Blog Archives

47319193_2160796800852142_1821894241853374464_o

credit foto: Gruia Hilohi

Drumul Poienii – un exercițu de memorie și responsabilizare 

Pornim din Livada Poștei, mergem prin Warthe, Stejeriș și Văgleniște, ajungând, după o priveliște spectaculoasă, în Poiana Brașov.

Început în 1962 și finalizat în 1966, drumul care face legătura între Brașov și Poiana Brașov a jucat și joacă un rol important în dezvoltarea orașului, Poiana Brașov fiind un punct de atracție turistică fără de care Brașovul poate nu ar fi fost recunoscut așa cum este el astăzi. Noul drum avea să permită sporirea traficului, pe drumul vechi traficul pietonal și cel auto ajungând să se încurce reciproc. Era clar că dacă se dorea o dezvoltare a orașului și a zonei, lucrurile trebuiau gândite altfel și o soluție pentru transport era necesară.

Drumul de 12,4 km a fost proiectat în patru etape de o echipă de tineri aflați la începutul carierei, echipă care a reușit prin implicare și dedicație să lasă generațiilor următoare un „remarcabil drum”, așa cum îl numesc și autorii cărții.

În doar un deceniu, Poiana Brașov a cunoscut o dezvoltare mare, ajungând o importantă stațiune de interes național și internațional, iar povestea drumului începe încă din 1879, când administrația de atunci a solicitat întocmirea planurilor pentru a prelungi drumul de la Pietrele lui Solomon până la Poiana de Jos.

Dacă inițial în Poiană puteai ajunge doar pe drumul vechi, cu autocamionetă cu șenile, drumul nou a condus în anii ce vor urma la o dezvoltare a transportului și o modernizare nu doar a drumului, ci și a întregii stațiuni. Aici s-a dezvoltat industria horeca, construindu-se hoteluri, restaurante, iar stațiunea a ajuns un punct important pentru iubitorii de sporturi de iarnă. Sus, în Poiană, au fost amplasate la un moment dat chiar două avioane amenajate ca bar. (more…)

No Comments

Love yourselfMesaje întinse pe sfoară

Ați fost recent pe strada Sforii? Cum vi se pare? Vă place?
Nu discut acum că accesul în Sforii dinspre str. Poarta Schei se face de pe un trotuar de maximum un metru lățime, iar dinspre str. Cerbului se face printre mașinile parcate.

E interesant ce găsești odată intrat pe str. Sforii. De fapt, e oribil! Am avut senzația unui cartier mărginaș. Toți pereții scriși cu tot felul de lucruri, care mai de care.

Sper că vede și Primăria Brașov și se gândește la un concurs de proiecte pentru amenajarea străzii Sforii. Noi am făcut deja o propunere pentru accesibilizare și creșterea siguranței pentru pietoni la intrarea din str. Poarta Schei în cadrul proiectului pilot, Săptămâna Mobilității Brașov.

Din ce am găsit acolo am selectat 31 de mesaje, cele care mi-au atras atenția.

(more…)

No Comments

Deliruri, de la poezie

Scriu despre poezia lui Cătălin Stanciu sau poate chiar despre el, dar nu-mi e clar încă, pentru că nu mi-e clară poezia. N-am știut niciodată ce să fac cu poezia sau ce să zic despre poezie. Cred că sunt poemofob dacă stau să mă gândesc.

Îmi aduc aminte de când eram mic că mă puneau oamenii mari să le recit o poezie și uram lucrul ăsta. Îmi aduc aminte de profii de română (tot oameni mari), care ziceau că poezia trebuie să aibă rimă și nu știu ce fel de vers și că poetul vrea să spună, în versurile sale, ceva ce profii îl transmitea ca adevăr absolut. După ceva timp de poemofobie pot să le spun acestor oameni mari să nu mai omoare poezia, poezia nu este despre adevăruri, poezia e un pretext de a căuta, de a experimenta, de a comunica.

Ca să mă vindec, parțial măcar, am avut nevoie de Tiuk. Mulțam CenaKlub Tiuk și Mihail Vakulovski.

