Asociatia Visum a fost sambata la Conferinta PRO VELO XI. Am intalnit colegi entuziasti, din alte orase ale Romaniei, dornici de a face ceva in privinta biciclismului, atat la nivel local, cat si la cel national. Va las sa parcurgeti mai jos comunicatul de presa emis la finele conferintei.
„DEZVOLTAREA BICICLISMULUI IN ROMANIA – O REALITATE PE CARE AUTORITATILE LOCALE SI NATIONALE AR TREBUI SA O SPRIJINE
In 14-16 noiembrie 2014 s-a desfasurat la Brasov a 11-a conferinta nationala de cicloturism,biciclism urban si promovarea bicicletei – PRO VELO XI, organizata de Clubul de Cicloturism “Napoca” (CCN) sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR).
Alaturi de ONG-uri din intreaga tara active in domeniul promovarii bicicletei in scop utilitar si recreativ, ca mijloc de mobilitate urbana sau pentru turism, au participat la conferinta si reprezentanti ai unor organizatii partenere straine, ai unor institutii publice, precum si ai unor operatori economici de profil.
Timp de 3 zile, au fost abordate teme complexe, pentru identificarea de solutii si modele de buna practica care sa transforme mersul pe bicicleta in Romania intr-o normalitate cotidiana si o experienta placuta si fireasca.
Unul dintre punctele principale de discutie a avut in prim-plan legislatia rutiera ce vizeaza biciclistii. Consideram ca in Romania este una dintre cele mai restrictive si desuete legislatii de profil din Europa, un exemplu fiind interdictia totala a circulatiei copiilor sub 14 ani pe biciclete pe drumurile publice de orice categorie – chiar si in cazul in care sunt necirculate de masini sau copiii sunt insotiti de adulti. Masuri de revizuire a legislatiei, alaturi de respectarea prevederilor Codului Rutier (OUG 195 / 2002) ce declara obligatorie desfasurarea saptamanal a unei ore de educatie rutiera in scoli, ar putea incuraja petrecerea timpului in familie, pe biciclete.
Un alt punct dureros abordat este infrastructura specifica pentru biciclete – atat cea de stationare, cat si de rulare – standardele din Romania fiind foarte vechi si depasite. De aceea, participantii la conferinta isi asuma rolul de promotori a innoirii reglementarilor si de a informa si educa in domeniul biciclistic comunitatile din care fac parte, fie ca e vorba de copii, publicul larg sau autoritati locale. Biciclismul urban/utilitar este o componenta importanta a mobilitatii urbane si necesita promovarea mersului cu bicicleta la scoala si la serviciu, infiintarea unor programe de bike sharing si intermodalitatea (incluzand transportul bicicletelor in trenuri si alte mijloace de transport public).
O componenta importanta a conferintei a vizat biciclismul recreativ si turistic. Temele discutate au vizat: proiectul de Retea Nationala de Trasee Cicloturistice Marcate din Romania (RNTCMR), procedurile de desemnare, marcare si omologare a traseelor cicloturistice (pentru care legislatia intarzie de 15 ani, in ciuda promisiunilor autoritatilor), itinerariul concret al unor trasee cicloturistice nationale si regionale, compatibilizarea diverselor initative locale intre ele si integrarea cu proiectul de retea nationala RNTCMR si europeana EUROVELO (din care doua magistrale urmeaza sa strabata si Romania – EuroVelo6 si EuroVelo 13), standardele pentru cazari pro-biciclistice si pentru ghizii de cicloturism, ghidurile si hartile cicloturistice clasice si online.
S-au abordat si probleme de fond ale promovarii bicicletei – comunicarea publica, aspecte culturale si de mentalitati, politici publice in domeniul mobilitatii urbane si relatia cu transportul public si deplasarea pietonala, educatia pentru sanatate si mobilitate, istoric si situatie pe plan intern si international, perspective si oportunitati.
De asemenea, organizatiile participante au prezentat proiecte locale si regionale de succes din activitatea proprie si s-a facut un util schimb de experienta intre asociatiile de profil din orase precum Bucuresti, Iasi, Timisoara, Targu-Mures, Sibiu, Brasov, Ploiesti si Cluj-Napoca.
La Conferinta a fost prezent si Tomislav Panenic, oficial din partea Danube Competence Center, organizatie ce sustine cicloturismul in zona Dunarii, malul romanesc al fluviului fiind cuprins in magistrala cicloturistica europeana EuroVelo 6.
S-a convenit organizarea unei noi conferinte de profil in primul semestru al anului 2015, cu un spectru mai larg de participanti, o dezvoltare a cooperarii dintre organizatiile interesate de promovarea bicicletei, inclusiv printr-o campanie de atragere de noi organizatii in Coalitia “Pro Velo” si in FBR, si au fost revizuite si adoptate mai multe rezolutii, apeluri si documente de pozitie, ce vor fi prezentate public in perioada urmatoare si vor fi remise si autoritatilor competente.
* * *
Conferinta PRO VELO XI s-a putut desfasura si gratie cofinantarii din partea GIZ (Societatea Germana pentru Colaborare Internationala) prin DCC (Danube Competence Center, cu sediul la Belgrad, ce promoveaza si cooperarea cicloturistica regionala in sudestul Europei) si a sponsorizarii din partea BIKE SPORT www.bikenet.ro carora le multumim pentru sprijinul acordat.
Clubul de Cicloturism “Napoca” (CCN) este o asociatie turistica, sportiva, civica si ecologista care militeaza de peste 20 de ani pentru un om sanatos intr-un mediu sanatos, rezultand o dezvoltare durabila a societatii. In acest sens, CCN activeaza in principal in domeniul promovarii utilizarii bicicletei, si secundar si pe linie de turism activ si sport montan nemotorizat, protectia mediului si dezvoltarea sectorului ONG.
Federatia Biciclistilor din Romania (FBR) promoveaza utilizarea bicicletei ca mijloc de transport cu rol utilitar şi recreativ (cicloturism), apara si promoveaza interesele biciclistilor; promoveaza transportul si mobilitatea durabila si un stil de viata activ si sanatos prin utilizarea bicicletei. FBR reuneste organizatii neguvernamentale de profil din toate zonele tarii si este afiliata la Federatia Europeana a Biciclistilor (ECF).”
Radu Mititean
director executiv – Clubul de Cicloturism “Napoca” (CCN)
presedinte – Federatia Biciclistilor din Romania (FBR)
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
In final, un anunt de la Radu Mititean.
„In 2002 exista Coalitia PRO VELO, o structura fara personalitate juridica si fara organe de conducere, ca retea de organziatii interesate de cicloturism, biciclism urban si promovarea bicicletei. O parte din organizatiile membre au format in 2007 Federatia Biciclistilor din Romania, si de atunci a avut o activitate redusa coalitia, ramanand insa un mediu de comunicare si cooperare si fiind functionala in continuare lista de discutii provelo@yahoogroups.com pentru care trebuie sa va fi venit invitatie de abonare de la serverul yahoogroups.com ( un mesaj automat care va cere sa confirmati ca va abonati).
Ne-am bucura sa adere si organizatiile voastre si sa dati mai departe informatia si la altele…”
Pentru organizatiile interesate va rugam luati legatura cu Radu: tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
Suntem și pe