S-a încheiat a doua ediție a Atelierului de idei: Să-l citim pe Eminescu.
A fost o seară frumoasă, cu discuții libere, iar alături de invitații noștri, Dana Mocanu și Mihai Ignat, am reușit să ducem discuția chiar mai departe de subiectul de la care am plecat: Eminescu.
Seara a început cu doamna Dana Mocanu, care ne-a vorbit despre filtrele prin care ajungem la Eminescu, punctând o discuție despre imagine. A plecat de la portretul clasic al autorului, prin care de fapt îl și identificăm, o imagine agreabilă, dinamică. Îl dorim mereu tânăr pe poet, asociind imaginea cu un personaj idilic și respingând imaginea lui adultă. S-a mai punctat foarte bine ideea că nu ne place să descoperim autorul prin textele postume, având o stilistică diferită, o imagine care nu corespunde imaginii idilice cu care suntem obișnuiți. Discuția a continuat cu miturile din biografia poetului, care de altfel reprezintă un punct de atracție pentru noi, din care extragem doar ce ne convine, menținându-se și ideea că totuși idolatrizarea autorului, până la urmă oricare ar fi el, nu este de dorit. Printre concluziile de la prima prezentare s-a numărat și încurajarea de a face în așa fel încât să avem un contact cu opera lui Eminescu și de a pune laolaltă autori diferiți, metodă care să ne ajute să vedem diferențe, asemănări, care să ne ajute, cu alte cuvinte, să-i descoperim mai ușor.
Seara a continuat cu domnul Mihai Ignat, care ne-a propus ca înainte de a încerca să răspundem la întrebările menționate de noi la început, „de ce și cum îl citim pe Eminescu”, să ne întrebăm în primul rând dacă îl mai citim pe poet. Discuțiile s-au legat și de felul în care este predat Eminescu în școală, și am putut face constatarea că relația dintre profesor și elevi este în cea mai mare parte stabilită de cadrul în care se desfășoară, cadru care are o presiune asupra relației și care poate fi cu greu depășită. S-a pus accentul pe o idee foarte bună: poezia (și literatura în general) este subiectivă, fiecare înțelege un text în raport cu mediul său de viață, în funcție de mediul cultural și experiențele sale. Astfel, există persoane care îl citesc pe Eminescu, însă nu îl „gustă”, prin urmare trebuie să încetăm să-l mai privim pe Eminescu drept contemporanul nostru, întrucât nu este, multe lucruri s-au schimbat, mental, cultural etc. O altă problemă ridicată a fost „problema plăcerii” textului lui Eminescu: de ce nu avem voie să nu ne placă poetul, de ce îl idolatrizăm, iar cei care își exprimă opinia de a nu agrea opera lui Eminescu sunt oarecum blamați ori stigmatizați.
O seară frumoasă în care am discutat despre idee, context, expresivitate, intenționalitate, despre puterea unui autor de a-ți transmite anumite stări fără să poți găsi explicații, un dialog despre oameni și autori, despre context cultural și poezie, cam așa am putea descrie în câteva cuvinte ce s-a întâmplat aseară la „Atelierul de idei”.
Nu puteam să încheiem cea de-a doua ediție fără să invităm alături de noi doi tineri talentați care au încercat să lase emoțiile la o parte și ne-au ajutat să încheiem seara delectându-ne auzul. Ribanna a recitat câteva poezii de Eminescu într-un stil sensibil și propriu, acompaniată de chitara lui Rareș. După acest moment, Rareș ne-a demonstrat măiestria sa în ceea ce privește mânuirea chitarei, făcându-ne să nu mai vrem să plecăm și chiar să-i mai cerem să ne mai cânte o piesă.
Mulțumim celor doi invitați, Dana Mocanu, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național Andrei Șaguna și Mihai Ignat, scriitor, dramaturg și lector dr. la Facultatea de Litere din Brașov. Mulțumim și celor prezenți pentru o seară frumoasă, iar celor care au venit pentru prima dată, le mulțumim că au avut curaj să pătrundă în „Atelierul de idei”. Vă așteptăm și în februarie, cu multă deschidere la discuții.
Mulțumim Andreea Vintilă pentru realizarea fotografiilor, ceainăriei Ceai et Caetera pentru că este o gazdă călduroasă și Facultății de Litere din Brașov pentru sprijinul acordat în realizarea acestei ediții.
Mai multe fotografii de la eveniment găsiți pe pagina de facebook a asociației.
Suntem și pe