Blog Archives

47319193_2160796800852142_1821894241853374464_o

credit foto: Gruia Hilohi

Drumul Poienii – un exercițu de memorie și responsabilizare 

Pornim din Livada Poștei, mergem prin Warthe, Stejeriș și Văgleniște, ajungând, după o priveliște spectaculoasă, în Poiana Brașov.

Început în 1962 și finalizat în 1966, drumul care face legătura între Brașov și Poiana Brașov a jucat și joacă un rol important în dezvoltarea orașului, Poiana Brașov fiind un punct de atracție turistică fără de care Brașovul poate nu ar fi fost recunoscut așa cum este el astăzi. Noul drum avea să permită sporirea traficului, pe drumul vechi traficul pietonal și cel auto ajungând să se încurce reciproc. Era clar că dacă se dorea o dezvoltare a orașului și a zonei, lucrurile trebuiau gândite altfel și o soluție pentru transport era necesară.

Drumul de 12,4 km a fost proiectat în patru etape de o echipă de tineri aflați la începutul carierei, echipă care a reușit prin implicare și dedicație să lasă generațiilor următoare un „remarcabil drum”, așa cum îl numesc și autorii cărții.

În doar un deceniu, Poiana Brașov a cunoscut o dezvoltare mare, ajungând o importantă stațiune de interes național și internațional, iar povestea drumului începe încă din 1879, când administrația de atunci a solicitat întocmirea planurilor pentru a prelungi drumul de la Pietrele lui Solomon până la Poiana de Jos.

Dacă inițial în Poiană puteai ajunge doar pe drumul vechi, cu autocamionetă cu șenile, drumul nou a condus în anii ce vor urma la o dezvoltare a transportului și o modernizare nu doar a drumului, ci și a întregii stațiuni. Aici s-a dezvoltat industria horeca, construindu-se hoteluri, restaurante, iar stațiunea a ajuns un punct important pentru iubitorii de sporturi de iarnă. Sus, în Poiană, au fost amplasate la un moment dat chiar două avioane amenajate ca bar. (more…)

No Comments

Deliruri, de la poezie

Scriu despre poezia lui Cătălin Stanciu sau poate chiar despre el, dar nu-mi e clar încă, pentru că nu mi-e clară poezia. N-am știut niciodată ce să fac cu poezia sau ce să zic despre poezie. Cred că sunt poemofob dacă stau să mă gândesc.

Îmi aduc aminte de când eram mic că mă puneau oamenii mari să le recit o poezie și uram lucrul ăsta. Îmi aduc aminte de profii de română (tot oameni mari), care ziceau că poezia trebuie să aibă rimă și nu știu ce fel de vers și că poetul vrea să spună, în versurile sale, ceva ce profii îl transmitea ca adevăr absolut. După ceva timp de poemofobie pot să le spun acestor oameni mari să nu mai omoare poezia, poezia nu este despre adevăruri, poezia e un pretext de a căuta, de a experimenta, de a comunica.

Ca să mă vindec, parțial măcar, am avut nevoie de Tiuk. Mulțam CenaKlub Tiuk și Mihail Vakulovski.

Ziceam că vorbesc de poezia lui Cătălin, dar nu pot să nu vorbesc de CenaKlub Tiuk și de Grupul de litere-sunete-și-culori Caii verzi de pe pereți, adică Mihail Vakulovski și Laurențiu-Ciprian Tudor. Și îi menționez pentru că pe Cătălin Stanciu îl vedem în aceste formule poetice. (more…)

1 Comment
butterfly_tree

credit foto: all-free-download.com

Par Lagerkvist – Moartea lui Ahasverus

Moartea lui Ahasverus a fost publicată la editura Univers, în cadrul colecției Cotidianul. Are dimensiuni reduse, și pare scrisă dintr-o dată. Ceea ce mi-a atras atenția încă de la începutul cărții a fost impresia că urmăresc o piesă de teatru.