Ziceam că vorbesc de poezia lui Cătălin, dar nu pot să nu vorbesc de CenaKlub Tiuk și de Grupul de litere-sunete-și-culori Caii verzi de pe pereți, adică Mihail Vakulovski și Laurențiu-Ciprian Tudor. Și îi menționez pentru că pe Cătălin Stanciu îl vedem în aceste formule poetice. (more…)

1 Comment
24956680_1498498883579439_429526425_o

Solstafir

Árstíðir, Myrkur and Solstafir in Bucharest

Yesterday I was at an awesome concert in Bucharest, a successful combination of bands: Árstíðir, Myrkur and Solstafir.

The evening begun with Árstíðir, a band from Iceland, which approach an indie-folk style and has in its composition three members which complement each other in an extraordinay way, creating a harmonious and calm music, and gives you a state of tranquility. I discovered Árstíðir some time ago through KEXP and they caught my attention right away. Each member of the band takes part in everything that means song, all of them singing in voice and instrument: the baritone guitar handled by Gunnar Jakobsson gave the melodies a deep feeling, complemented by the guitar of Daniel Auðunsson, and by Ragnar Ólafsson who seem to me that he always makes wonders at the piano. Árstíðir managed to create an intimate atmosphere, a mix of emotions, and their voices fit so well that you are effectively led to an inner world with intense feelings. We had the opportunity to listen to two new songs from the new album, that will be released in near future (with Hallgrímur Jón “Grimsi” Hallgrímsson from Solstafir at drums), an album that sounds very promising, and that is somewhat stronger. So the evening began perfectly, with a band that created a magical atmosphere, a successful combination between a dark environment and a poetic calm. (more…)

No Comments
24956680_1498498883579439_429526425_o

Solstafir

Árstíðir, Myrkur și Solstafir la București

Ieri am luat parte la un concert foarte fain în București, o combinație de trupe reușită: Árstíðir, Myrkur și Solstafir. Trupe care reușesc să rupă barierele de comunicare, cu toții cântând atât în engleză, cât și în limbi nordice, constanta fiind trăirile transmise.

Seara a început cu Árstíðir, o trupă din Islanda care abordează un stil indie-folk și are în componență trei membri care se completează extraordinar, creând o muzică ce curge armonios, calm și îți dă o stare de liniște. Pe Árstíðir i-am descoperit acum ceva timp prin intermediul KEXP și mi-au atras atenția imediat. Fiecare dintre membri ia parte la tot ce înseamnă melodie, toți cântând atât la voce, cât și la instrument: chitara baritone mânuită de Gunnar Jakobsson a dat melodiilor un aer profund, completat fiind de chitara lui Daniel Auðunsson și de Ragnar Ólafsson care mi se pare că face de fiecare dată minuni la pian. Árstíðir a reușit să creeze o atmosferă intimă, un cumul de emoții, iar vocile celor trei se potrivesc atât de bine, încât ești efectiv condus spre o lume interioară, cu trăiri intense. Am avut ocazia să ascultăm și două piese de pe viitorul album (cu Hallgrímur Jón “Grimsi” Hallgrímsson de la Solstafir la tobe), un album care sună promițător și care este ceva mai puternic. Astfel, seara a început perfect, cu o trupă care a creat o atmosferă magică, o combinație reușită între un ambient dark și un calm poetic. (more…)

No Comments
time_is_money_05-[Converted]---s-bw

credit foto: all-free-download.com

Despre o involuție fiscală

Încep prin a menționa un articol care conține unele afirmații ale premierului Tudose.

Tudose nu înțelege un lucru. Corporațiile au declarat și declară salariile brute reale (un angajat într-o corporație a avut mereu salariul brut corect pe cartea de muncă, iar compania a plătit taxele și impozitele către stat). Iar cele mai multe corporații vor mări cel mai probabil și salariile brute conform modificărilor fiscale, astfel încât salariul net al angajaților să nu fie afectat. Din păcate, cred că într-o realitate paralelă trăiește Tudose de fapt.

Problema apare la acele firme care nu trec în contract salariul brut corect și real și/sau care au făcut/fac evaziune fiscală. Aici e problema majoră, iar ea nu se va rezolva prin aceste modificări fiscale.

Tudose vorbește cu corporațiile, ceea ce mă amuză teribil, pentru că el merge la discuții cu companii gigant, cu privire la care deja știe răspunsul legat de majorarea brutului. Dar cu firmele care au făcut/fac de fapt evaziune sau plătesc oameni la negru, când va vorbi? Aceste firme sunt cele care cel mai probabil nici nu vor mări salariile brute ale angajaților și vor continua să „dea” salariul minim pe contract și să „dea restul în mână”.

