman poate scăpa controlul mașinii, cum s-a întâmplat în mai multe cazuri), în timp ce „strada-liniuță”, care are în anumite locuri și 3 benzi pentru un singur sens, pune mașinile pe primul loc, mașini care merg cu viteză, într-o zonă, culmea, de tranzit pentru pietoni.
Trecerea de pietoni de atunci, repet, era nesigură, însă locul unde aceasta a fost mutată astăzi, este și mai și (vezi img. 2.1., 2.2., 2.3., trecerea SIF). În decursul anului trecut, în Brașov au avut loc o serie de schimbări, una dintre ele fiind mutarea stației de autobuze mai aproape de Primărie, chiar față în față cu clădirea SIF Transilvania. Odată cu această schimbare, a mai survenit una: mutarea trecerii de pietoni despre care am vorbit mai devreme, mai sus, la ieșirea din curba de la cimitir. Trecerea a fost practic mutată într-o zonă în care atât pietonul, cât și șoferul, au vizibilitate redusă, într-o zonă de accelerare și în care confortul psihic al celui care trece strada este pus la o adevărată încercare. Este adevărat că înainte de intrarea în curbă regăsim un limitator de viteză, dar acesta este situat prea departe de trecere pentru a-și atinge cu adevărat scopul și oricum, mulți șoferi de autoturisme personale și autobuze îl ocolesc, intrând pe așa-zisa pistă de biciclete trasată acolo (vezi video 1).
I-STEPO altă consecință a mutării trecerii de pietoni ține de faptul că această schimbare a dus la eliminarea altei treceri, o trecere naturală de altfel, zonă în care oricum mulți oameni trec și astăzi, neregulamentar. Practic, înainte aveam două treceri: una lângă cimitir, înainte de curbă și cealaltă, cea eliminată astăzi, de lângă Liceul de Muzică. (vezi img. 3 și video 2). Acum avem o singură trecere, la ieșirea din curbă.
De ce trecerea actuală nu este o alegere bună:
1. Se află aproape de ieșirea din curbă a mașinilor, în zonă cu vizibilitate redusă și zonă de accelerare.
2. Traversarea pe acolo înseamnă:
a) Că cei care coboară din autobuz trebuie să se întoarcă circa 70 de metri pentru a traversa strada (vezi img. 4),
lucru pe care multe persoane nu doresc să îl facă și preferă să treacă neregulamentar la aproximativ 60 de metri de stație (vezi img. 5 și video 2).
b) Cei care traversează strada în zonă au ca scop să ajungă pe Eroilor, la Modarom, pe Republicii etc. După ce au traversat pe la noua trecere, ajung pe un trotuar (izolat și îngust, dar asta este altă poveste) și au două modalități de a ajunge în zona în care au nevoie. (vezi img. 6).
I-STEP
Însă orice modalitate ai alege, înconjori foarte mult, motiv pentru care, un număr mare de pietoni aleg să traverseze neregulamentar pentru a simplifica drumul și a ajunge mai repede la destinație (vezi img. 6). Urmărind comportamentul oamenilor, ne dăm seama că de fapt, trecerea naturală este chiar cea desființată (img. 3).
Propunerile I-STEP:
1. Mutarea trecerii de pietoni în dreptul camionului din img. 7.1. În img. 7.2. arătăm cum ar arăta noua trecere de pietoni. Mutarea limitatorului de viteză mai aproape de trecerea de pietoni propusă.
2. Reînființarea trecerii de pietoni din img. 3.
3. Desființarea parcării de pe partea stângă a img. 8 și lărgirea trotuarului (strada dintre Poștă și Primărie).
Avantajele acestor soluții:
1. Mutarea trecerii în punctul propus plasează trecerea de pietoni mai aproape de stația de autobuze, prin urmare oamenii nu vor trebui să se întoarcă mult din drumul natural (de a merge înainte, nu înapoi când coboară din autobuz) și va scădea numărul de treceri neregulamentare (în dreptul stației). Întrucât geometria străzii permite viteza, limitatorul de viteză amplasat aici, mai aproape de trecere, este necesar.
De asemenea, această trecere oferă acces direct către Teatrul Dramatic prin zona care acum este parcare (vezi img. 9 și img. 10). De altfel, această parcare care dă în parcul de la Dramatic ar trebui să fie transformată, la rândul său, în parc, iar Capela (care este în degradare) ar putea fi reabilitată ca obiectiv turistic.
I-STEP
2. Trecerea de pietoni reînființată (img. 3) oferă cea mai directă cale de acces spre Modarom, pe strada dintre Poștă și Primărie (img. 11), distanța parcursă de pietoni reducându-se de la 300-350 metri la aproximativ 240 de metri (img. 6).
3. Lărgirea trotuarului va determina oamenii să nu mai meargă pe stradă, să nu se mai înghesuie în trafic, să se poată opri un moment dacă au nevoie, fără a încurca alți pietoni.
La aceste modificări mai adăugăm o schimbare de trecere de pietoni (vezi img. 12). Trecerea de pe colțul Primăriei (în chenar roșu) mutată mai la dreapta pe colțul Poștei. Tot acolo, ce este marcat cu alb reprezintă închiderea parcării și transformarea ei în trotuar.
Această rută deservește și din punct de vedere turistic, trecerea de pietoni reînființată (img. 3) fiind la intersecția a două străzi care duc spre Cetățuia, una prin fața Liceului de Muzică și una în stânga, pe scări.
Ca un punct general, liniile de oprire la treceri ar trebui amplasate la minimum 6 metri de trecerile de pietoni, creându-se astfel un confort psihic pentru cei care trec strada și aducând un plus de siguranță în trafic, atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi.
Detalii Program I-STEP
Vezi și alte materiale I-STEP
scris de Adriana Hurjui – sociolog, membru Asociația Visum pentru Educație și Cultură
Suntem și pe