Din mitologie aflăm că Ahasverus este jidovul condamnat de către Dumnezeu la rătăcire eternă și la nemurire pentru că l-a batjocorit pe Isus atunci când acesta urca Golgota. Acest mit a fost de multe ori interpretat, dar nu m-a interesat dacă viziunea lui Lagerkvist este sau nu originală, ci care este ideea pe care vrea să ne-o transmită.

Anunțat încă din titlu, personajul Ahasverus nu este numit în carte, dar este intuit de cititor prin excludere, deoarece celelalte personaje sunt numite. De ce nu este numit? (Întrebarea pe care mi-am pus-o la finalul lecturii). Deoarece Ahasverus nu reprezintă decât conceptul omului condamnat pentru curajul de a interoga divinitatea și pentru refuzul său de a crede necondiționat. O altă întrebare pe care ți-o pui, în mod normal, este de ce „Moartea lui Ahasverus” în condițiile în care este nemuritor?

(more…)

No Comments

cheia-2

Fantezie și adevăr

Junichiro Tanizaki – Cheia: Într-un cuplu fiecare dintre parteneri ține câte un jurnal, analizându-și relația din perspectiva „ce nu știe despre mine și aș vrea să afle”. Încercând să se apropie în felul acesta nu fac decât să se îndepărteze, dar intensificându-și în același timp pasiunea. Fiecare știe că celălalt scrie un jurnal, dar se comportă ca și cum jurnalele n-ar există, generându-se astfel o incertitudine absolută: niciunul nu știe dacă celălalt a citit jurnalul său, iar în cazul lecturării, autenticul este pus între paranteze: suspectarea de intenționalitate suspendă credibilitatea emițătorului. Mai este posibilă comunicarea la acest nivel? Dorința de a-i spune celuilalt cum îl vezi, îl gândești, amestecat cu sentimentul de teamă de a nu fi crezut și de a nimici prin numire ceea ce trebuie să rămână nespus. Prin cuvânt te îndepărtezi de realitate, construind în același timp o realitate la nivelul spațiului imaginar, făcând un ocol care să îți asigure accesul la cunoașterea realității (pe care o percepi datorită proiecțiilor propriilor tale fantezii / fantasme). Cu alte cuvinte, ne îndreptăm spre real printr-un ocol, necesar deoarece altfel realitatea ne-ar rămâne inaccesibilă. (Zăbovind în negativ, Slavoj Zizek) În cazul de față, deplasarea este mijlocită de jurnal, combustibilul care alimentează fantezia. Jocul pe care ni-l propune Tanizaki este periculos, pentru că miza este însăși viața protagoniștilor. Iar jocul se numește iubirea.

Ruptura este declanșată de imposibilitatea de a recunoaște o realitate, adică ceva ce nu se potrivește cu propriul spațiu imaginar. Caz în care „bătălia” se dă pe fragmente de realități și pe impunerea lor, pentru a-l introduce și pe celălalt în această lume (fuga de schizofrenie individuală prin schizofrenie socială) – soțul își îmbăta soția pentru a-și putea pune în practică fanteziile.

(more…)

No Comments

Vrăjitorul – Vladimir Nabokov

Vrăjitorul este un bărbat trecut de 40 de ani, cu „o profesie rafinată, precisă și oarecum lucrativă”, cu baston și care „avea parte de cifre, de culori și de întregi sisteme de cristale” și „învățase să-și tempereze dorința”, un pedofil atras de școlărițe pentru care, deși nu acționase niciodată conform impulsurilor avute, „simpla apropiere a rochiei (…) era suficientă pentru a începe să facă liniile de pe hârtie să tremure și să se dizolve” (Vrăjitorul, p. 19 – 20).

om-iese-om

credit foto: Flickr.com/jeronimo sanz

„Cum să ajung în acord cu mine însumi?” este întrebarea cu care începe cartea lui Nabokov. Gata să accepte orice sacrificiu, putem spune că personajul experimentează ceea ce Lacan numește „jouissance”.

(more…)

No Comments
Print

Performance poetry. Recital de sonete – Între om şi zeu

Performance poetry. Recital de sonete – Între om şi zeu


Ne face plăcere să anunţăm un eveniment deosebit pentru data de 2 aprilie, ora 17:00, la Ceainăria Open Heart din incinta Okian, str. Mureşenilor, nr. 1. Este vorba de prezenţa scriitorului Adrian Munteanu într-un performance poetry, cu recitalul de sonete Între om şi zeu.

