Asociația pentru Persoanele cu Dizabilități Fizice “Sf. Haralambie”, în colaborare cu Asociația Visum pentru Educație și Cultură, au dat naștere unui proiect teatral intitulat Trubadurii Veseli. Sub îndrumarea coordonatorului Mihai Tatu, membrii APDF “Sf. Haralambie” vor încearca să vă aducă zâmbetul pe buze punând în scenă momente vesele inspirate din viața cotidiană, cu ocazia zilei internaționale a persoanelor cu dizabilităţi. Vă invităm să participați la evenimentul „DIZABILITATEA DINCOLO DE APARENȚE” ce va avea loc în data de 02.12.2013, la ora 17.00, la Centrul Cultural Reduta.
Vă așteptăm cu drag.
Blog Archives
S-a încheiat încă o ediție Atelierul de idei, de această dată având ca temă voluntariatul. Deși am avut parte și de ceva tensiuni, întâlnirea a fost plăcută, iar scopul a fost atins: s-au expus probleme și puncte de vedere asupra voluntariatului și asupra activităților pe care ONG-urile și voluntarii le desfășoară cu pasiune și dorință de schimbare.
Le-am avut ca invitate pe Laura Istrate, de la Centrul de Voluntariat, pe Anca Gânscă de la ceainăria Ceai et caetera și Kulturoscop și pe Claudia Popa de la Asociația Colors.
Discuția a pornit de la trei aspecte aduse în vedere, economie socială, voluntariat și ONG și grupurile de inițiativă, Laura făcând distincția între aceste concepte și amintind și de noțiunea de „sursă de venituri pentru ONG-uri”. Claudia a adăugat faptul că economia socială poate fi privită mai degrabă prin prisma de business, întrucât multe ONG-uri și-au deschis SRL.
Pornind de la partea mai degrabă economică ce ține de dezvoltarea și evoluția ONG-urilor, am ajuns la voluntariat, trecând prin filtrul discuțiilor mai multe întrebări pe care cu siguranță mulți voluntari sau coordonatori din organizații și le-au pus la un moment dat. (more…)
În luna mai a acestui an s-a desfășurat una din activitățile propuse în cadrul proiectului „Holbav – Leagănul copilăriei mele”, la care Asociația Visum pentru Educație și Cultură a fost implicată.
Tema activității a fost „Holbav – locul copilăriei” și a constat într-un concurs de compuneri, la care au participat elevi ai școlii și care a avut ca scop dezvoltarea creativității, precum și a abilităților gramaticale. Concursul de compuneri s-a desfășurat având următoarele cerințe: de spațiu – compunerea nu trebuie să depășească 4 pagini A4, de disciplină gramaticală, de ortografie, de punctuație și folosire corectă a diacriticelor, de varietatea vocabularului, de formulare și sintaxă.
Copiii au reușit să surprindă amintiri și bucurii din locul lor natal, realizând descrieri frumoase și aducând originalitate în prezentarea lor. Ei au reușit să creeze un tablou al Holbavului, un mix de simțuri, imagini și sunete care ne-au arătat localitatea așa cum o văd ei. (more…)
Suntem bucuroși să vă anunțăm că ediția „Atelierul de Idei – Shakespeare” s-a desfășurat într-o ambianță deosebită, la Turnul Artelor, în prezența marelui actor român Marius Cisar, ceea ce ne dă un sentiment de recunoaștere față de aceste meleaguri.
Marius Cisar este al doilea actor care ne onorează cu prezența la Atelierul de Idei după ce în luna aprilie Gabriel Costea ne-a ajutat să facem un prim pas spre ce înseamnă teatrul și actoria. Am putea spune că această ediție, din iunie 2013, contribuie la construcția de idei lansată la ediția din aprilie. Aici puteți găsi discuțiile de la acea dată.
Și ne-a adus frumusețea umană, „cel mai frumos lucru spus de un om în viață despre om” – Marius Cisar, „Ce minunată lucrare e omul, cât de nobilă îi este inteligența, ce fără de număr îi sunt facultățile, alcătuirile, mișcările, cât de chibzuit și de admirabil e în faptele sale, cât de asemenea unui înger în puterea sa de înțelegere, cât de asemenea unui zeu” – Shakespeare.
(more…)
Asociația Visum pentru Educație și Cultură lansează proiectul „Alege conștient”, un proiect care are ca scop crearea unui birou de consiliere pentru elevii de clasa a XII-a, și nu numai, care să-i ajute în procesul alegerii unei facultăți. Prin acest proiect încercăm să ajutăm absolvenții de liceu care s-au hotărât să urmeze studii universitare să se orienteze spre o facultate, în funcție de dorințele lor, așteptări, de potențial, dar și în funcție de anumite abilități sau aptitudini pe care aceștia le dețin. Astfel, elevii vor cunoaște ofertele facultăților, li se vor prezenta domeniile în care se pot angaja, dar și cum arată piața de lucru, care sunt opțiunile de angajare după terminarea studiilor. În acest mod ne așteptăm ca elevii/absolvenții să opteze pentru o facultate care să le placă și vor face acest lucru în cunoștință de cauză, crescând totodată calitatea în învățământul superior.