Și facem o simulare simplă, firește orientativă. (more…)

No Comments

Educatie-vs-DisciplinaEducație vs Disciplină

În societățile noastre, sistemele punitive trebuie plasate într-o anumită economie politică a corpului: chiar dacă ele nu apelează la pedepse violente ori sângeroase, chiar dacă folosesc metode blânde ce doar închid sau corectează, întodeauna de corp va fi vorba – de corp și de forțele lui, de utilitatea și docilitatea acestora, de repartizarea și aservirea lor.” (A supraveghea și a pedepsi – M. Foucault. P. 32)

În timpul perioadei comuniste, probabil mulți își amintesc sau au citit/au auzit povești, elevii de până la 14 ani aveau statutul de pionieri. Ei aveau semne distrinctive (cravata și accesorii), fiind ușor să îi observi, dar le revenea o adevărată onoare în momentul în care erau primiți în Organizația Pionierilor. Cei mai buni dintre ei, cei care se remarcau, primeau și distincții: „comandanții” care primeau șnururi roșii, galbene sau albastre, „pionier de frunte” sau „pionier fruntaș în munca patriotică” sunt câteva exemple. În timpul comunismului, după vârsta de 14 ani, pionierii deveneau UTC-iști, iar selecția lor respecta anumite norme.

Această ierarhizare mi-a amintit de un capitol din „A supraveghea și a pedepsi” scrisă de M. Foucault, care vorbește despre Școala Militară, unde era întâlnită o repartizare a elevului în mai multe clase, sistem menit să clasifice elevii în funcție de „calitățile morale ale elevilor” și „comportarea lor general recunoscută” (p. 232). Astfel, regăsim clasa celor foarte buni, care se distingea printr-un epolet de argint, clasa celor buni, care se distingea printr-un epolet din mătase roșie și argint, clasa mediocrilor, distinsă prin epolet de lână roșie și clasa celor răi, care se distingea prin epolet de lână maronie. Elevii din ultimele clase se puteau mândri atunci când reușeau să promoveze în primele două clase. Această ierarhie „îi repartizează pe elevi după aptitudini și purtare, deci după întrebuințarea ce li se va putea da când vor termina școala; exercită asupra lor o presiune constantă pentru a-i face pe toți să se supună aceluiași model, pentru ca toți la un loc să fie siliți la supunere, ascultare, atenție în studiu și la exerciții și la cât mai precisa executare a sarcinilor și a tuturor elementelor componente ale disciplinei. Pentru ca toți să devină la fel.” (p. 234) (more…)

No Comments

Bulevardul Victoriei – Centrul Civic Brașov, un scurt istoric

imaginea 1

imaginea 1

După ce au permis parcarea pe fostele spaţii verzi de separare a trotuarelor, după ce au moşit lipirea polistirenului de rahat peste mozaicurile moderne ale celor şapte blocuri-lamă, după ce au încurajat şi autorizat construirea unui hoteloi ieşit urât din aliniament, după ce au montat inutilul iluminat al trotuarelor, în aşa fel direcţionat încât orbeşte eventualii pietoni nocturni, barbarii care stăpânesc Braşovul îşi duc la bun sfârşit opera de distrugere a celei mai reprezentative esplanade urbane, mutilând liniile trotuarelor, scurmând într-o parte şi-n alta, cârpind alei inutile, strâmbând la maximum posibil o geometrie pe care mintea lor odihnită nu a putut-o niciodată pătrunde.

RIP Victoriei (imaginea 1), un loc al multor amintiri frumoase, un loc cândva european, un loc de care eram mândru, un loc de necrezut pentru România, unde totul era aliniat perfect, de la bordurile vechi indestructibile, până la clădirile amplasate fără nici cea mai mică abatere şi vârfurile stâlpilor perfect verticali, paraleli şi echidistanţi! (more…)

No Comments
Travel-jooble

credit foto: all-free-download.com

Cum poți să te întreții financiar în timp ce călătorești?

Normalmente intrăm pe job boarduri pentru a găsi un job permanent, care ne-ar întemnița într-un birou pe ceva timp. Însă haideți să ne imaginăm că v-ați aventurat într-o călătorie de lungă durată și credeți că n-ar strica să mai faceți rost de niște bani. Ce puteți face într-o asemenea situație?

Idiferent de sfera profesională pe care o ocupați, există site-uri care v-ar putea ajuta în situații dificile, din punct de vedere financiar.

