Trecerea de pietoni de pe Aurel Vlaicu dinspre 13 Decembrie #2 – I-STEP
Vorbeam despre această trecere de pietoni prin februarie 2016. Nu mai insist asupra problemelor deja identificate. Le puteți citi în articolul trecut sau în analiza giratoriului de la Făget.
La începutul lui septembrie am zis să vedem ce se mai întâmplă pe aici. Am ieșit pentru 15 minute și am urmărit, pur și simplu, desfășurarea lucrurilor.
Trebuia să ies să văd ce se întâmplă vara asta, mai ales că fotografiile din articolul precedent sunt din iarna și primăvara trecute.
Cum ziceam, am stat 15 minute, timp în care am văzut o mulțime de lucruri: neacordare de prioritate la trecere; viteză mare; comportament agresiv (claxoane, semne din mână, șoferi care vin din spate și se apropie foarte tare de cel din față pentru a-l forța pe acesta să meargă mai repede); parcare pe „banda” de biciclete; depășire pe trecere; șoferi care nu opresc la linia de oprire și intră puțin pe trecere când sunt pietoni angajați în traversare; staționare pe trecere; șoferi care vorbesc la telefon în timp ce conduc; persoane care au dificultăți la bordurile de la trecere (vârstnici, bagaje, cărucioare); persoane care traversează în alergare ușoară sau cu pas grăbit. Vorbim de comportament în trafic și ce efecte pot rezulta dacă lucrurile sunt făcute prost.
I-STEP
În continuare am patru fotografii care surprind foarte bine cele enumerate mai sus.
În img. 1 regăsesc situația cea mai gravă. Vă descriu situația. Mașina din imagine este de școală auto, cu instructor și două eleve. Când am ajuns acolo, mașina era deja în poziția pe care o vedeți. Mașina a staționat undeva la 10-15 minute în poziția respectivă, pe „banda” de biciclete, în timp ce în parcare erau trei locuri libere. Iar instructorul era în plină lecție cu cele două eleve, una fiind la volan.
La un moment dat, fata de la volan coboară, iar cea din spate trece la volan. La scurt timp, instructorul auto începe să vorbească la telefon. În timp ce vorbea la telefon, pune mâna stângă pe volan și pornesc în trafic.
Lecția învățată este parcare pe „banda” de biciclete, vorbit la telefon în timp ce conduci. Personal, unui astfel de neprofesionist i-aș suspenda licența de instrucr auto, definitiv.
Ce mi se pare foarte grav este că instructorul auto îi învață pe alții să conducă în timp ce încalcă legislația rutieră. Dacă mulți instructori auto au un comportament similar cu cel descris, cred că o să avem probleme mari de trafic. Și dacă este să mă iau după probleme mari de trafic actuale, tind să cred că deja avem un corp de instructori auto slab pregătiți. Apropo, pe oamenii ăștia cine îi verifică dacă își fac treaba cum trebuie?
În img. 2 avem o situație de felul următor. Avem un pieton angajat în traversare care ajunge la insula pietonală, în partea stângă a mașinii argintii. Mașina nu oprește la linia de oprire și continuă să avanseze foarte încet, astfel încât, imediat ce pietonul iese din fața mașinii accelerează pentru a merge mai departe. În acest caz, mașina ajunge să fie foarte aproape de pieton. Este vorba de un comportament agresiv al șoferului care pune pietonul într-o stare de tensiune. De obicei, un pieton percepe ca amenințare o mașină în mișcare foarte aproape de el.
I-STEP
În img. 3 avem un Volkswagen Passat care oprește în coloană la intrarea în giratoriu. Oprirea o face pe trecerea de pietoni, deși ar fi trebui să se oprească așa cum este mașina din spatele său.
În img. 4 vedem foarte bine problema bordurilor la trecerile de pietoni, la trotuare și la insulele pietonale. Omul cu cărucior are de trecut patru obstacole, două borduri la trotuare și două borduri la insula pietonală. În aceste situații, traversarea nu se face lin, iar timpul de traversare crește în cazul persoanelor cu bagaj, în vârstă și cu dizabilități.
Toate situațiile descrise în acest articol plus probleme identificate în cele două articole precedente formează o situație complexă, în care avem un mediu ostil și nesigur pentru pietoni și bicicliști și un mediu agresiv pentru șoferi. Și ține de noi dacă vrem să recunoaștem sau nu, este o chestiune de voință.
Detalii Program I-STEP
Vezi și alte materiale I-STEP
scris de Mihai Tatu – sociolog, membru Asociația Visum pentru Educație și Cultură
Suntem și pe