Rețelele sociale într-o carieră

 
 

faceCând ne gândim la rețele de socializare, primele care ne trec prin minte în general sunt Facebook sau Twitter. În cazul în care vrem mai multe fotografii sau videoclipuri fugim cu gândul la Tumblr, Instagram și Youtube. Toate ne oferă o plăcere virtuală și un mod de interacțiune sau de a ține legătura cu alte persoane. Lăsând la o parte avantajele, am putea avea parte și de surprize neplăcute. Nu ne gândim că ne-ar putea afecta tocmai cariera.

Cu toții am auzit de clișeul „n-ai Facebook, nu exiști”. Totuși, tinde să conțină un gram de adevăr. Conturile de pe rețelele de socializare preferate te reprezintă în mediul online, ca o carte de vizită virtuală accesibilă oricui și oricând în funcție de setările de confidențialitate alese. De multe ori, înaintea oricărui interviu, angajatorii îți caută numele pe Google și mai cu seamă pe Facebook.

Ce părere ar avea șeful tău despre bancurile sau imaginile cu animale? Gândește-te de două ori înainte de a împărtăși ceva cu prietenii tăi. Oare nu vor avea senzația că dai dovadă de neseriozitate? Ar putea să pară că asta îți ocupă toată ziua, iar munca nu mai este o prioritate. Un profil îngrijit spune multe și este de multe ori mai apreciat, deoarece prin acesta îți creezi un brand, o marcă personală. De asemenea, ar fi bine să restrângi numărul persoanelor care îți cunosc conturile. Chiar și un număr foarte mare de prieteni ar putea trezi suspiciuni, mai ales dacă nu le cunoști.

Există angajatori care, în momentul în care au CV-ul în mână, decid dacă interviul va avea loc sau nu ținând cont și de profilul tău de Facebook, acel mijloc prin intermediul căruia te exprimi liber. Dacă decizia angajatorului de a te angaja sau nu este luată în urma vizualizării profilului de Facebook, dincolo de aptitudinile și calificările tale pentru postul la care ai aplicat, atunci putem vorbi de discriminare (sau nu neapărat discriminare, ci mai degrabă de modul prin care angajatorul își caută/alege angajați „cuminți”- care execută – și nu de angajați performanți, creativi). Alegerea angajatului devine subiectivă, angajatorul optând pentru o persoană în funcție de alegeri personale și nu neapărat de nevoile postului. Dacă te gândești că din acest motiv îți pui în pericol eventualul loc de muncă și începi să ai grijă ce postezi sau eviți să postezi anumite lucruri de interes pentru tine, apare o inhibare a propriei identități.

Așadar, te conformezi, renunți să te mai exprimi liber. Dar, în acest fel, mai rămâne oare Facebook un spațiu de socializare, unde nu ar trebui să fii constrâns de nimeni și de nimic? Când scopul pentru care au fost create rețele de socializare a fost libertatea de exprimare. Toate ar trebui să fie utilizate cu măsură și cu folos, iar angajatorul să țină seama de ceea ce scrie în CV.

Articol realizat de Raluca Laslo, voluntar Asociația Visum

Foto: deviantart.com – A-w0man

Comments are closed.