S-a încheiat cu bine și această ediție a Atelierului de idei, în care l-am avut invitat pe Gabriel Costea, actor la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov. Pe Gabi cu siguranță îl cunoașteți de pe scena teatrului, din piese precum „Domnu` Goe”, „Metoda G” sau „Puterea obișnuinței”, piese care ne-au făcut fie să zâmbim, fie ne-au trimis către o analiză amplă asupra lucrurilor care ne înconjoară.
Cu ocazia întâlnirii noastre, timp de aproximativ două ore, am avut plăcerea de a afla ce se ascunde în spatele cortinei: multă pasiune și dăruire, multă muncă și nopți albe, dar și bucuria unor oameni la vederea unui public deschis, care apreciază rezultatul final.
Cu o modestie de admirat, Gabi ne-a povestit experiențele prin care a trecut, de la primele sale apariții și dificultățile pe care le-a întâmpinat, până la prezentul plin de activități cu care actorul își umple timpul cu mare drag. Am reușit să-l cunoaștem nu doar pe actorul Gabi Costea, care ne-a vorbit pe tot parcursul întâlnirii cu pasiune despre ceea ce iubește să facă – teatru – ci și pe omul din spatele actorului, cel care are propriile trăiri, emoții, bucurii și tristeți.
Am aflat că invitatul nostru practică vastul domeniu al teatrului și în afara scenei, fiind îndrumător într-un proiect social prin care diferite persoane private de libertate pun în scenă piese de teatru, acesta din urmă devenind un instrument de dezvoltare personală, o modalitate de a te înțelege și de a descoperi despre tine lucruri și emoții pe care poate nici nu te gândeai că le ai.
Spre final, Gabi Costea a oferit și un sfat tinerilor care se gândesc la un drum spre teatru: „important e să nu renunți la primele semne de nepotrivire”, este necesară perseverența pentru a reuși, căci teatrul presupune multă muncă. „Sfatul meu este: observați tot ce e omenește, tot ce e uman; pentru că obiectul de studiu al actorului este omul, umanitatea, societatea și, în mijlocul ăsteia, eu, ca persoană”.
Mulțumim Gabi Costea pentru poveștile și cuvintele frumoase pe care ni le-ai împărtășit și mulțumim și gazdei noastre, ceainăria Ceai et caetera, mereu primitoare.
Mulțumim celor prezenți și de această dată la Atelierul de idei și vă invităm să ne oferiți un feed-back cu privire la ceea ce s-a întâmplat astăzi, părerile și sugestiile sunt binevenite. Iar până data viitoare, vă invităm să ascultați înregistrarea celei de-a V-a ediții Atelierul de idei: Despre teatru și să priviți câteva fotografii, realizate de Andreea Vintilă.
L-am văzut aseară în piesa Mincinosul și am fost curioasa cine este omul din spatele personajului. Acum am aflat pentru ca pe tot parcursul piesei aveam senzația ca îl știu de undeva. Acum câțiva ani am asistat la un spectacol al deținuților de la Codlea care m-a impresionat foarte mult. Nu ai fi zis ca sunt amatori cu cata plăcere au jucat… și foarte bine. Ceea ce înseamnă că se poate mândri cu ceva ce puțini fac. Sa schimbi caractere, sa înveți pe acești oameni ce înseamnă frumosul, să-i ajuți sa se descopere. Felicitări omului și actorului.