Recital Steffen Schlandt – inaugurarea orgii de concerte Kienle.
Concertul va avea loc în data 23 martier 2015, ora 18:00, la Aula Sergiu T. Chiriacescu, Sala Aula Magna, str. Iuliu Maniu, nr. 41A.
Intrarea liberă.
Orga de concerte a universității Transilvania din Brașov este cea mai modern orgă digitală din acest moment din țara noastră. Ea este o orgă virtuală (fiind o combinație între un pupitru de comandă, un calculator, o bază de date cu orgi din toată lumea și incintele acustice.
Orga folosește un software pentru a genera anumite sunete, software care a ajuns la versiunea 4.0. în cei 14 ani de existență.
Acest software este un sampler specializat pentru simularea perfectă a sunetului de orgă. Software-ul nu reproduce doar mostrele acustice înregistrate ci ține cont și de comportamentul acustic în diferite spații.
Programul poate reproduce peste 150 de instrumente virtuale inclusiv orgi istorice celebre cum ar fi cele de Arp Schnitger, Johann Gottfried Silbermann sau Aristide Cavaille – Coll. Sunetul produs este absolute uimitor!
O excursie a orgilor europene:
Roma, Veneția, Lübeck, Londra, Leipzig, Paris
– Girolamo Frescobaldi – Bergamasca
– Dietrich Buxtehude – Ciacona în e
– Johann Sebastian Bach – Simfonia din cantata 29
– Johann Sebastian Bach – Preludiul și fuga în la minor
– Johann Sebastian Bach – Preludiul de coral “OMensch, bewein´ dein Sünde gross”
– Jeremiah Clarke – Trumpet tune
– Béla Bartok – Dansurile românești
– Alexandre Guilmant – March upon a theme of G.F.Händel
– Eugene Gigoult – Toccata în si minor
– Fantazie pe tema “Gaudeamus igitur”
Steffen Markus Schlandt
Născut în 7 octombrie 1975, tânărul Steffen Markus Schlandt s-a decis pentru o carieră muzicală urmând exemplul tatălui său, cunoscutul organist Eckart Schlandt. Educația muzicală o primește de la tatăl său, sub îndrumarea căruia începe să studieze pianul și orga.
După absolvirea liceului german Johannes Honterus din Brașov, Steffen Markus Schlandt se decide pentru o carieră muzicală. Este admis la Academia de muzică Gh. Dima din Cluj la clasa de orgă a doamnei conf. univ. Ursula Philippi. Studiază apoi în Germania ca bursier D.A.A.D. , la Facultatea de Muzică din Trossingen, unde a aprofundat muzica bisericească cu Prof. Christoph Bossert, iar la Würzburg s-a specializat în dirijatul coral si de orchestră. Pentru rezultatele deosebite obținute a fost laureat al premiului D.A.A.D. De asemenea, a obținut premiul II la Concursul internațional de orgă de la Schramberg (2001) și premiul pentru acompaniament de lied la Concursul din Würzburg (2003).
Steffen Markus Schlandt are o complexă activitate în domeniul muzical. Între anii 2001-2004 a fost corepetitorul societății Bach din Würzburg. Ca organist a concertat în numeroase țări din Europa ca Germania, Franța, Elveția, Suedia, Italia, Croația, Ungaria, precum si în țară.
Muzicianul este inițiatorul Festivalului de muzică sacră Diletto musicale din Prejmer și din anul 2004 coordonează și Festivalul Musica Coronensis, festival dedicat muzicii brașovene. Tot din septembrie 2004 este dirijorul corului Bach și organist la Biserica Neagra. În acelasi timp colaborează cu Facultatea de Muzică Brașov ca profesor asociat predând disciplinele de citire de partituri, muzică de cameră și orchestră, predând orchestra și la Liceul de Muzică Tudor Ciortea Brasov.
Este membru în comisia de orgă a Bisericii Evanghelice C.A., care se implică în conservarea și păstrarea patrimoniului organistic din România. Astfel a participat la restaurarea mai multor instrumente istorice precum orga Carl Hesse (Biserica Neagră), orga Carl August Buchholz (Biserica Neagră) și a asistat la proiectele pentru orgile Johann Prause din Feldioara și Hărman si orgile Johann Thois din Râsnov si Hălchiu.
În paralel si în completarea pregătirii sale, Steffen Markus Schlandt a obținut titlul de doctor la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj cu teza Muzica de orgă din Brașov și Țara Bârsei.
Info aici.
Suntem și pe