Recitalul va fi urmat de un dialog cu participanţii şi o sesiune de autografe.

Despre Adrian Munteanu

S-a născut în Şcheii Braşovului, este poet și actor cu peste 20 de premii naționale de interpretare. In ultimii 25 de ani a fost redactor la Societatea Romană de Radiodifuziune și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Romania.

În volum a debutat între anii 1999-2002 cu trei cărţi de basme în versuri, cuprinzând 365 de poveşti originale. Din aceste povești si-a alcătuit un scenariu și a jucat un spectacol de unul singur timp de două luni în Canada pentru copiii comunităților românesti, de la Vancouver până la Montreal.

Din anul 2004 scrie sonete, fiind autorul a șapte volume, scoase în șapte ani consecutivi. De același autor a mai apărut volumul Odihna Zborului (soneforisme)”, și antologia de sonete Fluturele din Fântână apărută anul trecut.

Volumul de sonete „7” a fost distins cu premiul Uniunii Scriitorilor, în 2011, iar în 2012 a primit Premiul European de Poezie NUX la Târgul Internațional de Carte de la Milano.

Din anul 2008 este membru al Uniunii Scriitorilor.

Cu prilejul lansării antologiei sale de sonete, „FLUTURELE DIN FÂNTÂNĂ”, Adrian Munteanu prezintă în numeroase localități din țară recitalul de sonete „Între Om și Zeu”, un prilej de a cunoaște pe viu, o serie de texte cuprinse în această antologie și a familiariza ascultătorii cu cel ce realizează evenimente inedite, unice în România, folosind dubla ipostază cu care a fost dăruit, aceea de poet și de actor. Ceea ce face Adrian Munteanu este cunoscut în străinătate ca PERFORMANCE POETRY, o modalitate prin care poezia este regina manifestării și nu vorbele despre ea.

În luna mai va susține un asemenea spectacol la Munchen, la invitatia Asociației culturale româno-germane APOZIȚIA.

Intrarea este liberă. Consumaţia se plăteşte la bar.

No Comments
SdC Malavita

Seara de Carte Brașov – Malavita

Seara de Carte Braşov – Malavita

Ne face plăcere să vă anunţăm o nouă ediţie a Serii de Carte. De data aceasta ne întâlnim la Ceainăria Open Heart din incinta Okian, str. Mureșenilor, nr. 1, ora 18:00, pe data de 17 martie.

Cartea pusă în discuţie este Malavita de Tonino Benacquista. Prezintă Andrei Trifescu.

Întâlnirea este organizată de către ITMR (Inițiativa Tinerilor pentru Modernizarea României) și Asociația Visum pentru Educație și Cultură.

If it’s good enough for you, it’s godunov for me.” Don Luchese

- Mamă, televizorul nu este un obiect, este legătura noastră cu lumea, cu lumea reală, departe de șandramaua asta nesigură din fundătura asta plină de țărănoi unde va trebui să trăim poate ani buni. Televizorul este viață, viața mea, noi, țara mea.” Warren Blake

Intrarea este liberă şi vă aşteptăm cu drag.

No Comments
Bookfest Bucuresti

Bookfest – Salon Internațional de Carte, ediția a XI-a

• Cea de-a XI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest va avea loc în perioada 1- 5 iunie 2016, la Romexpo, având ca Invitat de Onoare Israelul
• Surprizele pregătite de Invitatul de Onoare al Bookfest 2016 vor fi devoalate într-o conferință de presă marți, 15 martie, ora 12:00, la librăria Humanitas de la Cișmigiu

Organizat de Asociația Editorilor din România, cel mai important salon de carte din România se va desfășura în Complexul Expozițional Romexpo între 1 și 5 iunie. Înscrierile se pot face, începând de astăzi, prin crearea unui cont pe www.bookfest.ro și înregistrarea formularului de înscriere.