(more…)
Ne aflăm în tot felul de practici sociale, cu diferite etichetări și standardizări ale vieții, avem o mulțime de convenții sociale. Toate acestea ne modelează într-un fel viața.
Practica în care ne aflăm ne oferă un „confort”, iar tot ce vine din afară, ia statut de „nou”, devine nedorit pe motiv că ne arată în ce fel este confortul în care am ales să trăim.
Respingerea noului înseamnă rezistență la cunoaștere până la opresiune asupra acesteia, nu mai sîntem dispuși să cunoaștem, ne devalorizăm ca persoană. Și nu ar trebui să ne oprim, pe tot parcursul vieții, din căutarea valorii.
„Noțiunea de valoare presupune o răsturnare critică. Problema critică este: valoarea valorilor, evaluarea din care purcede valoarea acestora, deci problema creării lor. Evaluarea se definește ca elementul diferențiator al valorilor corespondente: element în același timp critic și creator.” – Gilles Deleuze, Nietzsche și filosofia.
În acest sens am lansat „Punctul de dezbatere”, iar primul este:
„Psihologismul este cea mai confortabilă concepție despre viață, deoarece, conform lui, nu mai există, de fapt, probleme. Prin urmare, el condamnă aprioric și toate soluțiile, din moment ce acordă la fel de puțină importanță atât problemelor reale, cât și conceptului de adevăr” (Otto Weininger, „Despre lucrurile ultime”).
Deși această ediție s-a încheiat, încă ne gândim la cele discutate. Vă reamintim că această ediție i-a avut ca invitați pe Gheorghe Cojocaru, Director Județean BCR Asigurări de Viață cu tema „Planificarea financară a ciclului vieții” și pe Iulia Matieș, autoarea volumului „Ghid de șters pe jos cu ei”.
Discuțiile au pornit cu câteva precizări despre ce înseamnă să faci planificare financiară a vieții și ce opțiuni ai. Pe parcurs am regăsit ca fiind esențiale întrebări de felul: De ce am nevoie să-mi planific financiar viața? Cum fac acest lucru? Care sunt nevoile? Care sunt prioritățile? Încercând să răspundem acestor întrebări, am ajuns în situația în care am constatat că fiecare om are o mulțime de nevoi, care sunt nevoi învățate și nu neapărat reale. Ca să tragem o primă concluzie, cheltuim mult, cheltuim pe lucruri care doar ni se par a fi nevoi, când de fapt pot fi simple mofturi și nu avem o practică a planificării financiare pe vreun termen. Tot aici am constatat că planificarea financiară se poate face cu adevărat doar în prezența unei planificări a întregii vieți, pe termen lung.
(more…)
Dacă doriți să sprijiniți proiectele noastre, o puteți face până la 25 mai completând formularul 230, prin care puteți direcționa 2% din impozitul pe venit plătit, Asociației Visum pentru Educație și Cultură. Datele asociației sînt completate, iar datele contribuabilului se trec la poziția I.
Formularul 230 este pentru cei care au venituri din salarii.
(more…)
S-a încheiat cu bine și această ediție a Atelierului de idei, în care l-am avut invitat pe Gabriel Costea, actor la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov. Pe Gabi cu siguranță îl cunoașteți de pe scena teatrului, din piese precum „Domnu` Goe”, „Metoda G” sau „Puterea obișnuinței”, piese care ne-au făcut fie să zâmbim, fie ne-au trimis către o analiză amplă asupra lucrurilor care ne înconjoară.
Cu ocazia întâlnirii noastre, timp de aproximativ două ore, am avut plăcerea de a afla ce se ascunde în spatele cortinei: multă pasiune și dăruire, multă muncă și nopți albe, dar și bucuria unor oameni la vederea unui public deschis, care apreciază rezultatul final.
Pentru ediția a V-a a Atelierului de Idei ne-am gândit să descoperim teatrul, de fapt, să-l înțelegem mai de aproape. Și de la cine am putea face acest lucru dacă nu de la un actor.
Invitatul acestei ediții este Gabriel Costea, care, cu multă amabilitate, a dat curs invitației și care ne va ajuta să parcurgem câtva timp în culisele teatrului. Încercăm să descoperim ce înseamnă teatrul dincolo de cortină, ce eforturi se depun pentru ca noi publicul să ne putem transpune în diferite stări și emoții.
S-a încheiat încă o ediție a Atelierului de Idei, „Spațiu și emoție. Carte și arte”.
Această ediție le-a avut ca invitate pe doamna Ruxandra Nazare, istoric și bibliotecar, o figură reprezentativă a Bibliotecii Județene George Barițiu din Brașov și pe Ioana Obreja, psiholog clinician și psihoterapeut, pe care cel puțin unii dintre voi o recunoașteți cu siguranță ca reprezentant al Asociației Delta din Brașov.
Suntem și pe