Râșnov, stațiune turistică de interes național
Prin 2012 Râșnovul devenea stațiune turistică de interes național. Lucru care ar trebui să fie în avantajul Râșnovului. Dar ca să fii stațiune turistică de interes național nu ar trebui să se respecte niște criterii și să oferi condiții la standard de interes național? Nu știu, întreb.
Administrația locală din Râșnov a gândit un proiect de reorganizare urbană, prin care s-a intervenit pe strada Republicii și piața Unirii. Modificările sunt mari, dar din păcate intervenția este de slabă calitate și pe Piața Unirii, complet inutilă. Vorbim aici de parcarea subterană de sub Centru Istoric al Râșnovului.
Vedeți acestă înregistrare făcută pe 5 august 2018.
Râșnovul e cunoscut datorită Cetății, un obiectiv care atrage mulți vizitatori. De vreo 6 ani, la Râșnov se desfășoară unul din cele mai importante festivaluri de rock din Europa Centrală și de Est, Rockstadt Extreme Fest. În 2018 la acest festival au fost aproximativ 6000 de participanți.
Ce au în comun Cetatea și Festivalul? Drumul care duce spre cele două este același, strada Cetății. Festivalul ține 4 zile, timp în care 6000 de oameni împart cu alți vizitatori ai Cetății și cu localnici un drum cu două benzi, fără trotuare și aglomerat cu mașini parcate pe ambele părți.
Vedeți înregistrarea făcută pe 5 august 2018.
Ce este de remarcat este lipsa totală a sistematizării zonei de acces și riscul de accidente pentru toți cei care circulă pe acest drum.
O primă soluție în cazul străzii Republicii și a Pieței Unirii constă în refacerea pavajului cu materiale de calitate, dar și restaurarea fațadelor caselor. Ar trebui analizată utilitatea și necesitatea parcării subterane: se pretează o astfel de parcare în mijlocul istoric al Râșnovului? Noi considerăm că nu.
Având în vedere dimensiunea festivalului care are loc la Râșnov în fiecare an, dar și fluxul de vizitatori la Cetate și Dino Parc, considerăm că pe strada Cetății, porțiunea de la Piața Unirii până la parcare, ar trebui interzisă parcarea pe marginea drumului, dar și amenajarea unor trotuare care să faciliteze accesul în siguranță pentru pietoni.
Mihai Tatu – sociolog, membru Asociația Visum
Suntem și pe