Păstrând tradiția anilor trecuți, Bookfest va avea și în acest an un Invitat de Onoare prestigios, Israelul. Ambasada Statului Israel în România, care coordonează statutul de Invitat de Onoare la Bookfest, va organiza o conferință de presă marți, 15 martie, la ora 12:00, la librăria Humanitas de la Cișmigiu, în cadrul căreia vor fi anunțate numele autorilor israelieni prezenți la Bookfest 2016. (more…)

No Comments
12656270_1174797669204678_1499243011_o

Seara de Carte Braşov – Malavita

Seara de Carte Braşov – Malavita, ne face plăcere să vă anunţăm o nouă ediţie a Serii de Carte. De data aceasta ne întâlnim la Sediul Award din strada Poarta Schei, nr. 37, ora 18:00, pe data de 11 februarie.

Cartea pusă în discuţie este Malavita de Tonino Benacquista. Prezintă Andrei Trifescu.

Întâlnirea este organizată de către ITMR (Inițiativa Tinerilor pentru Modernizarea României), Asociația Visum pentru Educație și Cultură.

Intrarea este liberă şi vă aşteptăm cu drag.

No Comments

12620343_1169191549765290_259108419_oSeara de Carte Brașov – Comunitatea germană, vine joi, 28 ianuarie, ora 18:00, la Librăria Okian din strada Mureșenilor, nr. 1.

Această ediție aduce în discuție cartea „Povestea lui Cosmin care a plecate de acasă să cunoască lumea” scrisă de Karin Gündisch.

Intrarea este liberă și vă așteptăm cu drag.

Mulțumim Centrului Cultural German care ne-a pus cartea la dispoziție.

Întâlnirea este organizată de către ITMR (Inițiativa Tinerilor pentru Modernizarea României), Asociația Visum pentru Educație și Cultură și Librăria Okian.

No Comments

Seara de Carte Brasov - BalcicSeara de Carte Braşov – Balcic. Micul paradis al României Mari este prima ediţie din anul 2016. Sperăm că aţi avut parte de o vacanţă frumoasă şi acum sunteţi nerăbdători de o nouă lectură.

Aşadar ne revedem cu volumul lui Lucian Boia, Balcic. Micul paradis al României Mari pe 14 ianuarie, ora 18:00, la Librăria Okian.

Prezintă Christian Voinescu.

Întâlnirea este organizată de către ITMR (Inițiativa Tinerilor pentru Modernizarea României), Asociația Visum pentru Educație și Cultură și Librăria Okian.

Intrarea este liberă!

No Comments

Repetandu-l-pe-LeninRepetându-l pe Lenin nu este un îndemn pe care Slavoj Žižek îl dă pur și simplu, Lenin nu primește din partea autorului o perspectivă de învingător și model de urmat, ci mai degrabă această carte și acest titlu reprezintă o analiză și fac referire la reinventare, la imaginarea și crearea unui regim social nou, diferit. Cartea nu face referire la repetarea sau practicarea acțiunilor leniniste, ci mai degrabă repetarea acțiunilor eșuate de acesta.

„Fidelitatea față de consensul democratic înseamnă acceptarea consensului liberal-parlamentar actual, care exclude o chestionare serioasă a felului în care această ordine liberal-democratică îi este complice fenomenului pe care îl condamnă oficial, cât și, desigur, orice încercare serioasă de a ne imagina o societate a cărei ordine socio-politică să fie diferită. Pe scurt, ea înseamnă: spuneți și scrieți orice doriți – atât timp cât ceea ce faceți nu pune sub semnul întrebării sau nu perturbă efectiv consensul politic dominant.” Žižek aduce în discuție termenul de

„Denkverbot”, o interdicție a gândirii și afirmă că „hegemonia liberal-democratică actuală este susținută de către un fel de denkverbot nescrisă”,

iar în momentul în care se produce o implicare cât de mică în proiecte care contestă ceea ce există, apare instantaneu și un răspuns care reamintește că lucrurile ar putea sta mai rău: „Uitați-vă în jur și veți vedea singuri ce se va întâmpla dacă vom urma ideile voastre radicale!” (more…)

No Comments
1234