S-a încheiat primul eveniment pe care Asociația Visum pentru Educație și Cultură l-a propus în această lună, „Așa începe totul, cu o idee”, eveniment care face parte dintr-o serie de întâlniri sub emblema „Atelierul de idei”. La ceainăria Ceai et caetera, am fost între prieteni și am avut parte de discuții care au trezit în mintea tuturor întrebări, dar și răspunsuri.
Domnul Fănel Stroe a reușit, așa cum îi stă dumnealui în fire, să ne surprindă într-un mod plăcut, să ne emoționeze, dar să ne expună un punct de vedere la care poate mulți nu s-au gândit: ce înseamnă a fi profesor, dintr-o perspectivă sociologică deosebită. Într-un context în care egalitatea și libertatea nu par posibile împreună, ni s-a adus în vedere faptul că acest paradox există. A vorbit despre rolul profesorului de a arăta direcții, de a îndruma și de a ajuta. Și a punctat foarte bine diferența între mediul creat de companii și mediul creat de profesor în dezvoltarea individului și în creșterea lui, arătând că între cele două lumi există o diferență: pasiunea. Desigur, discuțiile și întrebările au mers mult mai departe și cu siguranță nu s-au încheiat, rămânând deschisă portița dezbaterilor.
A urmat Mihai Bolonyi, care ne-a vorbit despre lectură și despre relațiile pe care aceasta le creează între cititor și scriitor, dar mai ales între cititorii înșiși, punctând ideea că este important să împărtășim lectura, ajungând astfel la stadiul de prietenie: ”Prietenia devine un mod de a trăi într-o comuniune de gânduri și idei”, în care indivizii care nu se cunosc, devin familiari. Mihai a făcut diferența între ideile juste, pe care le oferă mijloacele de comunicare în masă, și ideile produse de „scrisori”, cum numește el cărțile, trăgând concluzia că ideile restituie limbajului „capacitatea de a lupta împotriva puterii”.
Seara s-a încheiat cu recitalul lui Florin Ștefan, care a reușit să creeze o atmosferă de visare, combinând muzica, cu imaginea. A realizat un joc de sunet vizual care a captat atenția și care ne-a arătat că în spatele talentului său înnăscut se regăsește și multă muncă și dăruire față de pasiunea lui. Florin ne-a demonstrat că merită aplauzele noastre, cântând la multe instrumente și ne-a explicat în câteva cuvinte și viziunea lui: trebuie să creăm, trebuie să nu ne temem să încercăm mai mult, muzica/melodiile trebuie să meargă mai departe, să depășească barierele și să nu pice în monotonie.
Mulțumim mult celor trei invitați care au făcut din primul nostru eveniment unul reușit și mulțumim și celor prezenți pentru susținere. Cu toții ne-ați dat un impuls și mai puternic de a continua ce am început! Vă așteptăm și la următoarele evenimente pe care asociația noastră le va propune, iar pe cei care de această dată nu ați reușit să ajungeți, vă invităm să pășiți cu curaj în „Atelierul de idei”. Dorim să îi mulțumim și Ancăi Predescu și ceainăriei Ceai et caetera pentru susținere, ne-am simțit foarte bine la voi, un mediu cu adevărat prietenos și plăcut!
Suntem și pe