Upwork.com este graalul freelancerilor de pretutindeni. O companie care a rezultat din unirea a două servicii majore pentru freelanceri, acum este site-ul numărul 1 pentru cei ce doresc să se regăsească la un oarecare moment, să devină copywriteri sau să renunțe la oficiu și să lucreze călătorind. Asta o fac foarte mulți utilizatori a site-ului. Aceștia au posibilitatea să lucreze mergând în tren sau autocar spre o nouă destinație exotică.
(more…)

No Comments

16864066_264238680689262_8151406612255335012_nProiect: Adoptă un consilier

Scopul proiectului
Stimularea consilierilor locali pentru consultare publică și informarea cetățenilor municipiului Brașov.

De ce acest proiect?
Activitatea consilierilor locali brașoveni este încă o necunoscută pentru alegători. În special activitatea desfășurată în cadrul comisiilor de specialitate este foarte puțin cunoscută, deși acolo se dezbat cu adevărat proiectele de hotărâre. Proiectele de regulamente sunt putin dezbătute. Astfel am conceput o campanie prin care cetățenii vor monitoriza și evalua activitatea consilierilor locali din municipiul Brașov pe o perioadă de 10 luni, campanie care să conducă la final și la identificarea și implementarea de soluții pentru transparentizarea activității Consiliului Local.

De ce s-ar implica Organizația dumneavoastră într-o activitate civică?
Prin participarea la acest proiect, de exemplu, un ONG de cultură ar putea monitoriza prin activitatea unui voluntar, activitatea unui consilier local care este membru in comisia de cultură și astfel poate afla din timp, hotărâri care îi pot afecta activitatea, având posibilitatea să organizeze o dezbatere sau să vină din timp cu propriile propuneri fundamentate. Mai mult, se poate construi o legătură mai strânsă cu aleșii locali și astfel, poate înainta în Consiliul Local propuneri care vizează domeniul său de activitate.

Cum vă puteți implica?

(more…)

No Comments

Lia Olguța Vasilescu, dezinformare voită sau greșeală de exprimare?

Pe 8 martie, Lia Olguța Vasilescu postează pe profilul său un lucru cel puțin interesant. Din postarea sa reiese că numărul locurilor de muncă a crescut după ce a crescut salariul minim pe economie. Desigur că exprimarea este una nepotrivită, eronată, poate eronată intenționat (dă bine mereu să vedem creșteri peste creșteri, chiar dacă doar din pix sau tastatură), dar Ministrul Muncii dă asigurări că nu sunt motive de îngrijorare și că adversarii politici au făcut speculații cu privire la problemele care pot apărea odată cu creșterea salariului minim pe economie.

18136126_1287249364704393_904999668_n

Print screen profil Facebook Lia Olguța Vasilescu

În primul rând, este eronat să spunem că numărul de locuri de muncă ar fi crescut, întrucât creșterea numărului de locuri de muncă înseamnă investiții noi (ca un exemplu clar, dacă în martie 2016 am fi avut 5 locuri de muncă disponibile, această creștere a numărului de locuri de muncă despre care vorbește Lia Olguța Vasilescu ar fi însemnat că în martie 2017 am fi avut 10 locuri de muncă, ori acest lucru nu s-a întâmplat, cel puțin nu din cauza creșterii salariului minim pe economie). Mă îndoiesc că au venit dintr-odată investitorii și au zis: wow, investim în România, că mai nou nu mai dăm 2 lei salariu, dăm 3,5 lei.
(more…)

No Comments

Afis-expozitie-Adriana-Visum-Hof

Emoții pe hârtie – expoziție de ilustrații Amelie Sophie

În perioada 22 aprilie – 8 mai, Adriana Niculae (Amelie Sophie) ajunge cu expoziția sa de ilustrație, Emoții pe hârtie, în HOF Cafe, Piața Sfatului, nr. 14.
Vă invităm să vizitați expoziția.

„M-a atras foarte mult ilustraţia, consider că ajunge repede la oameni. În zilele noastre, ilustraţia o găsim prezentă în tot, de la publicitate, artă culinară, cărţi, îmbrăcăminte, cinematografie şi… lista continuă. Am ales ilustraţia prima dată ca şi mod de exprimare în timpul licelui în Spania, unde am publicat mai multe din ilustraţiile mele în revista culturală a oraşului Zaragoza, în care locuiam.

(more…)

No Comments
12345...