Trecerea de pietoni de pe Aurel Vlaicu dinspre 13 Decembrie

 
 

Trecerea de pietoni de pe Aurel Vlaicu dinspre 13 Decembrie

trecere pietoni Aurel Vlaicu - 13 Decembrie

credit foto: Google maps

Este una dintre cele mai folosite treceri de pietoni fiind plasată pe una din arterele principale ale Brașovului, str. Aurel Vlaicu.

Această trecere a fost luată în analiza intersecției Făget cu ceva timp în urmă – vezi articol. În această analiză explicam de ce nu este funcțională și sigură pentru pietoni şi ce ar putea fi făcut pentru a creşte nivelul de siguranţă.

Probleme:

- trecerea este amplasată la distanţă mare de intersecţie, ceea ce face ca trecerea să fie în zonă de viteză (în care conducătorii abia încep decelerarea);
- şoseaua este foarte lată (trei benzi);
- borduri înalte la trotuare şi la insula dintre sensuri;
- linia de oprire pentru autovehicule este lipită de trecere (nu este la o distanţa necesară , între 6 şi 15 metri);
- geometria străzii nu conduce la reducerea vitezei;
- maşini parcate pe şi lângă trecere, ceea ce duce la blocarea vizibilităţii;
- astfaltul are denivelări, ceea ce duce la formarea bălților chiar pe trecere;
- vopseaua albă folosită la marcarea trecerii formează o peliculă netedă foarte alunecoasă în prezenţa apei şi a zăpezii;
- se circulă cu viteză mare.

I-STEP

Ca să înţelegem ce este siguranţa la traversarea unei străzi aş face o comparaţie cu un pârâu de munte. Atunci când suntem într-o excursie pe munte întâlnim şi pârâuri, care pot fi mai mari sau mai mici. De fiecare dată vom încerca să le traversăm pe cele mai mici sau, în cazul celor mari, pe acolo pe unde torentul de apă este mai liniştit, unde apa curge cu o viteză mai mică şi printr-un loc cât mai îngust între maluri. Şi asta ca să nu fim luaţi de apă.

O stradă poate văzută ca un pârâu, unde şoseaua este albia, iar maşinile torentul de apă. Cu cât albia e mai lată, iar torentul mai puternic, cu atât creşte riscul traversării. Deci, dacă avem şosele late, pline de maşini care circulă cu viteze mari, avem risc mare în momentul traversării.

Oraşul, respectiv strada, nu trebuie să fie o aventură, căci este casa noastră, în care vrem să ne simţim sigur şi comod.

Arăt în continuare câteva fotografii pentru această trecere de pietoni tocmai pentru a vedea cât este de rău amplasată și de nesigură.

scris de Mihai Tatu – sociolog, membru Asociația Visum pentru Educație și Cultură

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *